Política

Eleccions 21-D

Rellotge aturat en espera del TC

Els lletrats conclouen que el temps no corre a causa del recurs de l’Estat contra la investidura de Puigdemont

Si el TC manté la suspensió, serà Torrent l’encarregat d’activar el compte enrere o bé els grups parlamentaris

Ja és oficial. Els lletrats del Parlament són del parer que la cambra catalana viu una “aturada” institucional, que, en tot cas, no pot ser “indefinida”, sinó “temporal”, i assenyalen mecanismes per poder activar la legislatura. La clau la tenen el TC; el president de la cambra, Roger Torrent, i, en últim terme, els grups parlamentaris.

El motiu d’aquesta situació de paràlisi, segons l’informe dels lletrats, és l’ajornament del ple convocat per al dia 30 de gener a causa del recurs presentat pel govern de Rajoy contra la sessió que havia d’investir Carles Puigdemont president de la Generalitat. Arran d’això, i abans d’admetre a tràmit el recurs, el Tribunal Constitucional (TC) va dictar unes mesures per prohibir el ple i, per tant, el president Torrent es va veure obligat a ajornar la cita d’investidura. La situació va quedar en un buit legal, però, com que són unes condicions provisionals, l’ajornament també ho és, en espera que ara el TC contesti les al·legacions que han de presentar les parts afectades, entre les quals hi ha el Parlament.

El dia 15 de febrer finalitzarà el termini per presentar-les i l’informe dels lletrats assenyala que el TC respondrà aviat a les al·legacions, la qual cosa donarà peu a saber més sobre la situació jurídica en què es podria celebrar un ple d’investidura amb la candidatura de Puigdemont com a protagonista. La resposta del TC, com asseguren els lletrats, deixa un escenari molt obert que eviten definir.

Amb tot, i en espera del que respongui el TC sobre la candidatura, el que és clar és que els magistrats, un cop respostes les al·legacions, hauran de decidir si finalment admeten a tràmit o no el recurs del govern de Rajoy. Dos camins, però, que comportarien a la llarga el mateix resultat, el bloqueig de la institució, ja que, si accepta el recurs a tràmit, automàticament quedarà suspesa la candidatura de Puigdemont i el ple convocat. Si no l’accepta, el més probable és que el govern de Rajoy presenti una altra impugnació.

No obstant això, i en cas que es mantingui el bloqueig de la legislatura, l’informe assenyala mecanismes possibles per desencallar la situació, la majoria dels quals són responsabilitat de Torrent.

Ple per al compte enrere

I com s’activa el rellotge per iniciar el compte enrere de dos mesos al final del qual, si no hi ha cap altre candidat, hi hauria una convocatòria automàtica d’eleccions? D’una banda, el president de la cambra podria convocar un ple per comunicar als grups parlamentaris la impossibilitat d’investir Puigdemont. Seria el que els lletrats consideren un “acte equivalent” a un ple fallit, que, en una situació habitual, hauria posat el comptador a zero. A partir d’aquí, el president de la cambra hauria de tornar a convocar els representants dels grups parlamentaris per buscar un candidat alternatiu que concentri prou suports per ser investit.

La convocatòria en si mateixa d’una nova ronda de contactes amb els dirigents de cada grup, sense haver de passar pel ple, també comportaria l’inici del compte enrere per un període de dos mesos.

I si finalment el president del Parlament no posés en marxa el rellotge per “omissió o inactivitat”, els lletrats assenyalen que caldria estudiar, en un altre informe, si els grups poden “prendre la iniciativa política i constatar la situació de bloqueig per permetre, arribat el cas, iniciar el còmput de terminis per a una dissolució anticipada de la cambra”.

L’oposició mira Torrent

Conegut l’informe, l’oposició es va dirigir directament al president del Parlament perquè desbloquegés la situació amb una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat diferent de Puigdemont que estigui en condicions de poder ser investit legalment. El diputat Jordi Terrades va acusar directament Torrent i Puigdemont d’allargar l’aplicació de l’article 155 mantenint bloquejada la investidura. Per Ciutadans, Torrent té l’obligació “legal” de designar un candidat a la investidura “possible” i “normal”.

L’informe dels lletrats presenta únicament la signatura del secretari general, Xavier Muro. El lletrat major, Antoni Bayona, va retirar el suport al text quan, tot i compartir les conclusions, no es va acceptar part del contingut que ell hi introduïa.

LES FRASES

Torrent té l’obligació legal de designar un candidat a la investidura possible i normal
José Manuel Villegas
secretari general de Ciutadans
El responsable del manteniment del 155 té un nom: Carles Puigdemont
Jordi Terrades
Portaveu adjunt del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona