Política

parlament

investidura

La reforma de la llei de presidència, aparcada

JxCat congela la reforma, a la qual ERC s’oposa, i es focalitza en la resolució de reconeixement a Puigdemont i al govern

Demanen que s’activi la comissió de reforma del reglament del Parlament

A mesura que passen els dies de negociació de la investidura, des de les files republicanes veuen que els partidaris que hi hagi unes noves eleccions perden pes intern a JxSí. Oficialment, però, els de Carles Puigdemont insisteixen que el president ha de ser restituït en una votació d’investidura al Parlament, no descarten els comicis i rebutgen abordar plans i noms alternatius. Mentrestant, als equips negociadors de JxCat i ERC només s’obre pas amb solidesa la proposta de resolució amb què els de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras pretenen reconèixer el govern legítim abans del debat d’investidura, segons fonts dels dos grups. A JxCat donaven ahir per aparcada la reforma de la llei de presidència amb què pretenien obrir una via jurídica per votar al Parlament la investidura a distància de Puigdemont.

La modificació, que es pretenia fer per la via ràpida de lectura única que finalment va avalar el Tribunal Constitucional , no té el vistiplau dels republicans, que consideren que no té recorregut. De fet, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va advertir ahir que no permetran que s’executi una reforma exprés de la norma. “El govern [espanyol], que en exercici del 155 té totes aquestes funcions, no ho consentirà”, va dir. En paral·lel, JxCat va demanar a la cambra que es constitueixi la comissió del reglament, que té com a missió la reforma del reglament del Parlament. Des del grup parlamentari, però, desvinculaven la petició de la voluntat de modificar les normes de la cambra per regular una investidura a distància. Ho atribuïen, en canvi, a la voluntat de posar en marxa el màxim d’activitat parlamentària . Hi ha dubtes sobre si aquesta comissió es podrà constituir, atès que té caràcter legislatiu i formaria part de les que s’han d’engegar una setmana després de la investidura.

Reunions suspeses

JxCat i ERC no es van reunir ahir perquè els republicans van suspendre els contactes previstos. Els negociadors d’ERC van voler –asseguren– valorar i estudiar amb calma el text de la resolució que els de Puigdemont els van entregar la vigília. Fonts d’ERC indiquen que podrien traslladar avui la seva contraproposta i, si hi ha acord, la podrien presentar conjuntament. El PP també va amenaçar de recórrer contra la declaració, si bé no tindria efectes jurídics.

El dia va arrencar amb una notícia de RAC1, segons la qual la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, guanyava força com a candidata alternativa a Puigdemont. Poc després, ella s’autodescartava. “Puigdemont és el nostre candidat i sobretot el del Parlament”, va dir. El nom d’Artadi figura en les travesses amb els de Jordi Sànchez i Jordi Turull com a possibles candidats a la presidència quan JxSí constati la inviabilitat d’investir Puigdemont a la cambra, una conjuntura que el nucli dur del grup parlamentari no admet. A més, JxCat manté la pugna perquè, arribat el cas, el paper de Puigdemont no sigui simbòlic sinó executiu.

Els lletrats lliuren avui l’informe sobre els terminis

E.A

L’informe sobre els tempos parlamentaris elaborat pels serveis jurídics de la cambra catalana serà lliurat avui al president del Parlament, Roger Torrent, i a la resta de membres de la mesa. Després d’un estira-i-arronsa entre els lletrats pel tipus d’informació que s’hi afegia, i en espera del que digui la lletra petita, tot indica que els juristes es decantaran per establir que l’ajornament del ple d’investidura el dia 30 de gener, sense haver iniciat la sessió ni cap votació, no permet posar en marxa el rellotge i, per tant, es confirmaria que encara no han començat a córrer els dos mesos que marca la llei com a límit per investir president de la Generalitat des del primer intent d’investidura. Els lletrats han esperat que el president sigui avui a la cambra després que el dia d’ahir el destinés a entrevistar-se amb els diputats electes Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que estan empresonats a Estremera i a Soto del Real, respectivament, com a mesura preventiva, investigats per un delicte de rebel·lió. Torrent també es va entrevistar amb Jordi Cuixart i Joaquim Forn. En sortir de la visita, va assegurar que defensarà els diputats fins a “les últimes conseqüències” per tal que puguin exercir els seus drets polítics i també la seva feina com a electes a la cambra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona