Política

Barnier “no dona per fet” concedir a Londres la transició del ‘Brexit’

La UE qualifica de substancials les discrepàncies sobre el període d’adaptació

Exigeix que Irlanda del Nord es quedi al mercat únic i a la unió duanera

Esbroncada del negociador europeu del Brexit a Londres. Michel Barnier es va quedar a gust en la roda de premsa habitual després de cada tanda de converses desfogant-se sobre les exigències britàniques a l’oferta de transició i el seu immobilisme a l’hora de resoldre el problema irlandès. El polític francès va amenaçar ahir el Regne Unit de negar el període transitori d’uns dos anys per adaptar-se a la vida posteuropea si no comencen a cedir. “Si els desacords persisteixen, no es pot donar per feta la transició”, va repetir dos cops Barnier.

L’ambició britànica per millorar els seus acords comercials internacionals un cop sigui fora de la UE, la incògnita no resolta sobre què vol fer Londres per evitar una frontera amb Irlanda i, sobretot, les pegues dels tories a l’oferta de transició europea, encaminen les negociacions cap a un punt crític. Tant que, després de la reunió sense acords de dimecres passat, els negociadors britànics van deixar plantats els seus homòlegs europeus ahir al matí a Brussel·les.

Londres pretén tancar d’aquí a un mes l’acord sobre el període de transició, però Brussel·les no ho veu gens clar i al·lega discrepàncies “substancials”. Molt dur, Barnier va assenyalar ahir les línies vermelles: els drets dels ciutadans, la influència de Londres en la política comunitària i l’aplicació de les normes europees. La primera és una de les que causa més oposició a l’eurocambra perquè el govern britànic no vol concedir drets de ciutadania als europeus que arribin a l’illa durant el temps de transició. Pel que fa a les altres dues, Brussel·les s’oposa a l’intent dels britànics de quedar-se temporalment amb condicions a la carta. Segons Barnier, la primera ministra britànica, Theresa May, demana que el Regne Unit es pugui oposar a l’aplicació de noves legislacions durant la transició i participar en noves polítiques europees. “Em sorprenen aquestes desavinences”, va dir Barnier, que veu lògic exigir les obligacions com a membre de la UE si volen gaudir dels beneficis de pertànyer al club europeu mentre es preparen per sortir-ne.

Irlanda del Nord

El tros d’illa irlandesa encara en mans dels britànics és un dels principals maldecaps d’aquest Brexit. Brussel·les vol salvaguardar els acords de pau entre el nord i el sud que tant van costar forjar i veu una amenaça la recent aposta de May, acorralada pels brexiters més durs del seu partit, per sortir del mercat únic. “Abandonar el mercat únic i la unió duanera faran els controls fronterers inevitables”, va alertar Barnier. Segons va revelar ahir The Guardian, l’equip negociador europeu hauria comunicat als britànics que l’esborrany europeu de l’acord per a la seva sortida estipularia que Irlanda del Nord ha de mantenir-se en la unió duanera i el mercat únic per evitar “una frontera dura”. Barnier no va ser tan categòric, però va confirmar que inclouran “l’alineació reguladora completa” amb les normes de l’àrea europea de lliure comerç i del mercat comú. Ara bé, deixa la porta oberta a una proposta dels britànics que sigui “precisa, clara i inequívoca”. “Encara l’estem esperant”, els va retreure.

LA FRASE

Abandonar el mercat únic i deixar la unió duanera faria els controls fronterers inevitables
,M
Michel Barnier
cap negociador europeu del ‘Brexit’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona