Política

Eleccions 21-D

Munté aposta per fer compatible un nou govern aviat amb “respectar la legitimitat del president Carles Puigdemont”

La presidenta del PDeCAT i exconsellera de la Presidència, Neus Munté, ha rebutjat la “desobediència” com estratègia per afrontar la nova legislatura a Catalunya i ha apostat per fer compatible formar com més aviat millor un nou Govern i “respectar la legitimitat del president Carles Puigdemont”.

Munté ha subratllat que, malgrat que va ser cessat com a president de la Generalitat en aplicació de l’article 155 de la Constitució, Puigdemont “és el president legítim” i “l’únic candidat amb els avals necessaris per ser investit” pel Parlament amb el suport de la majoria independentista.

Munté ha evitat concretar quina fórmula podria desbloquejar la investidura i ha expressat la seva “confiança” que els negociadors de JxCat i ERC sabran trobar-la, però sí que ha subratllat que “el que fa falta és un govern i un president que puguin d’una vegada per sempre tirar endavant” la legislatura i evitar que “hi pugui haver més atacs al marc competencial i a les llibertats” de Catalunya.

“Necessitem un govern que governi i necessitem fer-ho compatible amb el fet que Puigdemont té tota la legitimitat com a president”, ha assenyalat, sense concretar quin ha de ser el repartiment de papers en aquesta legislatura.

Munté ha dit ser conscient de la “complexitat” que implica “conjugar dues qüestions que han de ser necessàriament compatibles: formar govern ja i respectar la legitimitat del president”, però ha insistit en la necessitat de “trobar les fórmules” que ho facin possible.

De moment, ha destacat Munté, “ningú ha posat sobre la taula” un pla B que suposi presentar a un altre candidat a la investidura i, en aquest sentit, ha remarcat que el PDeCAT no es planteja un altre nom que no sigui el de Puigdemont, que en tot cas és qui té “l’última paraula”.

Però en cas que la fórmula de desbloqueig polític passés per investir un altre candidat de JxCat, ha advertit que el PDeCAT tindria dret a pronunciar-s’hi: “Si aquesta alternativa es plantegés, nosaltres hauríem de valorar-la, com vam fer quan el president Puigdemont va plantejar la necessitat de crear JxCat”.

Després que la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, apostés aquesta setmana per formar un “Govern estable dins de la legalitat”, Munté ha dit “coincidir” amb ella i ha assegurat que el seu posicionament és “compartit per molta gent, dins i fora del partit”.

“No he sentit ningú dir que cal actuar al marge de la legalitat vigent”, ha apuntat Munté, que ha recordat que totes les formacions van acceptar concórrer a les eleccions del 21D malgrat haver estat convocades pel Govern de Mariano Rajoy amb el 155.

Munté ha alertat que parlar de desobediència “no és el més intel·ligent en aquests moments, quan tot l’independentisme està en el punt de mira” del “sistema judicial” espanyol.

“No sóc partidària de la desobediència, crec que no és una estratègia que en aquests moments pugui contribuir a millorar les situació de moltes persones que hem de protegir i en les quals hem de pensar en tot moment”, ha remarcat, en al·lusió als presos sobiranistes i als membres de l’anterior Govern que segueixen a Bèlgica, entre ells el propi Puigdemont.

Segons Munté, “en tots els moviments que es realitzin i en les decisions que es prenguin” cal tenir en compte que “necessàriament els hem de protegir tots ells”. Això no significa, ha puntualitzat, “baixar el cap i rendir-se”, perquè “defensem una causa legítima que mantindrem i volem tirar endavant, però la desobediència ara no és una manera intel·ligent de fer les coses”.

D’altra banda, ha assegurat que la proclamació d’independència que va fer el Parlament el passat 27 d’octubre va ser simplement “una declaració política sense efectes jurídics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona