Política

Eleccions 21-D

JxCat reactiva l’aposta per retocar la llei de la presidència

La formació de Puigdemont pressiona ERC registrant una proposició de canvis legislatius

“Tenim pressa”, diu Pujol

Els republicans volen un reconeixement del govern a l’exili i una investidura “efectiva”

Cop d’efecte de Junts per Catalunya (JxCat). En plena negociació amb ERC, la formació de Carles Puigdemont va pressionar ahir els republicans registrant tota sola una proposició de reforma de la llei de la presidència de la Generalitat que semblava haver deixat de banda. ERC està en contra d’aquesta fórmula per desllorigar el blocatge de la investidura per l’intricat recorregut que pugui tenir, però JxCat té “pressa” per resoldre la situació, en paraules del seu portaveu, Eduard Pujol, i per això ha encetat aquest camí legislatiu. Després de tot el dia de reunions al Parlament, les dues forces independentistes van acabar, un dia més, sense tancar cap acord. Pujol va assegurar que ERC demana “temps” per segellar una proposta de resolució que, segons JxCat, ha d’incloure la constatació que hi ha una majoria parlamentària per investir Puigdemont, una censura del 155 i una denúncia de la repressió i de la falta de llibertats. “Només faltaria que per a JxCat això [més temps] fos un problema, tot i la voluntat d’accelerar la maquinària que ha de permetre engegar la legislatura”, va assegurar Pujol. Els de Puigdemont volen que la proposta esdevingui un “autèntic quilòmetre zero” dels pròxims quatre anys, però el fet és que les parts estan encallades. Segons els termes d’ERC, cal “un reconeixement del govern a l’exili a Brussel·les i un acord per una investidura operativa i efectiva a Catalunya”. “En aquests matisos i aquests debats a aquesta hora no hi entraré”, resolia Pujol al vespre, fet que evidenciava el focus de les discrepàncies.

Fonts republicanes explicaven que es busca un “acord global” de legislatura, és a dir, que vagi acompanyat d’un programa de govern i d’un calendari, i insistien en el mot efectiu referit al govern. En tot cas, els d’Oriol Junqueras confien a posar-se d’acord “durant els pròxims dies” amb JxCat –després caldrà afegir-hi la CUP, que espera una proposta en ferm.

Caldrà veure si la via de la reforma de la llei de la presidència s’acabarà utilitzant. Fins ara han circulat altres fórmules, com una investidura en una assemblea de càrrecs electes. Sigui com vulgui, la proposta de modificació de JxCat “incorporarà un debat i uns mecanismes parlamentaris que permetran d’introduir tots aquells matisos i totes aquelles voluntats que facin possible l’acord final; és una eina”, remarcava Pujol. En concret, inclou dos canvis. El primer, que en cas d’absència del candidat a la presidència en el debat d’investidura el ple pugui autoritzar la celebració de la sessió “sense la presència o sense la intervenció” del presidenciable. El segon, que tots els òrgans col·legiats de la cambra puguin fer les sessions a distància.

La reforma, qšue es vol per via ràpida amb lectura única, també topa amb els advertiments del govern espanyol, que ja ha dit que no la “consentirà”.

El PSC vol frenar una comissió

El PSC va registrar ahir un escrit dirigit a la mesa del Parlament que adverteix que no es constitueixi la comissió del reglament del Parlament fins que no hagi tingut lloc la investidura. JxCat va demanar dijous reactivar ja aquesta comissió, que s’encarrega d’abordar les reformes del text que regula el funcionament de la cambra. Els socialistes pretenen evitar que pugui servir per facilitar la investidura de Carles Puigdemont. En concret, recorden que es tracta d’una comissió amb condició de legislativa –que requereix de la formació d’un govern per començar a caminar– i que, per tant, el ple del Parlament ha d’acordar-ne l’activació dins de la setmana següent a l’elecció d’un president. De moment la mesa només ha aprovat inaugurar sis comissions que no necessiten la formació de l’executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona