Política

país Valencià

ensenyament

Les Corts Valencianes aproven la nova llei de plurilingüisme al sistema educatiu

Cs i PP rebutgen un text que consideren “sectari” i “adoctrinador”

La proposició aprovada estableix un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà i valencià, i entre el 15% i el 25% d’anglès

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, presentada pels grups PSPV-PSOE, Compromís i Podem.

El nou projecte substitueix l’anterior decret-llei del plurilingüisme, anul•lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià després d’un recurs del sindicat CSI-F.

El text ha comptat amb el vot en contra del grup Ciutadans, que ha criticat el model valorant-lo com “plurilingüisme adulterat cap al nacionalisme” i per considerar que imposa el valencià, limitant la capacitat de decisió de les famílies. El grup popular també ha votat en contra, assenyalant que la proposta és “sectària i nacionalista” i que forma part del “procés valencià”.

Per la seva part, els grups impulsors han exposat que la llei mira de superar la manca de domini efectiu de les dues llengües oficials i d’una tercera llengua estrangera. Aquest ha estat l’argument del diputat de Podem Cèsar Jiménez que ha remarcat que el model el que tracta és de garantir les eines necessàries als alumnes per decidir en quina llengua volen comunicar-se. Jiménez ha demanat apartar la llengua del debat electoralista i ha defensat els arguments pedagògics i dels experts que sustenten la llei.

El diputat de Compromís Josep Nadal ha considerat la llei com “un pas de gegant” i ha assenyalat que supera el “suprematisme” i el “monolingüisme franquista”. Nadal ha afegit que “amb l’enfrontament no avançarem mai” i ha acusat el PP de fer “guerracivilisme”. El diputat ha indicat que no és la llei que Compromís hagués fet, però que garanteix la pluralitat.

Per la seva part, la diputada socialista Ana Besalduch ha criticat que el PP tregui els fantasmes “del catalanisme i l’adoctrinament” per “tapar vergonyes” i que Cs està en una cursa per “avançar per la dreta el PP”. Besalduch ha indicat que utilitzen aquests arguments perquè no n’han trobat altres. Així mateix ha defensat que amb la norma es superaran “els nefastos resultats” del govern anterior.

La proposició aprovada estableix un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà i valencià i entre el 15% i el 25% d’anglès. La resta de percentatges i la concreció de l’aplicació de la llei els establirà cada centre educatiu d’acord amb els seu projecte lingüístic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri