Política

Torrent manté Puigdemont i denuncia un “frau de llei”

JxCat assegura que no presentarà un nom alternatiu encara que el TC suspengui la candidatura

Demana ser part en el procés i presenta una demanda al TS contra el Consell de Ministres

El Parlament pot encaminar-se cap al bloqueig institucional. Si el Tribunal Constitucional admet avui el recurs del govern espanyol contra la candidatura a la investidura de Carles Puigdemont i la suspèn, JxCat no pensa presentar un candidat alternatiu, de manera que es podria exhaurir el termini legal sense que hi hagués cap votació d’investidura, una situació sense precedents. El president del Parlament, Roger Torrent, va carregar ahir contra la decisió del Consell de Ministres d’impugnar la proposta: considera que és un “frau de llei” que atempta contra els drets dels electors, dels diputats i contra el sistema democràtic. Però alhora guanyava temps.

Torrent va ajornar donar una resposta sobre com actuar políticament per afrontar la situació fins que no es formalitzi, si es produeix, la suspensió. També va anunciar que els serveis jurídics de la cambra estudiaran la decisió presa pel Consell de Ministres, que desaconsellava el Consell d’Estat. De fet, el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, va avançar que la impugnació no té recorregut jurídic perquè Puigdemont no està inhabilitat per a l’exercici de càrrec públic, de manera que jurídicament podria ser investit.

JxCat, ERC i la CUP van continuar ahir les negociacions i serà clau la decisió que prengui avui el consell polític dels anticapitalistes. Les tres formacions van aprofundir en la investidura, en el programa de govern i en l’estructura de l’executiu. El TC, però, ho pot embolicar tot encara més. Des del grup parlamentari del president no descarten que el bloqueig institucional acabi finalment en la convocatòria d’unes noves eleccions. Insisteixen que no cediran a presentar un pla alternatiu: no hi haurà un altre nom que no sigui el de Puigdemont. Mentrestant, sense gaire confiança en el sistema judicial espanyol, JxCat intentava defensar-se exhaurint els mecanismes que els permet el marc jurídic. D’una banda, JxCat va presentar una demanda al Tribunal Suprem contra l’acord del Consell de Ministres. De l’altra, va demanar al TC ser part del procés i, en conseqüència, reclamava que li doni un termini per poder formular al·legacions abans de procedir a la suspensió. Un bloqueig que l’alt tribunal aplica de manera automàtica quan accepta a tràmit un recurs del Consell de Ministres, tenint en compte que la llei li’n dona la prerrogativa processal.

Si el TC, malgrat tot, accepta la impugnació, no estaria per ara sobre la taula, segons fonts coneixedores de les converses, que la majoria de la mesa i els grups parlamentaris independentistes desobeeixin la suspensió de la candidatura de Puigdemont i es produeixi igualment la votació. Ara bé, el fet que JxCat no sospesi plantejar un altre nom que no sigui Puigdemont implica que difícilment se’n podrà fer cap altra. L’aritmètica no permetria que cap més candidat obtingués la majoria necessària per esdevenir president.

El ple del Parlament, mentrestant, continua convocat. La proposta que Puigdemont és el candidat a la investidura signada per Torrent, també. El president de la cambra va comparèixer al despatx d’audiències poc després de la roda de premsa del Consell de Ministres. Torrent va recordar que no va formular la iniciativa per investir Puigdemont per “caprici” sinó que ho va fer després d’escoltar totes les forces parlamentàries. A més, va advertir que s’està impugnant la decisió dels diputats i de milions de persones que van votar el 21-D. “No pot ser que l’únic missatge que es traslladi sigui que hem votat malament”, va sentenciar. Torrent va qualificar d’“enorme responsabilitat” que es vulnerin “drets bàsics”. “Volen guanyar als tribunals el que no van guanyar a les urnes”, hi va afegir, tot mantenint la “mà estesa al diàleg”.

Mentrestant, es manté en l’aire la possible renúncia a l’escó dels consellers a Brussel·les Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, que eren necessaris perquè Puigdemont obtingués majoria absoluta en la primera votació.

LES FRASES

El candidat proposat és Carles Puigdemont perquè compleix tots els requisits legals per ser candidat i té absoluta legitimitat
Amb aquesta impugnació el que s’està dient és que no han votat bé, com ells volien
Roger Torrent
PRESIDENT DEL PARLAMENT

JxCat denuncia l’“abús de dret” de Rajoy

JxCat arribarà, si cal, fins al tribunal d’Estrasburg. Per ara escura els marges del marc espanyol. Carles Puigdemont i la resta de diputats de JxCat van denunciar que la impugnació de la proposta perquè el president de la Generalitat sigui investit de nou és “un abús de dret” per part de Mariano Rajoy, atès que usa el privilegi processal de la suspensió automàtica de l’acte impugnat per a “finalitats preventives i alienes a l’objecte propi del control de constitucionalitat”. Consideren que actua de “forma desproporcionada” per impedir la candidatura de Puigdemont. Així ho argumenten en el recurs contenciós administratiu que van presentar al Tribunal Suprem i, alhora, en l’escrit dirigit al Tribunal Constitucional perquè els reconegui com a part en el procés. En la demanda, recorden que Puigdemont no és “inelegible” i que ha fet declaracions públiques en què no ha descartat comparèixer personalment al ple. Recorden, a més, que el diputat ha renunciat a la petició de delegació del vot que havia fet. Una sol·licitud que, d’altra banda, implicava l’admissió indirecta que no hi assistiria. JxCat al·lega que, com que no es pot concloure que el ple tingui lloc sense que hi sigui, la impugnació es basa en una “conclusió gratuïta”, és “preventiva” i sense fonament. Hi afegeixen que es vulneren els drets fonamentals dels diputats a exercir els seus càrrecs i funcions públiques en condicions d’igualtat i sense “pertorbacions il·legítimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona