Política

PP, PSOE i Cs rebutgen derogar la llei que agilita el canvi de seu d’empreses

La majoria del Congrés, amb el suport de PP, PSOE i Ciutadans, ha rebutjat aquest dimarts derogar el reial decret que simplifica el canvi de domicili social de les empreses només amb la decisió del Consell d’Administració, sense obligació de què hi participin els seus accionistes.

La cambra baixa ha debatut una iniciativa del PDeCAT, recolzada per Units Podem, ERC i PNB, per restaurar la modificació aprovada en la Llei de Societats de Capital, abans del referèndum sobiranista a Catalunya de l’1 d’octubre, que va permetre que empreses catalanes poguessin canviar de seu amb més celeritat.

El diputat del PDeCAT, Ferran Bel, ha criticat que el reial decret s’aprovés per motius polítics i ha recordat que perjudica els accionistes, que perden el seu dret a decidir sobre la seu social de l’empresa quan són “els verdaders propietaris”. “El govern espanyol havia de reaccionar davant el referèndum que finalment es va celebrar i va facilitar que les empreses votessin i ho fessin amb els peus”, ha dit Bel.

El diputat del PDeCAT ha recordat que mentre 2.536 empreses han marxat de Catalunya, 1.279 se n’han anat de Madrid i el 21% d’elles han vingut al Principat.

Per la seva banda, el diputat del PP Jordi Roca ha lamentat que als independentistes no els importi l’economia catalana i ha ironitzat amb què alguns polítics sobiranistes estiguin sent jutjats per “enxampar” d’aquestes empreses que han volgut marxar. “Alimenten el ressentiment i han intentat demolir en unes hores l’Estatut i la democràcia”, ha argumentat com a raó per la qual han fugit les empreses catalanes.

El diputat socialista José Zaragoza ha defensat el canvi normatiu perquè la seva derogació suposaria que les empreses que volguessin tornar haguessin de realitzar un canvi legislatiu més llarg i “quedarien atrapades” en una situació complexa.

Per al diputat de Cs Toni Roldán, les empreses han anat de Catalunya per culpa de “la incompetència de polítics dogmàtics” d’ERC i del PDeCAT, i algunes han estat empreses emblemàtiques de profundes arrels catalanes. “Cordorniu va sobreviure a la guerra carlista, a Napoleó...però han estat incapaços de sobreviure’ls a vostès”, els ha etzibat, a l’hora que ha dit que els independentistes han “dinamitat” l’economia catalana i han fet fugir als autònoms.

Roldán ha dit que sense el reial decret aprovat hi hagués hagut un “’corralito’ a Catalunya” atès que no hi havia seguretat jurídica.

En canvi, el diputat d’Units Podem-En Comú Podem-En Marea, Josep Vendrell, ha defensat la derogació del reial decret perquè suposa una “irresponsabilitat” i una “asfíxia econòmica” a Catalunya.

Des d’ERC, Gabriel Rufián ha dit que el reial decret és un “’a por ellos’ econòmic del govern espanyol contra la sobirania del poble de Catalunya” i ha advertit que el perill de l’economia espanyola i catalana no és votar, sinó evadir impostos.

La diputada del PNB Idoia Sagastizabal ha recolzat aquesta derogació igual que ho va fer durant el debat de convalidació perquè atén a interessos partidistes i polítics, conseqüència d’una “conjuntura determinada



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA