Política

aplicació del 155

protesta

Torrent planta Millo i no s’hi reunirà fins que Rajoy li contesti

Recorda al delegat que La Moncloa, lluny de respondre a l’oferta de diàleg, continua amb amenaces i judicialització

Avança que no anirà a l’aniversari de la Policía Nacional

El president del Parlament, Roger Torrent, no es reunirà, de moment, amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. El motiu, el silenci del president Mariano Rajoy a l’oferta de diàleg que Torrent li va traslladar el passat 22 de gener sense que a dia d’avui hagi obtingut cap tipus de resposta.

Així ho va comunicar ahir per carta el mateix president Torrent al delegat Millo, que uns dies abans li havia sol·licitat una reunió. “Per dignitat institucional”, li ho justifica. A més a més, també li assenyala que considera “necessari” que es “reverteixi l’actuació del govern espanyol de manera que es pugui fer efectiva la formació del govern de la Generalitat amb respecte a la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes”. Torrent també convida Millo a demostrar la seva voluntat de diàleg fent “tot el possible per facilitar que es pugui produir aquesta trobada amb el president Rajoy”, li demana a la carta.

Amb un to contundent, Torrent planta Millo i lamenta que el president Rajoy, lluny de respondre a la seva oferta de diàleg, hagi continuat amb les “amenaces” i la “judicialització de les actuacions polítiques”. És més, “tots els passos que ha dut a terme el govern espanyol han anat en la direcció contrària al diàleg i al respecte a la lleialtat institucional”, escriu. Contràriament a això, Torrent li recorda que continua “havent-hi presos polítics empresonats preventivament de manera injusta” i “membres del govern a l’exili que poden moure’s arreu del món però no poden tornar al seu país”.

Una de les crítiques més dures també se l’emporta l’última decisió del govern espanyol de canviar la situació del català a les escoles afavorint que siguin els pares els que puguin triar la llengua de l’escola en la preinscripció. “El govern espanyol ha expressat la seva voluntat de trencar el model d’èxit de l’escola catalana, fet que ataca directament la convivència i la cohesió de la societat catalana”, adverteix Torrent per carta al delegat Enric Millo.

En vista d’aquesta situació, Torrent ja avança al delegat que “abans de resoldre qualsevol altra qüestió” amb ell, és necessari que canviïn els fets per part del president Rajoy. A més a més, aprofita la missiva per avançar que no assistirà a l’acte del 194è aniversari de la creació del cos de la Policía Nacional. I també li aporta el motiu, “condemno fermament l’actuació de l’esmentat cos el passat 1 d’octubre”. Uns fets que, escriu, van causar “gran dolor a la ciutadania del país”, conclou en la carta.

Torrent i Millo van coincidir el passat 1 de febrer en un acte organitzat per l’Ajuntament de Barcelona per donar suport a l’organització a la capital catalana del pròxim congrés de telefonia mòbil. En aquella ocasió, Torrent ja va rebre crítiques per haver-se fotografiat al costat del delegat del govern espanyol que havia aplicat el 155. Dinou dies més tard, Torrent admet la “sorpresa” que li ha causat no rebre cap resposta de Rajoy a la seva proposta de reunió i diàleg, per la qual cosa ha optat finalment per denunciar la situació i comunicar-li que no comparteix en absolut les mesures del 155 que Millo, des d’una visió positiva, volia compartir amb Torrent.

LES FRASES DE LA CARTA

Des que vaig enviar la carta d’oferiment de diàleg, tots els passos del govern espanyol han estat contraris al diàleg i al respecte a la lleialtat institucional
Considero necessari una resposta i que es pugui fer efectiva la formació del govern amb respecte a la voluntat expressada a les urnes
[A Millo] Estic convençut que farà tot el possible per facilitar que es pugui produir aquesta trobada amb el president Rajoy


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona