Política

Puigdemont reclama unitat i insisteix a ser investit

Lamenta la decisió de Torrent i retreu a ERC la “falta de realisme” per acatar el 155

JxCat diu que ha concretat la fórmula de la restitució i ultimat l’acord de govern amb els republicans i la CUP

“Mantinguem-nos units.” Carles Puigdemont va fer una crida a ERC i la CUP per preservar la cohesió de l’independentisme al final d’una jornada de retrets i acusacions que amenaçava de fer volar pels aires la legislatura. Puigdemont, però, no va amagar el malestar amb els republicans lamentant la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d’ajornar el ple per investir-lo president, tot i assegurar que la respecta. “Els 68 independentistes que estaven disposats a investir-me com a president són la millor garantia”, va defensar en un missatge difós a través de les xarxes socials i gravat a Brussel·les. JxCat assegura que no cedirà i Puigdemont hi va insistir: “No hi ha cap altre candidat possible ni cap altra combinació aritmètica possible.” Puigdemont o Puigdemont.

El grup del president destituït pel 155 intentarà refer el pacte per restituir-lo, però a les seves files censuraven el que interpreten com una marxa enrere dels republicans. Des de JxCat relataven que dilluns a la nit havien pactat la fórmula per investir Puigdemont a distància malgrat les mesures cautelars decretades pel Tribunal Constitucional. Una decisió que, a banda de comportar riscos judicials per als quatre membres independentistes de la mesa del Parlament, podia complicar els processos judicials dels diputats investigats pel Tribunal Suprem. Segons diverses fonts, també havien dibuixat les línies mestres del discurs del president, amb el propòsit d’aprofundir-hi ahir al matí, quan també s’havia de signar el pacte. Explicaven, però, que es van assabentar pels mitjans de la declaració institucional del president del Parlament, amb què els republicans van aturar el rellotge. Les trucades que, segons ERC, Torrent va fer a Puigdemont per comunicar-li-ho, no es van executar per les vies habituals, segons JxCat, cosa que hauria impossibilitat la comunicació telefònica amb el president de la cambra.

L’ajornament, fins quan? JxCat va mantenir al llarg del dia d’ahir que ja hi havia les condicions per celebrar el ple i per investir Puigdemont per majoria absoluta, amb els 68 diputats requerits en primera volta, a falta de tancar els darrers “serrells” amb la CUP. “La democràcia ni s’ajorna ni se suspèn”, els va etzibar Puigdemont, situant la pausa decretada per Torrent al costat de la decisió del TC per impossibilitar el ple. De fet, el rebuig de l’alt tribunal a les al·legacions presentades dilluns per Puigdemont i la resta de diputats no va fer canviar d’opinió els de Puigdemont, que es refermaven en la necessitat que Torrent aixequés l’ajornament del debat.

Puigdemont encara va advertir els republicans que el fet de pensar que la intervenció de l’autonomia s’aixecarà “complint com a alumnes avantatjats la doctrina del 155 és d’una enorme falta de realisme”. Feia una clara al·lusió a les peticions fetes des d’ERC i que va verbalitzar públicament la mateixa secretària dels republicans, Marta Rovira. JxCat sosté que no es pot cedir al “xantatge” del govern espanyol per ignorar el resultat del 21-D i decidir qui ha d’entrar al Palau de la Generalitat, pagant el preu del desgast de l’estat de dret amb l’objectiu d’impedir la investidura de Puigdemont.

“Avui Catalunya tenia l’oportunitat de continuar construint el país que els seus ciutadans volen, però haurà de mantenir-se en la paràlisi perquè l’hi obliguen els que van perdre les eleccions”, va rematar el president que pugna per ser restituït des de la capital belga.

Diverses fonts de JxCat admetien les dificultats perquè les negociacions amb ERC desemboquin en un acord imminent, de manera que avui s’exhaurirà el termini legal per a la primera votació d’investidura sense que s’hagi produït. Els de Puigdemont, però, van evitar el que hauria estat la imatge gràfica de la ruptura de la unitat independentista. Els seus diputats no van asseure’s als seus escons a les tres de la tarda, hora prevista per a l’inici del ple ajornat, sí que com ho van fer els de la CUP. A aquella hora, el grup estava reunit i el 130è president de la Generalitat no hi va intervenir per videoconferència. Tampoc no ho va fer, segons fonts de JxCat, en cap de les dues trobades que van tenir al llarg del dia. La pressió a ERC durant la jornada va ser verbal. Puigdemont la redoblava al vespre.

LA FRASE

No perdem la unitat. És el que somien els que ens volen a la presó i l’exili per molts anys
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans