Política

judicialització del procés

El Suprem confirma la sentència del raper mallorquí Valtonyc

L’Audiencia Nacional va condemnar Josep Miquel Arenas a 3 anys i 6 mesos de presó per les lletres de les seves cançons

L’alt tribunal espanyol desestima l’apel·lació a la llibertat d’expressió de la defensa

  • VÍDEO: Vídeo de Valtonyc

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com Valtonyc, haurà d’ingressar a la presó per les seves cançons. El mateix cantant ho ha anunciat aquest dimarts en un missatge a les xarxes socials .

La Sala segona del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de tres anys i mig de presó que li va imposar al febrer de l’any passat per delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces no condicionals en les seves lletres.

L’alt tribunal espanyol ha rebutjat els arguments de la defensa, que va apel·lar a la llibertat d’expressió i la creació artística. Valtonyc va subratllar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic.

Els magistrats, en canvi, consideren que les cançons que el raper va escriure i publicar a internet inclouen expressions de suport i elogi a organitzacions armades com GRAPO, ETA i a alguns dels membres de les mateixes. També hi veuen expressions en contra del rei d’Espanya i la seva família i, en particular, amenaces contra el president del Círcula Balear, Jorge Campos.

El Suprem entén que n’hi ha prou amb llegir els fets declarats provats a la sentència “per comprendre la gravetat de les expressions contingudes i el seu correcte encaix en els tipus penals de referència”. L’escrit afirma que la sentència recorreguda no “reelabora” ni “treu de context” les lletres, que no són inocues per elles mateixes, sinó que les agrupa en, en la fonamentació jurídica, per incloure-les en els tipus penals atribuïts a l’acusat.

A més, recalca que l’Audiència Nacional va tenir en compte que “la pluralitat dels missatges continguts a les cançons publicades a Internet i amb accés obert per l’acusat tenen un indubtable caràcter laudatori de les organitzacions terroristes GRAPO i d’ETA i dels seus membres, el qual va més enllà de les l’expressió de coincidències amb objectius polítics, solidaritat amb els presos o camaraderia arran de vincles ideològics”, que a més, impliquen un elogi “no dels objectius polítics sinó dels mitjans violents” utilitzats per les organitzacions terroristes i els seus membres i “contenen una incitació a la seva reiteració”.

“Els referits continguts no queden emparats per la llibertat d’expresió o difusió d’opinions invocada per l’acusat i la seva defensa”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia