Política

Suport als presos polítics

El carrer torna a exigir la llibertat dels presos polítics

Milers de persones es manifesten a Barcelona en contra de la “repressió” de l’Estat

Les entitats reclamen unitat als partits i que aparquin les diferències per aconseguir l’acord

Barcelona va tornar a sortir ahir al carrer per exigir la llibertat dels presos polítics, coincidint amb els quatre mesos de l’empresonament dels Jordis. Una concentració en què els participants, Òmnium i l’ANC van demanar unitat als partits i que arribin a un acord per desencallar la investidura. Una altra proclama unànime va ser la defensa del model de l’escola catalana, ara que el govern espanyol i el 155 l’amenacen.

Eren tres quarts de les set de la tarda quan la plaça Sant Jaume i alguns carrers laterals ja estaven plens. Una pancarta gegant, amb les cares de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidia un dels extrems i una pancarta amb un llaç groc penjava del balcó de l’ajuntament. El Palau de la Generalitat, per contra, tenia gairebé tots els llums apagats i no hi havia cap referència als presos. Una imatge de tristor que envolta l’edifici des de l’aplicació del 155 i que encara va simbolitzar-se més quan els manifestants cridaven “fora ocupes de la Generalitat”. Un dels instants més emocionants de la nit, però, va ser quan es van fer quatre minuts de silenci, en homenatge als quatre mesos que fa que estan entre reixes els Jordis, i els assistents van il·luminar la plaça amb els llums dels telèfons mòbils. Mentrestant, van pujar a l’escenari familiars dels quatre presos –Cuixart, Sànchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn– i va sonar El cant dels ocells.

Si aquest va ser el moment que va tocar la fibra als manifestants, la vessant reivindicativa va ser a càrrec del vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, que va fer una crida perquè ningú no normalitzés la situació de “repressió” que viu Catalunya i va reclamar a les formacions polítiques que tinguin “sentit d’estat”, deixin enrere les “diferències” i arribin a un acord per a la investidura i per recuperar les institucions catalanes. Una petició que va ser molt aplaudida i acompanyada de crits a favor de la “unitat”, dirigits als representants polítics que hi havia a l’escenari –la màxima autoritat era el president del Parlament, Roger Torrent–. Però les reivindicacions no es van acabar aquí i Mauri va alertar que quatre diputats que estan al grup mixt –en referència al PP–no trencaran l’escola catalana.

Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va recordar que els atacs polítics i judicials que està patint el país tenen un origen ben clar: “No ens perdonen la nostra victòria de l’1-O, però no hi ha marxa enrere.” En aquest sentit, el manifest, que van consensuar les entitats, acusava l’Estat d’haver actuat com una “dictadura” i de “jutjar i privar de llibertat” per manifestar-se “pacíficament”, i hi afegia: “Els presos estan retinguts per raons polítiques.”

Just després de l’acte de la plaça Sant Jaume –que va acabar amb L’estaca de Lluís Llach–, els manifestants van baixar pel carrer Ferran per anar en direcció a la presó Model, que s’ha tancat durant aquest mandat. En el recorregut es van tornar a sentir crits en suport dels presos polítics i de la República.

Davant del centre penitenciari, l’exlíder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachín, va tenir un emocionat record per als presos i va explicar la “complicitat” que sent quan veu una persona amb un llaç o un altre símbol groc: “Som molt més forts que les injustícies que mantenen quatre persones a la presó”, va assegurar. Sànchez i Cuixart, a través dels familiars, també van fer arribar unes paraules als manifestants. “Hem de preservar la unitat entre els sobiranistes, recuperar la normalitat i el govern, i que el 155 desaparegui”, va cloure el fill de Sànchez.

LES FRASES

Catalunya està privada de llibertat. No normalitzem mai la repressió
Marcel Mauri
VICEPRESIDENT D’ÒMNIUM
La nostra causa és la dels presos, els exiliats i els represaliats. No hi ha marxa enrere
Agustí Alcoberro
VICEPRESIDENT DE L’ANC

Globus grocs per protestar contra el 155

Cada setmana els treballadors dels departaments de la Generalitat organitzen actes de protesta en contra del 155, a favor del govern legítim i per reclamar la llibertat dels presos polítics i la tornada a casa dels exiliats. Ahir, desenes d’aquests empleats es van reunir a la plaça Catalunya de Barcelona, i amb globus grocs a les mans, van formar un llaç gegant per tornar a reclamar que s’acabi la imposició del 155. En aquest sentit, van recordar que la Generalitat està patint com mai per culpa de l’aplicació d’aquest article i van posar com a exemple la immersió lingüística, que podria estar a la corda fluixa; les més de 100 iniciatives normatives que han decaigut, i les 92 afectacions que hi ha hagut en contractacions. La concentració es va acabar amb la interpretació de L’estaca i Els segadors i també amb crits de “llibertat, llibertat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona