Política

Marta Pascal declara davant Llarena

La coordinadora general del PDeCAT està citada a les onze, però la compareixença s’endarrereix perquè encara declara Marta Rovira

Representants demòcrates i de JxCat l’acompanyen al TS

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha arribat a tres quarts d’onze del matí al Tribunal Suprem (TS) i ja declara davant el jutge Pablo Llarena.

La dirigent demòcrata està citada a declarar aquest dilluns a les onze del matí per l’instructor de la causa que investiga el procés cap a la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) de Catalunya sobre la seva participació en les reunions de la cúpula independentista on presumptament s’hauria traçat el full de ruta sobiranista i cap al referèndum de l’1-O. Abans que ella ha comparegut la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ha declarat durant unes dues hores i ha sortit en llibertat sota una fiança de 60.000 euros.

Pascal ha estat acompanyada fins al Suprem pel portaveu de Junts per Catalunya (JxCAT), Eduard Pujol; el portaveu del PDeCAT al Congrés, Jordi Xuclà; el senador Josep Lluís Cleries; els diputats Ferran Bel i Carles Campuzano, i pràcticament tota l’executiva, entre altres representants.

“Enginyeria de la por”

Pujol ha afirmat aquest matí a les portes del Suprem que les citacions de Pascal i Rovira formen part de “l’enginyeria de la por” de l’Esta espanyol, i s’ha mostrat esperançat que totes dues “avui puguin dormir a casa amb la tranquil·litat que es mereixen”. “No entendríem que el dia acabés de cap altra manera, perquè representar el poble de Catalunya amb dignitat no pot suposar mai acabar engarjolat sense la llibertat amb la que hem començat el dia”, ha defensat.

En aquesta línia, el portaveu ha avisat l’Estat que “amb la por no s’arreglarà aquest conflicte”. “El que han de fer és parlar, creure en la democràcia” i “creure més en l’article 1 de la Constitució, que diu que aquest és un Estat de dret”, ha recordat.

Pujol ha assenyalat que les citacions han incidit en les converses per la investidura. Segons ell, el procés s’ha “alentit” per “circumstàncies absolutament excepcionals”, ja que hi ha “gent a la presó i a l’exili” i “lideratges sense poder fer el que haurien fet en una situació normal”.

De la seva banda, el diputat al Congrés i membre de la direcció del PDeCAT Jordi Xuclà ha apuntat que l’Estat hauria de “llegir políticament el que ha passat a Catalunya” en els darrers mesos i ha criticat que s’estigui establint només una estratègia judicial.

“No correspon al Suprem donar la resposta política a aquesta realitat. Convindria molta més política i que el govern espanyol fes una lectura política del 21-D. Em sorprèn que el govern espanyol està desaparegut i espera que la justícia resolgui una realitat política”, ha denunciat.

Sobre el contingut de la declaració de Pascal, Xuclà ha insinuat que la coordinadora del PDeCAT dirà al jutge que la DUI va ser simbòlica i que els canvis s’han de fer en el marge de la Constitució.

A més, ha reconegut que en abans d’acudir aquests dies al Suprem “hi ha hagut coordinació i converses” entre els investigats que acudeixen a declarar aquesta setmana. “Cadascú té la seva línia de defensa particular, però és bo que es parli”, ha dit. Xuclà no ha volgut valorar la possibilitat que Anna Gabriel (CUP) opti per no acudir a la cita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona