Política

Un informe dels comuns admet una fuga de vot cap al PSC

El document constata que Domènech no va aconseguir el 21-D retenir el 33% de votant independentista de les espanyoles

Els comuns fan autocrítica interna. Un informe distribuït entre diputats de Catalunya en Comú-Podem poc abans de la constitució del Parlament constatava que “els resultats electorals [del 21-D] no han estat bons” comparats amb els de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) fa dos anys –els comuns han perdut tres escons i 40.000 sufragis.

A falta d’estudis postelectorals, la formació considera que hi ha hagut un intercanvi de vots gairebé igualat amb el bloc independentista i una pèrdua de suports que han anat a parar al PSC, malgrat haver aconseguit mobilitzar vot que venia de l’abstencionisme.

En comparació amb les eleccions espanyoles, el document, al qual ha tingut accés El Punt Avui, detalla que la victòria a Catalunya de Xavier Domènech sota la marca En Comú Podem es va fonamentar en un 40% de vot provinent de CSQP, un 33% que havien votat Junts pel Sí o la CUP, un 6% del PSC i un 3,6% de Ciutadans i que “el diferencial central es produeix en el camp dels electors que el 27-S havien votat opcions independentistes”. “En les eleccions del 21-D sembla que no hem aconseguit conservar una part d’aquest votant”, analitza.

El text assenyala que en la darrera contesa la polarització va ser “més dura” que en les plebiscitàries del 27-S per la repressió i la declaració d’independència. “Ha estat una campanya on bàsicament estaven en joc els temes en què som més dèbils i fora de joc els temes en què som més forts”, reconeixen els comuns.

Manca de coherència

L’informe recull que les eleccions van arribar sense haver resolt la incorporació de Podem al projecte, amb una forta crisi a la direcció del partit morat, i admet les “dificultats per integrar de manera plenament coherent” en la proposta electoral la seva participació en l’1-O i la defensa dels col·legis, la DUI o la decisió de dissoldre el pacte de govern amb el PSC a l’Ajuntament de Barcelona. “Vam arribar a aquesta campanya electoral tard i malament”, resol. A més, l’anàlisi considera que els comuns tenen “pocs espais mínimament no hostils en termes comunicatius”.

D’altra banda, l’informe sosté que no era esperada la victòria de Junts per Catalunya per sobre d’ERC, i tampoc “el grau de retrocés” de la CUP.

Basar el discurs independentista en la idea de la restauració de les institucions i la tornada de Carles Puigdemont “en un país on la imatge del retorn del president de l’exili està en l’origen del propi autogovern”, “ha funcionat amb una efectivitat absoluta”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Puja la participació respecte el 2021 i se situa al 26, 9% a la una de la tarda

BARCELONA
guerra a europa

S’intensifiquen els atacs russos a Khàrkiv

barcelona

Els candidats voten fent crida a la participació amb alguns laments pel col·lapse a Rodalies

BARCELONA
política

En marxa la jornada electoral del 12M amb més de 2.500 col·legis per anar a votar

barcelona
caucas

Nova massiva protesta contra la llei “d’influència estrangera” a Geòrgia

barcelona

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona
POLÍTICA

El periple del vot exterior

Barcelona