Política

procés sobiranista

Sumant republicans

#NousRepublicans neix a la xarxa social, on s’han trobat i unit gent de diferents procedències i ocupacions

Els fets de l’1 d’octubre han fet canviar d’opinió a moltes persones que fins ara no combregaven amb la República catalana i l’independentisme

Preparen una publicació per Sant Jordi que recull les experiències dels testimonis a la xarxa

Una piulada a Twitter va iniciar una bola de neu que ha acabat esdevenint tot un moviment amb l’etiqueta #NousRepublicans. En formen part prop d’un centenar de persones que han apostat per la República catalana en el transcurs de l’últim any per diverses raons que expliquen a la xarxa social. La majoria de persones que formen part de #NousRepublicans tenen diverses procedències de naixement i diverses ocupacions laborals.

Una primera persona es va despullar a la xarxa social i va exposar en un llarg fil per què havia canviat d’opinió. A partir d’aquí, sota l’etiqueta, han anat apareixent més persones que han fet el tomb. Són piulades que expliquen els testimonis personals. Molts d’ells van fer el canvi, sobretot, el dia 1 d’octubre, després de veure l’actitud de l’Estat espanyol davant de persones que només volien exercir el dret de vot. Encara ara apareixen tres o quatre nous republicans setmanalment.

“Si aconseguim que molta més gent expliqui la seva situació, això pot ser molt bo per convèncer més nous republicans.” Aquest és l’objectiu del col·lectiu a partir d’ara. Ho va explicar Joan Canadell a L’illa de Robinson d’El Punt Avui Televisió dimecres passat. Canadell va proposar l’etiqueta a Twitter per englobar totes les experiències.

Els Nous Republicans preparen un llibre que preveuen publicar per Sant Jordi. El llibre recollirà les històries explicades en primera persona, on hi ha molts sentiments expressats a raig, reproduïts tal com es van fer en el seu moment a Twitter, sense cap retoc i mantenint la frescor i la immediatesa del llenguatge de la xarxa. Serà molt visual i mantindrà la mateixa estètica de Twitter. El llibre s’anomenarà La República de los NO independentistas. Per fer possible la publicació, el col·lectiu ha iniciat una campanya de finançament col·lectiu a la xarxa. Demanen 9.000 euros en aportacions, que ballen des de 15 fins a 1.000 euros. Les recompenses als mecenes van des del llibre enviat a domicili fins a mencions a les xarxes socials o trobades amb persones que han viscut aquesta experiència.

Després de l’edició d’aquest llibre volen fer més coses. L’objectiu final és demostrar que no hi ha conflicte lingüístic ni social a Catalunya.

La Sandra va fer el tomb després de veure la violència de l’1 d’octubre

La Sandra Gómez explica a Twitter: “Mai m’havia sentit catalana, però sí espanyola.” Gómez confessa que sempre havia votat el Partit Popular, per tradició familiar, però que els darrers anys ja no anava a votar. Quan el procés independentista va agafar força, es va tornar a interessar per la política, i el 2015 va decidir votar Ciutadans.

Va ser el matí del dia 1 d’octubre: “Vaig veure la violència contra la gent que només defensava les urnes. Vaig fer un clic.” La Sandra no sabia com explicar als seus fills per què els picaven: “No s’hi val tot per defensar la unitat d’Espanya.” Gómez va informar-se sobre el que defensaven aquesta gent: “Vaig entendre que era bo. L’1-O vaig anar a votar”, sentencia.

La Natàlia no va entendre per què els Mossos no tenien informació el 17-A

La Natàlia Martínez és una noia de Banyoles. Els darrers mesos ha passat de defensar la unitat d’Espanya a ser independentista. “Tot comença amb els atemptats del 17 d’agost a Barcelona. Em vaig adonar que els Mossos no tenien accés a la informació per combatre el terrorisme.” Martínez explica que no va entendre per què “la nostra policia no pot accedir a aquesta informació necessària per a la nostra seguretat”.

A partir d’aquí es va començar a informar. “Sempre havia cregut que hi havia altres solucions en l’àmbit espanyol, però no hi ha ni separació de poders.” Després de veure una suma de greuges envers Catalunya, ara la Natàlia està convençuda que “hem de tirar endavant la República”.

La mare del Claudio vota independència des del 21-D

El Claudio Madrid va arribar del Perú l’any 2009. Quan ja estudiava batxillerat, es va indignar amb les “mentides” de l’Estat espanyol sobre l’educació: “A mi ningú em va adoctrinar.” Claudio Madrid ja va anar a votar el 9 de novembre a favor de la independència, però qui ha fet el pas ara ha estat la seva mare.

Veient la violència de la policia l’1-O, la mare del Claudio va canviar d’opinió radicalment. “Ella no hi estava d’acord, però la informació que rebia era dels mitjans de comunicació espanyols.” Finalment, la seva mare va decidir votar a favor de la república el 21-D, perquè va entendre que “era el millor per al meu futur.”

L’Àngels creu que els governants d’aquí han defensat molt bé el poble

L’Àngels Castro havia estat en política de jove, però va quedar desenganyada. Va estar allunyada de la política i dels mitjans de comunicació fins al 20 de setembre passat. Aquell dia va rebre un missatge que li deia: “Posa la televisió i fes-te un compte de Twitter per estar informada.” Castro va consultar per internet la televisió, perquè no en tenia. “Vaig dir-me: «Ja n’hi ha prou.»” Castro es va començar a informar i fins i tot l’1 d’octubre va anar a defensar una escola. “Els governants d’aquí es fan estimar, han defensat fins a les últimes conseqüències el que el poble ha triat.” “Jo ja no soc només una nova republicana, soc una nova involucrada”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia