Política

En marxa de nou el ple del TC que ha de decidir si suspèn el ple d’investidura de Carles Puigdemont

El recurs del govern espanyol no compta amb l’aval del Consell d’Estat, que aquest divendres va concloure que “no existeixen fonaments jurídics suficients”

Fonts jurídiques avancen, però, que és probable que s’admeti aquest recurs, encara que no amb el vot a favor de tots els magistrats

Els magistrats del Tribunal Constitucional (TC) s’han reunit a partir de les 13 hores d’aquest dissabte per decidir si admeten a tràmit el recurs del govern espanyol contra les resolucions del president del Parlament, Roger Torrent, de designació de Carles Puigdemont com a candidat i convocatòria del ple del dia 30 per investir-lo. Admetre a tràmit aquest recurs implicaria la suspensió de forma cautelar de la candidatura de Puigdemont i del ple d’investidura convocat per dimarts.

Després d’un recés al migdia, els magistrats s’han tornat a reunir des de tres quarts de cinc de la tarda. Segons fonts del TC, han dedicat la sessió del matí a escoltar els arguments del ponent Juan Antonio Xiol i dediquen la tarda a deliberar sobre la seva proposta, que segons algunes informacions publicades és contrària a l’admissió a tràmit del recurs. Xiol, a qui s’assigna al sector progressista, disposa d’un informe dels lletrats del propi TC que -igual que el Consell d’Estat- són partidaris de no admetre a tràmit la impugnació presentada pel govern espanyol.

No obstant, fonts jurídiques han avançat que és probable que s’acabi admetent a tràmit aquest recurs, encara que no amb el vot a favor de tots els magistrats del ple, fet que suposaria la ruptura de la unanimitat que fins ara ha marcat les resolucions del TC en relació amb el procés sobiranista.

L’executiu espanyol ha incorporat al recurs la petició perquè s’activi l’article 161.2 de la Constitució, de manera que l’admissió a tràmit implicaria una suspensió automàtica de les resolucions per al ple investidura de Puigdemont, sense necessitat que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el fons de la qüestió.

El recurs del govern espanyol no compta amb l’aval del Consell d’Estat, que aquest divendres va concloure que “no existeixen fonaments jurídics suficients” per impugnar la convocatòria del ple i la proposta d’investidura de Puigdemont.

El govern espanyol assegura que la petició per a la suspensió del ple és “exclusivament” pel fet que s’hi inclou la votació de la investidura de Puigdemont, i no impugnaria un altre acord del Parlament amb un altre candidat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona