Política

Rajoy vol evitar eleccions per impulsar la legislatura

L’executiu espanyol necessita esmorteir la tensió amb Catalunya per recuperar acció de govern amb vista a l’horitzó dels comicis del 2019

Reparteix la pressió entre l’independentisme i Arrimadas

“En aquest nou període de sessions, el PP encara ho tindrà més difícil per negociar que l’anterior.” Un destacat col·laborador de Mariano Rajoy es posava la bena abans de la ferida davant el curs polític al Congrés que s’estrenarà la setmana vinent, i que seguirà marcat pel bloqueig català i, a més, es comença a detectar els primers moviments dels partits amb vista al combat electoral del 2019 de municipals, autonòmiques i europees. Davant d’això, l’executiu de Mariano Rajoy admet que uns nous comicis a Catalunya no són el millor escenari per als populars. No tant perquè no considerin que l’independentisme potser en podria sortit “tocat” i això “seria bo per a tots”, sinó perquè aprofundeix en la imatge de paràlisi institucional i legislativa que no beneficia en absolut les aspiracions del PP amb vista a la intensa agenda del 2019, però també davant les generals, que el president de l’executiu espanyol pretén situar el 2020.

Però per arribar-hi, caldria fes via en els propers mesos i poder vendre acció de govern, aprovar lleis i uns nous pressupostos de l’Estat, ja que els actuals estan prorrogats des de l’1 de gener i, pel que sembla, així seguiran fins que el PNB no consideri que el panorama català s’ha asserenat. Si bé es podrien estirar un any més, el fet d’arrossegar els comptes del 2017 fins a final de legislatura, aprofundeix en la imatge de feblesa d’un PP sense socis estables i, al damunt, amb un Cs que ha agafat la directa a les enquestes gràcies, precisament, al seu setge a l’independentisme i a la seva nul·la erosió política pel fet que no governen enlloc.

Així, si bé insisteixen que el 155 s’ha revelat com la fórmula màgica que tot ho arregla, i que l’aplicaran fins que els convingui, el fet que reiterin que amb aquest instrument es garanteix el “normal” funcionament de la Generalitat, no treu que, en el fons, preferirien que l’escenari català quedés resolt al març, amb un nou govern i així poder girar full d’una situació que a Rajoy se li ha ennuegat des del primer dia.

“Em sembla que algun procediment ha d’haver-hi; el que no pot és quedar-se en els llimbs una situació en què no hi ha investidura però no es convoquen eleccions. I així, fins quan?” Això és el que es preguntava ahir el ministre de Justícia, Rafael Catalá, transmetent el neguit que hi ha en l’executiu espanyol pel fet que hagin d’acabar acceptant un eventual informe dels lletrats del Parlament en el qual es conclogui que el rellotge per repetir comicis encara no s’ha activat. Catalá, que aquesta setmana havia assegurat que si no els convenç l’estudi dels experts de la cambra buscaran un altre parer, mentre donava per fet que el calendari avança des del 30 de gener, ahir assumia que només una investidura –encara que sigui fallida– posarà en marxa el rellotge, i és per això que repetia la tesi del PP que Inés Arrimadas hauria de presentar-se encara que no tingui un suport majoritari. El PP no ho vol, però cada vegada té més coll avall que potser seran inevitables. I d’aquí que vulgui forçar com sigui una entesa entre els grups independentistes perquè es posin d’acord immediatament.

LA FRASE

No pot quedar-se en els llimbs; una situació en què no hi ha investidura però no es convoquen comicis
Rafael Catalá
ministre de justícia

Sánchez carrega contra la paràlisi

“Un govern que no fa res és un govern que no és res.” Amb aquesta sentència, Pedro Sánchez carregava ahir contra l’immobilisme que al llarg dels anys ha atribuït a Mariano Rajoy no només en la qüestió catalana, sinó també en assumptes econòmics o davant la desigualtat salarial entre homes i dones o d’explotació laboral. Davant d’això, exigia al president del PP que deixi de limitar-se a “mantenir el poder” i comenci a resoldre les qüestions que, avui dia, s’han convertit en problemes seriosos com a conseqüència de la seva inacció. “Espanya no es mereix quedar atrapada ni per la irresponsabilitat dels independentistes ni per la incapacitat del govern espanyol per resoldre molts dels problemes”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom