Amposta reclama la seu institucional del consell de vegueria de l'Ebre

L'alcalde, el convergent Manel Ferré, insisteix que la llei reconegui la cocapitalitat ampostina

La delegació del govern de la Generalitat té la seu física a Tortosa, així com la major part dels serveis territorials (només Medi Ambient i Acció Social són a Amposta), i també la Diputació de Tarragona té una seu a Tortosa. És per corregir aquesta situació i per aconseguir «una veritable distribució dels ens territorials entre les dues ciutats principals de les Terres de l'Ebre», que l'alcalde d'Amposta reclama que la seu institucional del consell de vegueria s'instal·le a la capital del Montsià. «Quan es va crear la delegació del govern es va consensuar el seu emplaçament a Tortosa, ara no s'ha produït cap debat», va lamentar Ferré. En aquest sentit, el govern ampostí ha decidit fer arribar la seua proposta al Parlament perquè en la tramitació parlamentària del projecte de llei de vegueries s'incorpore que la seu institucional serà Amposta (en lloc de Tortosa). L'Ajuntament ampostí també farà arribar una carta al president de la Generalitat, José Montilla, i al conseller de Governació, Jordi Ausàs, amb les seues reivindicacions.

Ferré insisteix a reclamar la cocapitalitat d'Amposta. «El ple de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar per unanimitat reclamar la cocapitalitat d'Amposta», va dir Ferré. D'altra banda, l'alcalde d'Amposta va criticar el projecte de llei de vegueries, un projecte que considera que és un «engany» i «un intercanvi de cromos entre el PSC i ERC en què el PSC ha guanyat la batalla». Així, Ferré es va referir a la creació de l'àrea metropolitana de Barcelona: «Té un articulat molt més detallat i treballat, en comparació amb la llei de vegueries no hi ha color.» Un altre dels punts de la llei de vegueries que l'alcalde d'Amposta no veu clars és el del finançament. «Si s'ha d'establir en base poblacional, les Terres de l'Ebre hi sortiran perdent», va manifestar Ferré. «La llei de vegueries no és més que una cortina de fum», va concloure l'alcalde ampostí.

Puig diu que la vegueria no és «una prioritat» per a CiU

GUSTAU MORENO

El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, va afirmar ahir al vespre que la llei de vegueries «no és una prioritat» per a CiU. Puig, que va visitar Tortosa per presidir la reunió del consell de federació de CiU, va assenyalar que la prioritat d'un govern presidit per Artur Mas serà «l'economia, generar ocupació, ajudar les empreses i els autònoms, reduir l'administració i fer sortir Catalunya de la crisi». De fet, va assegurar que intentaran que la llei de vegueries «no prosperi» al Parlament. Així, va evitar posar una data per a la creació de la vegueria de les Terres de l'Ebre, tot i que va precisar que formarà part del programa de govern de CiU. Puig va apostar per racionalitzar la despesa pública i per enfortir les comarques, i per no abordar la creació de les vegueries fins després de la desaparició de les diputacions. Quant a la disputa entre Tortosa i Amposta per la capitalitat, Puig va culpar el tripartit d'haver provocat aquest tipus de debats amb una llei «poc consensuada amb el territori i d'agitació electoral».

«Busca conflictivitat on no n'hi ha»

L.M.

La reivindicació de l'alcalde d'Amposta va coincidir ahir amb una visita del president d'ERC, Joan Puigcercós, al municipi. Puigcercós va recordar que el projecte de llei de vegueries aposta per una Catalunya multipolar i no parla de «capitals» sinó que de «seus institucionals». «En plena polèmica pel PHN, CiU va decidir posar la delegació del govern a Tortosa i recentment la Diputació ha instal·lat una seu a Tortosa, potser l'alcalde d'Amposta hauria de parlar amb el seu partit», va dir Puigcercós. Per la seua banda, la diputada d'ERC, Marta Cid, va destacar que mentre el govern descentralitza serveis a Amposta, la Diputació (governada per CiU) no ho fa. «Ferré busca conflictivitat on no n'hi ha», va dir Cid. Puigcercós va demanar a CiU i PP que deixen l'«enuig partidista» i treballen pel desenvolupament de la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona