Política

Setge al procés sobiranista

El PP es vanta del “triomf” de La Moncloa sobre el procés

Els conservadors proclamen que els independentistes admeten haver estat “derrotats” per l’estratègia de Rajoy

Sáenz de Santamaría insta Torrent a obrir ronda per trobar un nou candidat

La Moncloa i el PP no podien dissimular ahir la seva eufòria pel contingut dels missatges entre Carles Puigdemont i Toni Comín. I, fent seva una de les frases del president, des del compte de Twitter la formació conservadora proclamava: “Moncloa triomfa.” I afegia: “Els independentistes reconeixen que han estat derrotats per l’estratègia de Mariano Rajoy. La farsa del candidat Puigdemont ha acabat.” Des de primera hora del matí, tant al PP com en altres partits espanyols, la notícia dels missatges captats per una càmera del programa AR de Telecinco va centrar bona part de les reaccions. Gairebé tots coincidien a considerar-lo com “l’enterrament definitiu” del procés i el “cop de gràcia” a les pretensions de la majoria del Parlament d’investir Puigdemont.

El portaveu del PP, Rafael Hernando, insistia en la seva tesi que l’aspirant a revalidar el càrrec és un “zombi polític” i, en aquest sentit, reiterava que és un “triomf de l’Estat” que acabi admetent que el seu cicle i el del seu projecte “han caducat”. “Puigdemont no serà mai president”, reblava. Però, sobretot, va emfasitzar que si s’ha arribat fins aquí és “gràcies” a l’acció de l’executiu espanyol amb l’aplicació del 155 i amb la impugnació del ple. “És un govern que està combatent l’independentisme i els que s’allunyen de l’estat de dret”, concloïa.

En una setmana en la qual els nervis han estat força presents a La Moncloa, tant la decisió de l’alt tribunal d’imposar mesures cautelars com l’ajornament de dimarts passat de l’acte del Parlament –pel fet que no es va produir un nou xoc frontal– han suposat un respir per a una estratègia de l’executiu espanyol que va estar molt a punt de fracassar quan el Consell d’Estat es va mostrar contrari a paralitzar el ple i, a més, el TC va fer ostensible la divisió dels seus membres a l’hora de decidir si admetien a tràmit o no el recurs.

Quan tot plegat la cadena anunciava la filtració dels missatges, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es trobava en un col·loqui a València, des d’on va subratllar que “és hora de dir de forma pública el que s’ha dit moltes vegades en privat”, alhora que tornava a pressionar el president del Parlament, Roger Torrent, perquè obri una nova ronda de contactes per consensuar un altre candidat a president i “salvar la situació que ha creat Puigdemont”. Més contundent encara, el portaveu popular exigia a Torrent que “talli el tub d’oxigen” a “l’astronauta” Puigdemont i proposi un altre aspirant al càrrec.

Des del PSOE, el secretari d’organització, José Luis Ábalos, incidia que tot plegat evidencia que “no tenia un full de ruta definit” i que Puigdemont “està en una empresa personal”. I mentre que Pablo Iglesias, de Podem, evitava pronunciar-se, des de Cs José Manuel Villegas també presumia que el seu partit ja fa temps que havia vaticinat que el procés estava abocat a “estavellar-se contra el mur de la democràcia”.

LES FRASES

És evident que aquí s’ha produït el triomf de l’estat de dret gràcies al govern
Rafael Hernando
portaveu del pp al congrés
És hora de dir de forma pública el que s’ha dit moltes vegades en privat
Soraya S. de Santamaría
vicep. del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”