Política

Setge al procés sobiranista

ERC i PDeCAT responen a l’amenaça de “tocar” el model d’escola català: “Govern ja!”

Des de diferents instàncies de l’executiu de Rajoy s’ha deixat “caure” que volen incloure una casella en les preinscripcions, per escollir la llengua vehicular

Tardà (ERC) lamenta que sota l’empara del 155 es vol “dinamitar” la immersió lingüística

El PDeCAT diu que l’amenaça de Rajoy en educació demostra “la importància de conformar Govern en les pròximes setmanes”

El diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà ha afirmat que l’“amenaça” de l’Estat sobre la immersió lingüística hauria de comportar “que demà hi hagués Govern republicà”. Tardà ho ha dit en una piulada a les xarxes socials després que el govern espanyol hagi dit que estudia si en l’aplicació del 155 pot incloure la casella de l’ensenyament en castellà. Tardà ha apuntat a la “irresponsabilitat” de no haver fet encara govern republicà i ha reivindicat “Govern ja!”. En el mateix sentit, la diputada Teresa Jordà ha dit en declaracions als mitjans que cal un executiu “per abans d’ahir” i ha afegit que cal una investidura “real i efectiva” per poder treure’s de sobre la “llosa” del 155. Jordà ha afegit, però, que el candidat d’ERC continua sent Puigdemont perquè és qui va aconseguir més vots i el màxim de suports.

Tardà ha lamentat que el govern espanyol vulgui aprofitar el 155 per “dinamitar” la immersió lingüística i ha afegit que si això s’acaba complint demostrarà la seva “mala fe” i la voluntat de “continuar fent mal a Catalunya”. Ha afegit que demostrarà també la “irresponsabilitat” de les forces independentistes per no haver assolit encara un acord per formar Govern “tal i com demanda la ciutadania”.

De la seva banda, Jordà ha apuntat que és una “evidència” que Catalunya necessita tenir un govern. “La nostra obligació és fer un govern, fer-ho ja, i deixar ja la llosa que tenim a sobre que és el 155”, ha declarat.

En ser preguntada si això volia dir que Puigdemont havia de fer un pas al costat, la diputada ha contestat que el líder de JxCat continua sent el candidat, també el seu, tot i apuntar que no és a ERC a qui correspon decidir qui ho és, però ha exigit que la investidura sigui “real i efectiva”. “El candidat continua sent Puigdemont però reivindiquem a la vegada un govern efectiu i real”, ha manifestat.

Ha assegurat que des d’ERC porten “moltes dies negociant” i que tenen “moltes ganes d’investir un president”. Ha recordat també que Puigdemont va poder ser candidat per JxCat i presentar-se a les eleccions del 21 de desembre i ha afirmat que la llosa és “qui no permet que el president que va obtenir més vots dins del bloc independentista no pugui ser investit”.

Sobre la intenció d’incloure la casella del castellà, Jordà ha acusat el PP de comprar la “pretensió” de Cs d’anar contra la immersió lingüística i el model d’escola catalana. Ha constatat que el 155 té “segrestades” les institucions catalanes però ha alertat que ni la llengua ni l’escola catalana “no estan en venda”.

El portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha assegurat aquest dimarts que l’anunci d’una possible modificació del model educatiu català per part del govern espanyol –que estudia utilitzar el 155 per posar punt i final a la immersió lingüística- demostra “la importància de conformar un Govern en les pròximes setmanes”. En declaracions al Congrés dels Diputats, Xuclà ha apuntat que les formacions que ostenten la majoria al Parlament “aprofitarem aquestes setmanes” de marge que dona l’executiu espanyol mentre estudia la mesura “per oferir un govern legítim a Catalunya que respecti el model educatiu d’èxit”. També en aquest marc, ha recordat que un dels objectius de la Generalitat ha de ser preservar “elements essencials de l’autogovern com el model educatiu”, i ha apuntat que les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya “continuen a bon ritme”. “El retorn a la normalitat de la recuperació de l’autogovern té també aquesta dimensió a l’àmbit educatiu”, ha destacat.

Xuclà ha comparegut en roda de premsa per criticar durament el plantejament del govern del PP, a qui ha recordat que amb només 4 diputats al Parlament i menys d’un 5% dels vots “no té legitimitat” per impulsar un canvi de model educatiu que implicaria una “violació” de les competències de la Generalitat i del consens en aquesta matèria.

En aquest sentit, ha destacat que el model educatiu català es va acordar amb formacions que van més enllà dels 70 diputats independentistes, i que engloba actualment el PSC i Catalunya en Comú. “Demanem al PP que sigui respectuós amb el marc competencial i amb el model educatiu d’èxit i d’integració dels últims 40 anys a Catalunya, i que deixi que sigui el nou Govern de la Generalitat qui prepari el curs escolar”.

Amb tot, segons Xuclà, “aquesta notícia ens indica la importància que es conformi un govern de la Generalitat en les pròximes setmanes”, perquè en la mesura que el secretari d’Estat d’Educació, Marcial Marín, ha apuntat que existeixen aquestes setmanes de coll, “les aprofitarem per oferir un govern legítim a Catalunya que simplement respecti el model educatiu d’èxit que ha permès una perfecta educació en català, castellà i en altres llengües”.

Xuclà s’ha dirigit també Partit Socialista, que va donar suport a l’aplicació del 155. “Demano al Partit Socialista formalment que retiri el suport al 155 si suposa una vulneració de les competències de la Generalitat i del nostre marc de convivència a partir del sistema educatiu català”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid