Política

aplicació del 155

perjudicis

155 efectes del 155

El 155 ha fet perdre ajuts, no es compra munició policial ni vehicles per als bombers ni un TAC per a un hospital

S’aturen lleis, es destitueix personal i s’eliminen organismes

El 155 i la intervenció econòmica han anestesiat la Generalitat i de retruc el país. L’administració ha de demanar permís per tot a Madrid, fins i tot per convocar reunions, i temes tan simples com la compra de munició per als Mossos o que un hospital pugui tenir un TAC s’han bloquejat. Els centres de salut han hagut de fer 24.000 declaracions justificant al govern espanyol que les compres d’aparells o medicaments que fan no tenen res a veure amb l’independentisme. La Moncloa ha paralitzat projectes com el pla de fosses o la internacionalització de Catalunya, s’han aturat lleis com la del canvi climàtic o s’ha escapçat l’Agència Tributària. Moltes d’aquestes injustícies estan recollides al web de l’entitat ServidorsCAT .

1.

Destitució de tot el govern

La primera mesura del 155 va ser la destitució del govern. Els ministres de cada ram van assumir les competències de la conselleria que els pertocava.

2.

Convocatòria d’eleccions

Rajoy va convocar eleccions el 21-D i el Parlament va quedar dissolt.

3.

Personal destituït

A banda de tot l’executiu, el 155 ha fet fora 251 persones de la Generalitat, la majoria de les quals formaven part dels gabinets del president i dels consellers.

4.

Organismes eliminats

24 òrgans han estat eliminats, per exemple el Diplocat, les delegacions a l’exterior o el Consell Assessor per a la Transició Nacional.

5.

Nomenaments espanyols

El govern espanyol ha nomenat vuit càrrecs dins de l’executiu. Un dels més destacats és el secretari general d’Interior, Juan Antonio Puigserver, perquè la conselleria és una de les més controlades.

6.

Doble burocràcia

L’administració s’ha tornat molt més lenta, perquè s’ha de demanar permís a Madrid per fer qualsevol tràmit. Això retarda pagaments o subvencions o, fins i tot, els atura.

7.

Perilla la immersió?

El sindicat USTEC alerta que si el 155 continua vigent durant més temps la immersió lingüística podria córrer perill.

8.

Webs clausurades

S’han eliminat diverses webs com les del govern o del president de la Generalitat, entre d’altres.

9.

Informes en castellà

Alguns informes s’han de traduir al castellà, fet que suposa retards i personal que s’ha de dedicar a aquestes gestions.

10.

Sense pla de fosses

El pla de fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme ha quedat anul·lat.

11.

500 entitats afectades

En les primeres setmanes del 155, es van parar subvencions de 10 milions en l’àmbit social, una situació que afectava 500 entitats i 900.000 persones ateses. La pressió va fer que Madrid ho desencallés.

12.

Llei de salut universal, al calaix

La llei que ha de garantir l’assistència sanitària per a tothom no s’ha pogut desplegar.

13.

Accident mortal a l’N-340

Tres persones van morir el 4 de febrer a l’N-340 en un xoc entre un camió i dos vehicles. El conseller Josep Rull va recordar que s’havia pactat amb Madrid que l’1 de gener deixarien de circular camions per aquesta via, però el 155 ho ha aturat.

14.

Control dels Mossos

La Generalitat ha perdut el control dels Mossos, que depenen directament del Ministeri de l’Interior.

15.

Sixena

Les obres de Sixena van ser traslladades, per ordre del ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, a Aragó. Méndez de Vigo, com a responsable de la conselleria catalana, va impedir que es presentés recurs.

16.

Atac a l’Agència Tributària

S’han retirat a l’Agència Tributària les competències per recaptar i gestionar el pagament dels impostos estatals de les empreses de la Generalitat.

17.

Sense actes públics

La projecció de l’executiu és nul·la perquè gairebé no es fa cap acte públic.

18.

14 nous jutjats, a l’aire

Aquest any, s’havien de posar en marxa 14 nous jutjats, però el més calent és a l’aigüera i Madrid no ha mogut la tramitació.

19.

Criteris jurídics diferents

Els serveis jurídics de La Moncloa revisen els projectes que són aprovats al Consell de Ministres, encara que ja hagin passat el filtre jurídic a Catalunya. Algun cop hi ha hagut disparitat de criteris entre els lletrats, fet que ha alentit les aprovacions.

20.

Pla d’habitatge aturat

El govern va elaborar l’esborrany del pla territorial sectorial d’habitatge, que preveu l’adquisició de 235.000 pisos per a polítiques socials en 15 anys. S’havia d’aprovar a mitjan 2018, però la tramitació està parada.

21.

Cap estratègia per als Agents Rurals

Agricultura ha definit, amb tots els implicats, un pla estratègic dels Agents Rurals per potenciar al màxim l’operativitat i planificar el futur del cos, però no s’ha tirat endavant.

22.

Cau la llei contra l’abús bancari

La dissolució del Parlament ha fet caure la llei contra l’abús bancari, que vol ampliar la protecció dels consumidors, les pimes o les entitats.

23.

No es pot comprar un TAC

L’alentiment dels tràmits ha impedit la compra d’un TAC a l’hospital d’Igualada, que té una població de referència de 117.000 habitants.

24.

Consell Tècnic, a mínims

El Consell Tècnic és l’òrgan que avaluava els projectes que aprovava el govern en la reunió dels dimarts. Ara, el consell ret comptes al Consell de Ministres. Però només pot preparar expedients ordinaris i es veta qualsevol proposta rellevant.

25.

Menors desemparats

El novembre, la DGAIA va denunciar que l’aplicació del 155 havia fet endarrerir la posada en marxa de 200 noves places per a adolescents estrangers desemparats. Van dormir setmanes en llocs i condicions inacceptables fins que es va solucionar.

26.

Problemes al Lluçanès

La llei per crear la comarca del Lluçanès és una de les 108 iniciatives normatives que han caigut arran de la dissolució del govern i el Parlament.

27.

Indefensió per l’1 d’Octubre

El govern català no s’ha pogut presentar com a acusació en la causa judicial que investiga les càrregues policials de l’1-O.

28.

A mig gas, la renda garantida

La renda garantida funciona a mig gas. Les prestacions es van cobrant, però no tan de pressa com estava previst. A més, no s’ha pogut desplegar la llei amb tota la seva potencialitat.

29.

Pressió a treballadors

Els treballadors públics estan organitzant actes en protesta del 155, però han rebut pressions, sobretot quan els van obligar a treure els llaços grocs.

30.

Serveis de premsa anul·lats

El servei de premsa d’Exteriors està completament aturat i no s’actualitzen les notes des del passat mes octubre.

31.

Afectacions en contractacions

Segons ServidorsCAT hi ha prop de 90 expedients de contractació que han quedat afectats.

32.

Alerta en cooperació

S’ha aturat l’aprovació del pla de viabilitat de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que serveix per quadrar els números. Això dificulta la presentació a projectes europeus.

33.

Denúncies policials

El sindicat USPAC dels Mossos ha demandat el govern espanyol per haver bloquejat millores laborals. Denuncia que el Ministeri de l’Interior no convoca el Consell de la Policia però sí es reuneix amb Guàrdia Civil i policia espanyola.

34.

Sense 80 camions

El ministeri no ha autoritzat la licitació de 80 vehicles en rènting per als Bombers i que havien de servir per renovar els més envellits. Tot indica que els vehicles no arribaran per a la campanya forestal.

35.

Cost del 21-D

Les eleccions del 21-D es van fer en dia laborable i aquest fet, segons la Pimec, va crear un sobrecost de 230 milions d’euros.

36.

Llei del comerç, aturada

El TC va suspendre la llei del comerç, però ara la Generalitat no pot presentar els recursos pertinents per culpa del 155.

37.

Missions comercial vetades

El mes de novembre passat el govern espanyol va demanar al Port de Barcelona que deixés de participar en missions comercials a l’exterior.

38.

Organismes públics en ‘stand by’

Molts organismes públics estan en suspens i sense activitat perquè havien de ser presidits pel president o el conseller de torn.

39.

3.000 places de docents, en suspens

El Departament Ensenyament i diversos sindicats van acordar que aquest any es negociaria la reducció de la segona hora lectiva, però USTEC alerta que sense pressupost no hi haurà res a parlar. Segons els càlculs que han realitzat, si s’arribés un acord es podria fer créixer l’oferta de places docents a 3.000.

40.

Bloqueig d’espais agraris

Una de les lleis més importants del Departament d’Agricultura era la d’espais agraris, que havia de definir-los, preservar-los i posar en funcionament un mecanisme que permeti mobilitzar al màxim terres en desús.

41.

Menyspreu a les institucions

Després de les fortes nevades del cap de setmana passat, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va venir a Catalunya per analitzar la situació. Va fer dues reunions i en una d’aquestes no hi havia cap representant de l’administració catalana.

42.

Suspès el fòrum sobre la joventut

La vintena edició del fòrum sobre la joventut es va haver de suspendre per la intervenció econòmica.

43.

Sense nous òrgans a Salut

Salut havia anunciat la creació de nous organismes públics per poder gestionar millor el territori. Tot s’ha aturat.

44.

Fre a la Seu Vella

La intervenció de la Generalitat i el 155 han frenat els 830.000 euros per a les obres de rehabilitació de la Seu Vella.

45.

No a la votació electrònica

La llei de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger també ha quedat congelada a la cambra.

46.

Barcelona es queixa

L’alcaldessa Ada Colau va reconèixer que el 155 els està afectant perquè la relació amb la Generalitat és de “mínims”.

47.

500 milions en risc a Barcelona

El grup municipal d’ERC a Barcelona va denunciar que el 155 podia fer perillar 500 milions d’euros a la ciutat.

48.

Obres parades a Girona

A la seu de la Generalitat a Girona s’ha aturat una partida de despeses ordinàries de 158.000 euros, 153.000 dels quals estaven destinats a inversions en l’edifici per fer obres de millora i també a material de treball.

49.

Sense ordenar el litoral

Ha quedat bloquejada la llei d’ordenació del litoral, una aposta per la gestió integrada de la costa.

50.

Retard en les insercions laborals

Es van endarrerir les convocatòries dels programes d’inserció laboral per a persones amb discapacitat. Finalment es van convocar a finals d’any.

51.

Permís per reunir-se

Per celebrar reunions d’alguns òrgans públics es requereix l’autorització del ministeri, que sol·licita revisar les ordres del dia.

52.

Ofec als catalans a l’exterior

S’ha aturat la concessió de les subvencions per a les comunitats catalanes de l’exterior.

53.

S’aturen les escoles verdes

Segons ServidorsCAT, s’ha aturat el projecte d’escoles verdes, que dona suport als centres educatius que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d’afrontar, des de l’educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat.

54.

Sense igualtat

El govern va aprovar el projecte de llei per fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i a la no-discriminació, però no ha pogut acabar-ne la tramitació. La llei dona instruments de lluita contra la discriminació.

55.

El DOGC, sota mínims

El 155 ha fet que no es publiquin en el DOGC les disposicions, actes, acords i resolucions adoptats pel Consell de Ministres en substitució del govern de la Generalitat.

56.

Contra la memòria històrica

S’han suspès els pagaments de les indemnitzacions als expresos polítics de la Guerra Civil i el franquisme.

57.

381 milions bloquejats

En el seu dia, el secretari d’Economia, Pere Aragonès, va xifrar en 381 milions d’euros els diners del pressupost català que havien quedat bloquejats per la intervenció dels comptes de la Generalitat. Eren, bàsicament, partides relacionades amb la cultura, la recerca, la indústria i el comerç.

58.

No es pot anar contra el 155

La Generalitat no pot recórrer contra el 155. Va presentar un recurs al TC però l’alt tribunal va desestimar-lo perquè va dir que l’havia emès massa aviat.

59.

Sort, sense biblioteca

El 155 ha aturat la construcció de la nova biblioteca de Sort, segons va anunciar el conseller de Cultura, Lluís Puig.

60.

Cop a l’Agència del Medicament

Barcelona era una de les favorites per ser la seu de l’Agència Europea del Medicament, però finalment va guanyar Amsterdam. La candidatura la defensaven la Generalitat, l’Ajuntament i el Ministeri de Sanitat, però amb el 155 la Generalitat va quedar esborrada de la candidatura.

61.

Sense llei del lloguer

El 155 també ha perjudicat Ciutadans, perquè la proposició de llei de mesures urgents per incentivar el lloguer d’habitatges socials i assequibles que va presentar ha caigut.

62.

Destitució de Trapero

Una de les primeres decisions que va prendre La Moncloa amb el 155 va ser la destitució de Josep Lluís Trapero com a major dels Mossos d’Esquadra.

63.

Problemes als jutjats

La posada en marxa del nou model organitzatiu anomenat “oficina judicial” als partits judicials de Blanes, Puigcerdà, Gandesa, Cerdanyola i Ripoll el 2018 està en dubte. És un sistema que reforça l’atenció al ciutadà.

64.

Treballadors acomiadats

El tancament de les delegacions a l’exterior va comportar l’acomiadament d’una trentena de treballadors.

65.

Indemnització per les delegacions

La rescissió dels contractes de lloguer dels locals on es troben les delegacions comporta en diversos casos el pagament d’importants indemnitzacions per la resolució anticipada del contracte.

66.

Moviments laborals

A banda d’aquests acomiadaments, ServidorsCAT denuncia que tots els becaris que estaven a les delegacions s’han hagut de reubicar.

67.

Gestions limitades a l’estranger

La supressió dels registres a les delegacions implica que els catalans a l’exterior no disposin de cap entitat de registre fora de Catalunya on sol·licitar els certificats digitals, que serveixen per operar amb les administracions públiques i assegurar la integritat i la confidencialitat de les transaccions electròniques que s’envien per Internet.

68.

Perjudicis als ramaders

El govern té redactat un decret perquè es pugui tornar a comprar llet de vaca crua directament al ramader vint-i-sis anys després d’haver-ho prohibit, però també s’ha paralitzat.

69.

Els joves, sense informació

S’han deixat d’elaborar els butlletins informatius i de recursos E-Joventut.

70.

L’Hospitalet, sense CAP

La Generalitat no ha pogut comprar un local per poder iniciar les obres de construcció d’un CAP a la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat.

71.

No es pot defensar la llei del canvi climàtic

El Tribunal Constitucional va suspendre la llei del canvi climàtic i el 155 impedeix, actualment, que l’administració catalana presenti un recurs. La norma preveia la creació de tres taxes mediambientals que havien d’aportar 170 milions a les arques del govern.

72.

Perill a TV3

La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha alertat que si el 155 s’allarga caldrà intervenir TV3 perquè és un “mitjà propagandístic i manipulador”.

73.

Problemes a les empreses

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha explicat que les empreses treballen amb normalitat però que els plans o programes estan aturats.

74.

Sanció a l’escorta de Puigdemont

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha sancionat el mosso que fa d’escorta a Puigdemont a Brussel·les.

75.

Vet a persones

ServidorsCAT ha denunciat que s’ha vetat la incorporació de nou personal que complia les condicions simplement perquè havien treballat amb el govern destituït.

76.

Munició al límit

Interior té molts problemes per adquirir munició. Això no afecta el dia a dia dels Mossos, però sí que s’han hagut de suspendre pràctiques de tir.

77.

Sense agència de ciberseguretat

El TC va fulminar l’agència i, com passa en altres casos, la Generalitat ara no pot presentar recurs.

78.

No al canvi de nom d’un CAP

La burocràcia és tan lenta i tan poc operativa amb el 155 que no s’ha donat permís al canvi de nom del CAP del municipi de Sant Pere de Ribes.

79.

Opinions usurpades

El govern espanyol ha votat en nom de la Generalitat en òrgans interterritorials com és el cas de la Conferència Sectorial de totes les conselleries d’Ensenyament de l’Estat. Evidentment, no s’ha tingut en compte l’opinió del govern.

80.

Cap millora a les residències de gent gran

Un altre pla que s’ha aturat és el de millora a les residències de la gent gran. Era un ambiciós programa que havia de revertir les retallades que hi ha hagut els últims anys.

81.

Reglament de turisme aturat

El reglament sobre el turisme no s’ha pogut aprovar. Era un decret que havia de regular, entre moltes altres qüestions, els pisos turístics.

82.

Corrupció afectada

Una altra proposició de llei de Ciutadans que ha caigut és la que proposava crear mesures contra la corrupció.

83.

Sense voluntats digitals

Un nou cas en què el 155 impedeix que el govern pugui presentar al·legacions contra una decisió del TC. En aquest cas, és la suspensió de la llei de voluntats digitals.

84.

Subvencions perdudes

En l’inici del 155, el sector agroalimentari va denunciar que havia desaparegut una partida de 300.000 euros per a un laboratori d’analítiques als aliments.

85.

Control a les manifestacions

Un funcionari ha explicat a aquest diari que la setmana passada van haver de suspendre una concentració contra el 155 i a favor del govern legítim perquè va arribar-los l’amenaça que els organitzadors serien identificats.

86.

Zero endeutament

La intervenció econòmica i el 155 han fet que tota operació d’endeutament ha de tenir el permís de Madrid.

87.

Perjudicis a àmbits socials

Un altre projecte que s’ha parat és la llei de patrimoni, que havia de servir per racionalitzar els costos del patrimoni públic. L’estalvi que s’aconseguiria es destinaria a àmbits socials com la salut o l’educació.

88.

Sense cobrar pels atemptats

Interior no ha pogut pagar encara alguns serveis i subministraments que va haver de contractar arran dels atemptats de l’estiu. Els diners hi són, però no s’ha autoritzat encara el pagament.

89.

Víctimes sense suport

Justícia volia augmentar l’equip d’atenció a les víctimes del delicte. El projecte, com els altres, està al congelador.

90.

Maldecaps a l’exterior

Les oficines d’Acció a l’exterior també han vist com la seva feina s’ha reduït.

91.

Cancel·lació a l’Arts Santa Mònica

Es va cancel·lar un cicle i una exposició per la intervenció dels comptes de la Generalitat

92.

Ni salut ni escoles

El pla nacional que havia de conjuminar la salut als centres escolars també s’ha vist afectat.

93.

Mitjans en entredit

El bloc del 155 ha criticat els mitjans públics per la seva “poca imparcialitat”. Curiosament, el 155 ha parat dues lleis, del PSC i Sí Que Es Pot, per garantir la imparcialitat al sistema audiovisual públic.

94.

Parats centres d’investigació

Molts centres d’investigació han denunciat que estan sota mínims.

95.

Sense investigació del càncer

L’IRB de Lleida va posar el crit al cel i va alertar que s’havia quedat sense inversions per a investigació del càncer de mama.

96.

No es poden comprar llibres

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha avisat que el 155 ha impedit la compra de llibres nous en determinades biblioteques.

97.

No a l’agència de salut pública

El govern volia recuperar l’agència de salut pública i apoderar més els territoris, circumstància que ha quedat avortada.

98.

El poble gitano, perjudicat

Un altre pla que ha quedat paralitzat: el pla integral del poble gitano per als propers anys.

99.

Fi de les escoles que segreguen?

JxCat, ERC i la CUP han arribat a un acord per no renovar el conveni a les escoles que segreguen per sexe, però si no hi ha govern el pacte no es podrà portar a terme.

100.

Madrid, per la segregació

Els sindicats denuncien que el govern espanyol vol continuar el model de segregació i per això ha nomenat Miquel Mateo com a director general de Centres Concertats i Privats.

101.

No al català als jutjats

El programa per fomentar el català al sistema judicial s’ha bloquejat.

102.

LGTBI afectada

S’ha aturat la millora del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals.

103.

En contra de l’Agència del Medicament

L’Agència del Medicament de Catalunya havia de servir per millorar les polítiques del sector. Evidentment, no s’ha pogut portar a terme.

104.

Entitats sense poder pagar

A la delegació del govern a Girona s’ha aturat la instal·lació d’un caixer que havia de facilitar el pagament de taxes a entitats.

105.

Sancions

L’ofec ha fet que se sancioni Catalunya Ràdio per uns editorials de Mònica Terribas.

106.

Vet a la informació

També s’ha prohibit dir als mitjans públics “govern legítim” o “consellers”.

107.

Sense llei vitivinícola

La norma que havia de regular aquest sector ha quedat en suspens.

108.

El telèfon de l’esperança, tocat

No s’ha autoritzat la subvenció per al telèfon de l’esperança.

109.

Bloqueig institucional

No s’han pogut renovar alguns organismes com la CCMA, el CAC o la Sindicatura de Comptes.

110.

Poca seguretat?

No s’ha pogut tirar endavant la llei d’ordenació d’espectacles públics i recreatius per garantir la seguretat i la convivència.

111.

Pressió a ANC i

Òmnium

Les dues principals entitats sobiranistes del país també s’han vist greument perjudicades.

112.

IVA TV3

El Ministeri d’Hisenda reclama prop de 167 milions a la Corporació de Mitjans pel pagament dels imports de la deducció de l’IVA.

113.

Contractes tocats

Una altra llei que s’ha parat: la de contractes de serveis a les persones, que ha de prioritzar la qualitat davant criteris econòmics.

114.

Vall d’Hebron afectada?

Un dels grans projectes que va anunciar el conseller de Salut va ser la millora de l’hospital Vall d’Hebron. Ara s’ha de veure si es pot desenvolupar.

115.

Mossos sense uniforme

L’any passat es va anunciar que els Mossos canviaran d’uniforme després de dècades, però no s’ha pogut fer res.

116.

Cop al món pesquer

S’ha parat el nou model de pesca que té com a objectiu adaptar la producció pesquera al mercat per tal que es puguin aconseguir unes rendes dignes.

117.

Prescripció infermera nul·la

Era un decret que millorava la qualitat del treball dels professionals d’infermeria i que actualment està en perill.

118.

Bloquejada una aplicació mòbil

La situació és tan absurda que s’ha bloquejat una aplicació de mòbil que havia d’unificar els diferents carnets de la Generalitat.

119.

Obres al ralentí

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, ha explicat que l’aplicació del 155 ha fet que el departament estigui al ralentí.

120.

4 persones empresonades

Els Jordis, Junqueras i Forn continuen a la presó. El jutge va demanar-los si acataven el 155.

121.

5 membres del govern a l’exili

El president Puigdemont i els consellers Serret, Ponsatí, Comín i Puig estan exiliats a Bèlgica.

122.

10 persones detingudes

El mes de setembre es van detenir 10 persones en relació amb el referèndum.

123.

Sense ajuts al programa de drogodependència

Una altra partida que no s’ha aprovat, tot i que ja estava en el pressupost de la Generalitat, és el milió d’euros anuals per a un programa de drogodependència de l’Ajuntament de Barcelona.

124.

Problema per comprar ordinadors

El projecte d’integració de la informació clínica a les residències s’alenteix per la manca d’autorització en la compra d’ordinadors.

125.

Publicacions intervingudes

ServidorsCAT assegura que es necessita l’autorització de Madrid per realitzar publicacions als webs del departament.

126.

Sense pla director

No s’ha pogut elaborar el pla director de Cooperació 2018-2022.

127.

Medi Ambient bloquejat

El pressupost de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha quedat bloquejat.

128.

Aparells obsolets

No s’ha pogut fer la verificació anual dels sonòmetres i calibradors que avaluen els nivells sonors de les infraestructures.

129.

Perill a l’Alguer

La supressió de la delegació a Itàlia pot comportar que s’elimini la representació a l’Alguer, que realitza una important tasca de difusió del català.

130.

Menyspreu als empleats

El 155 ha fet que alguns treballadors d’Ensenyament o Vicepresidència hagin estat traslladats.

131.

Agents Rurals desarmats

S’ha aturat la regulació per permetre portar armes als Agents Rurals.

132.

Mossos, sense pràctiques

La promoció de 500 mossos que han d’entrar a l’escola de policia no podran fer pràctiques amb armes perquè no s’ha pogut comprar prou munició ni tampoc prou armes. També afecta 300 policies locals.

133.

Tensió local

Alguns pactes locals a ajuntaments s’han trencat perquè alguns partits defensaven el 155.

134.

Cap control al govern

Sense Parlament no es pot fer control al govern.

135.

Sense preguntes

La paràlisi fa que els grups parlamentaris no puguin preguntar al govern.

136.

Medinyà desapareix

El poble del Gironès es va independitzar de Sant Julià de Ramis fa dos anys, però una sentència del TC i el 155 fan inviable seguir el procés.

137.

Persecució judicial

El 155 deixa camp lliure a la persecució judicial i que el govern no pugui defensar els ciutadans cridats a declarar per l’1-O.

138.

Incertesa universitària

El 155 fa ajornar l’aprovació al Parlament de la moratòria del requeriment del nivell de First Certificate per graduar-se.

139.

Any Fabra, en risc

L’Any Pompeu Fabra busca el suport de diputacions per al seu pressupost.

140.

Hospital de Calella, parat

L’Ajuntament denuncia que el 155 ha bloquejat la millora de l’hospital.

141.

Pressupost prorrogat

Lògicament, el 2018 no hi haurà nou pressupost.

142.

Ni el Nadal se salva

No s’han pogut fer les campanyes de Nadal per promocionar els productes Denominació d’Origen Protegida.

143.

Crítiques a l’Església

Un grup de cristians i capellans de Vic han criticat el president de la Conferència Episcopal Espanyola per haver donat suport a l’article 155.

144.

Salamanca vol els papers

Aprofitant el 155, Salamanca va tornar a reclamar els papers, però el TSJC ho va desestimar.

145.

Mal traduït

El BOE va canviar el nom de la Garrotxa, la Noguera i el Maresme per Breña, Nogal i Marisma, la seva traducció al castellà.

146.

Taxi afectat

Madrid va recórrer al TC el decret que intentava posar pau entre taxistes i VTC. L’article 155 impedeix que la Generalitat presenti recurs.

147.

Baixa activitat cultural

La Institució de les Lletres Catalanes ha hagut de reduir la seva activitat.

148.

Alerta dels sindicats

CCOO i UGT alerten que el 155 causa problemes de gestió i retards en les tramitacions.

149.

I l’Aran?

La Val d’Aran tem que el 155 afecti l’autogovern.

150.

Pèrdua de capital humà

Coincidint amb la destitució del govern, alguns comandaments dels Mossos han fet un pas al costat.

151.

Fre a la racionalització

S’ha aturat la llei de supressió del Consell Comarcal del Barcelonès, que volia racionalitzar l’administració.

152.

Els funeraris, també

Fins i tot els funeraris s’han vist per perjudicats, perquè s’ha aturat la llei que havia de regular el sector.

153.

Maldecaps per al còmic

El Centre d’Interpretació del Còmic de Badalona ha quedat en suspens.

154.

Burla del govern espanyol

El govern espanyol ha reiterat que el 155 ha fet que Catalunya funcioni millor.

155.

A mitjà termini

Tots els consultats per aquest diari coincideixen, però, que els grans efectes del 155 es notaran a mitjà termini.

Els alts càrrecs es queden per salvaguardar les institucions

Després de la destitució del govern en ple, una de les decisions que s’havien de prendre era què feien els alts càrrecs que continuaven a l’administració. Dimitien en bloc o es quedaven? Al final, la decisió del govern legítim va ser que es quedessin per tal de salvaguardar les institucions. “Si estem a dins sabem què passa i què fan els del 155”, explica un alt càrrec. Per tant, aquesta ‘amabilitat’ que diu el govern espanyol que ha trobat entre els alts representants de les conselleries respon a una estratègia. “Hauríem pogut marxar i deixar-ho tot penjat, però també tenim una responsabilitat amb els ciutadans”, manté un altre alt càrrec. Durant l’aplicació del 155, és cert que també hi ha hagut alguna reunió per estudiar si s’havia de canviar aquesta estratègia i provocar una dimissió en massa que evidenciés el col·lapse que provoca aquest article de la Constitució. Al final, però, es va optar per continuar tothom al càrrec amb la confiança que ben aviat s’aixequin les imposicions i tot torni a la normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona