Política

Merkel s’obre a “cessions doloroses” per reeditar la gran coalició amb l’SPD

La negociació per formar govern s’allarga fins al límit del termini fixat

La cancellera alerta de la caiguda borsària i del risc de perllongar la inestabilitat

Angela Merkel es va declarar disposada ahir a fer “concessions doloroses” per tal de tancar un acord de govern de gran coalició amb els socialdemòcrates (SPD) de Martin Schulz. Ho va dir enmig d’una jornada que havia de ser la decisiva per assolir el pacte després de setmanes d’incertesa política, però la negociació es va allargar més que no es preveia.

Les dues parts van reprendre les converses a la seu de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), a Berlín, on la cancellera va manifestar la necessitat de cedir, “sempre que puguem garantir que, al final, els avantatges seran superiors als inconvenients”. En joc, hi va afegir, hi ha “l’interès superior del país”. Merkel va fer referència també a la caiguda de les borses d’ahir: “Vivim temps turbulents i el que s’espera de nosaltres és que formem un govern pel bé de la gent, un govern que aporti estabilitat.”

El fracàs de Merkel a l’hora de crear un executiu més de quatre mesos després de les eleccions generals de setembre genera inquietud entre els inversors i els socis d’Alemanya en un temps, a més, en què Europa afronta múltiples desafiaments, com ara la reforma de l’eurozona i la sortida britànica de la UE.

Les opcions per als alemanys són unes noves eleccions legislatives o un govern conservador en minoria, si les bases de l’SPD rebutgen un eventual pacte per reeditar la gran coalició. Però ahir s’imposava l’ansietat entre els dos bàndols negociadors, que es conjuraven per assolir un acord abans de la mitjanit. Així ho explicava Andreas Scheuer, secretari general de la CSU, el partit bavarès aliat de Merkel, quan negava la possibilitat d’allargar a avui les negociacions: “Hem d’arribar a un acord avui. Tota altra cosa seria inadmissible.”

A Alemanya governa un executiu en funcions des del 24 de setembre, quan les eleccions no van aportar un resultat clar. Merkel va intentar, primer, tancar un pacte amb els liberals i els verds, però el diàleg va fracassar.

Per la seva banda, després d’anunciar el seu pas a l’oposició a causa dels mals resultats electorals, l’SPD intenta ara arrencar concessions en política de sanitat i d’ocupació que li puguin ajudar a guanyar la votació de les bases del partit, amb 443.000 afiliats, que tindran la darrera paraula a l’hora de ratificar l’acord amb Merkel.

El diari Rheinische Post afirmava ahir que el Tribunal Constitucional examina diverses demandes contra la votació de les bases de l’SPD. El 2013 ja es va presentar un requeriment per frenar una votació semblant amb l’argument que és inconstitucional donar més veu als militants de l’SPD que a d’altres votants, però l’alt tribunal el va desestimar.

LA XIFRA

113
dies
fa que Merkel governa en funcions, després que les eleccions de setembre no li van donar una majoria clara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona