Política

L’ofensiva judicial accelera

Dos dels quatre jutges de l’1-O citen nous imputats

El fiscal general de l’Estat recita Serrat per, diu, rebaixar la tensió

Cap membre del Parlament, a l’acte dels nous fiscals

L’únic integrant de la Generalitat a l’acte, imputat en el TSJC pel procés

L’ofensiva judicial contra els sobiranistes catalans prem l’accelerador aquesta setmana i la vinent, amb la declaració de nous imputats per dos dels quatre jutges que actualment investiguen l’organització del referèndum de l’1-O, la declaració d’independència i l’aprovació de lleis. Paral·lelament, mentre ahir, en la seva primera visita a Catalunya com a fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar, recitava Aquellas pequeñas cosas de Serrat per “normalitzar” la situació i que la “gent torni a riure a la Rambla”, veïns de Girona sortien indignats del jutjat perquè van anar-hi a denunciar les càrregues policials i van ser qüestionats per la jutgessa i la fiscal, segons van assegurar.

La normalitat és imposada. I una mostra evident és que en l’acte de presa de possessió del nou fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, i de la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, al Palau de Justícia, no hi havia cap representant del Parlament de Catalunya. I l’únic representant de la Generalitat intervinguda a l’acte va ser Francesc Esteve, actual director del Gabinet Jurídic de la Generalitat. Es dona la circumstància que Esteve és l’únic imputat que queda actualment en la causa que va obrir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el govern per organitzar l’1-O i el conveni per la compra d’urnes —abans que el Suprem ho assumís tot—, i que continua obert malgrat que Esteve no és pas aforat, insisteix a denunciar el penalista Andreu van den Eynde.

L’Audiència de Barcelona, en un recurs presentat per Van den Eynde qüestionant el procediment del titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, va aclarir que hi podia haver dues causes obertes pels mateixos fets, ja que el jutge de Barcelona investiga persones no aforades i el Suprem sí. Tots dos, però, investiguen una mateixa malversació atribuïda al govern, mentre el TSJC també té la querella oberta contra el govern (la de la mesa del Parlament sí que va ser derivada al Suprem), i l’Audiencia Nacional també investiga la gran manifestació del 20 de setembre passat i el referèndum de l’1 d’octubre, amb el cos dels Mossos sota sospita.

Forn replica De los Cobos

Precisament, l’exconseller d’Interior Joaquim Forn va demanar ahir al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que assumeixi la causa de l’Audiencia Nacional en la qual estan imputats l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, destituït el 28 d’octubre passat, i la intendenta Teresa Laplana, perquè provoca “distorsions” en el procediment contra ell al Suprem.

En l’escrit, l’advocat de Forn, el penalista Daniel Pérez-Esqué, també sol·licita al jutge que citi com a testimonis la cúpula dels Mossos d’Esquadra per poder rebatre les afirmacions incriminatòries “radicalment inexactes” que va realitzar, en la seva declaració al Suprem com a testimoni, el coordinador del dispositiu de l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, i en què denunciava la passivitat de la policia catalana. En concret, la defensa de Forn, empresonat des del 2 de novembre passat, insta el Suprem a citar com a testimonis l’actual cap dels Mossos, Ferran López, i els comissaris Joan Carles Molinero, cap de la comissaria superior de coordinació central; Emili Quevedo, cap de la comissaria general tècnica de planificació de la seguretat, i Manel Castellví, excap de la comissaria general d’informació. L’objectiu és que la cúpula dels Mossos pugui detallar davant del jutge la planificació del seu dispositiu per a l’1-O i les reunions que van mantenir amb representants d’altres cossos i amb Pérez de los Cobos.

En aquesta segona fase penal contra el procés, avui declaren com a investigats al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona el jutge Santiago Vidal i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer, que van ser denunciats ara fa un any per l’advocat Miguel Duran i després per VOX, als quals es va afegir la fiscalia, per unes declaracions de Vidal sobre que el govern tenia les dades fiscals dels contribuents i sobre el cens per utilitzar en el referèndum, que va desmentir als mitjans de comunicació. El magistrat Juan Antonio Ramírez, però, no ha citat cap vegada Vidal, mentre permetia a la Guàrdia Civil fer escoltes telefòniques i prendre declaracions a testimonis i imputats de diferents departaments i empreses privades, accions denunciades per les defenses dels investigats.

Per la seva part, l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, imputada per rebel·lió al Suprem, va explicar ahir que dimecres defensarà davant del jutge Llarena que “el dret d’autodeterminació el tenen tots els pobles i que van aplicar el seu programa”. La setmana vinent han d’anar a declarar la secretària general d’ERC, Marta Rovira; la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal; l’expresident Artur Mas; l’expresidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, a qui el jutge del Suprem va acceptar de canviar la data de la seva declaració al dimecres 21 de febrer perquè al seu advocat, Benet Salellas, li coincidia amb un judici a l’Audiencia Nacional.

Ahir també es va saber que la sala penal del Suprem ha refusat la recusació d’un dels seus membres, el magistrat Francisco Monterde Ferrer, feta pel diputat de JxCat a la presó, Jordi Sànchez, per les manifestacions crítiques amb el procés que es van fer a través de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), de la qual és vicepresident. Per la sala, no es poden atribuir a Monterde les declaracions de l’entitat, i el seu nomenament a la sala és fet des de l’any passat.

Així, mentre el fiscal general de l’Estat feia ahir un discurs intimista, recordant els seus anys com a fiscal a Barcelona, els nous fiscals nomenats van aportar realisme amb to serè, en discursos en què van combinar amb naturalitat el català i el castellà.“Barcelona és la meva ciutat i on he format una família; és terra d’acollida”, després de deixar la seva València natal, el 1972, va explicar la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón. Talón va ser la més directa en el debat obert contra l’independentisme. “El ministeri fiscal no pren partit per ideologies o opinions, ni tampoc per elles sol·licita mesures cautelars o formula acusacions, només ho fa pel respecte a la llei, la qual permet un marc de convivència”, va assegurar Talón, la madrina de la qual va ser la seva antecessora, Ana Magaldi.

El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, apadrinat pels fiscals Pedro Ariche i Lucía Ferrer, va declarar que “en un estat democràtic de dret no és possible concebre justícia sense legalitat”, i va afegir: “La Constitució, que ens regula i legitima, no pot ser concebuda només com un límit.”

LES FRASES

Els atacs a l’ordre constitucional provoquen incertesa i un retrocés en les relacions socials
Francisco Bañeres
fiscal superior de catalunya
Paco i Conxa, el vostre nomenament és un encert pel moment històric que us toca viure
Julián Sánchez Melgar
Fiscal general de l’estat
La fiscalia no pren partit per ideologies; només demana mesures cautelars pel respecte a la llei
Concepción Talón
fiscal en cap de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona