Política

Abbas proposa una conferència internacional per reobrir el diàleg de pau

Exigeix el reconeixement oficial de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

L’aliança dels EUA i Israel ensenya múscul i el culpen de no voler pactar

El president palestí, Mahmud Abbas, va posar ahir sobre la taula el seu pla per reactivar el procés de pau en el conflicte palestino-israelià. En un discurs davant el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va presentar un full de ruta que té un element central: l’organització d’una conferència de pau per rellançar les negociacions que s’hauria d’instituir a mitjan 2018.

D’aquesta trobada, on haurien de participar tots els actors possibles (les dues parts en conflicte, països de la regió, el Consell de Seguretat de l’ONU i els membres del Quartet de Madrid), n’hauria de sortir un “mecanisme internacional” per arbitrar i establir les bases de la negociació, recuperant els principis dels acords, com els d’Oslo.

La demanda d’un cos internacional com a mediador s’entén dins l’enuig palestí per les últimes accions dels EUA. No només la retallada en l’ajut econòmic a l’agència per als refugiats, sinó la decisió unilateral sobre la capitalitat de Jerusalem, acció que el líder palestí va qualificar d’“il·legal i perillosa”.

“S’ha demostrat impossible que un país o estat resolgui un conflicte regional o internacional: és essencial establir un mecanisme internacional multilateral que emani d’una conferència internacional”, va dir el líder palestí.

El primer pas, no obstant això, hauria de ser el reconeixement de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU, una acció que Abbas va assegurar que “no farà cap mal a les futures negociacions”. “Estem preparats per començar les negociacions per aconseguir la llibertat i la independència del nostre poble”, va anunciar Abbas, que no vol que l’acusin de rebutjar un diàleg que “és l’únic camí cap a la pau”.

En acabar el discurs, va sortir de la sala, fet que va servir a Israel i als EUA per exemplificar la manca de voluntat real dels palestins per parlar de pau. “[Abbas] ja no forma part de la solució, [els palestins] necessiten un lideratge que parli amb Israel i no fugi del diàleg”, va etzibar el representant israelià, Danny Danon. L’ambaixadora nord-americana a l’ONU, Nikki Haley, va mantenir el to dur de l’administració Trump contra Palestina, defensant el reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel i la intenció de traslladar-hi l’ambaixada dels EUA.

“[El trasllat] no els ha d’agradar ni estar-hi d’acord, però no canviarà”, va advertir Haley, que va demanar a Abbas que “deixi enrere la ira” i es va posar a favor del diàleg. “Estem preparats, però no el perseguirem (per parlar)”, va dir, assenyalant la delegació que l’acompanyava a la cambra. Al capdavant hi havia Jared Kushner, gendre de Trump, encarregat de liderar la mediació nord-americana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona