Política

Atac gihadista a Catalunya

Barcelona es persona en la causa de l’atemptat del 17-A

L’Ajuntament vol, entre altres qüestions, arribar fins al fons en la relació entre l’imam de Ripoll i el CNI

L’inventari del material dipositat en senyal de dol ja ha catalogat uns 10.000 objectes

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va anunciar ahir que l’Ajuntament es personarà “com a acusació particular i subsidiàriament com a acusació popular” en la causa dels atemptats de la Rambla, on van morir quinze persones. Un dels motius per afegir-s’hi, va dir, són “les informacions que els darrers mesos han generat inquietud, un cop sabuda la relació de l’imam de Ripoll i cervell de l’atemptat amb el CNI”. Sobre aquest aspecte, Carles Puigdemont va retreure ahir al govern espanyol i al CNI no haver compartit la informació que tenien sobre l’imam de Ripoll i va acusar el govern espanyol de “connivència” amb Abdelbaki es-Satty, tot fent una comparació amb els sobiranistes empresonats: “Hi ha persones en presó preventiva amb indicis molt menys febles que els que assenyalen aquesta connivència del CNI amb l’imam de Ripoll.”

Tornant a Colau, l’alcaldessa va anunciar que el memorial a les víctimes al mosaic de Miró (punt on es va aturar la furgoneta després de l’atropellament) serà d’entrada “transitori” i que un cop s’hagi dut a terme la reforma integral de la Rambla, la tardor del 2019, s’hi incorporarà definitivament. Colau va aplaudir la resposta “exemplar” de la ciutadania després dels atacs, però en paral·lel va lamentar la xiulada contra Felip VI i Mariano Rajoy que es va produir durant la manifestació de la setmana següent.

D’altra banda, sis mesos després de l’atemptat, l’Ajuntament de Barcelona ha avançat en les tasques d’inventari i catalogació dels objectes i documents que es van dipositar a les Rambles els dies posteriors de l’atemptat en senyal de dol. L’Arxiu Municipal Contemporani ha tractat i netejat 4.653 documents, que ara estan pendents d’una segona fase, de digitalització. El Muhba, per la seva banda, encarregat del tractament dels objectes, ha catalogat i documentat fins ara uns 5.000 objectes, dels 8.000 que hi havia en total dipositats a la Rambla. L’objectiu és posar-los a disposició de tothom, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, a través del web No tinc por.

Formant professionals

Pel que fa a la tasca dels serveis d’atenció psicològica del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona per atendre tant les víctimes com els seus familiars, s’ha mantingut fins ara. La Taula de Salut Mental de Barcelona va decidir programar una sèrie de tallers de recursos de gestió emocional, que es van iniciar recentment. Ja s’han format prop de 200 persones detectores, bàsicament professionals que estan en contacte amb persones potencialment susceptibles d’haver tingut seqüeles, i s’han creat tres grups psicoeducatius i un grup terapèutic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona