Política

Setge al procés sobiranista

La Fiscalia demana a Llarena que dicti ordre internacional de detenció per a Anna Gabriel

Seria el primer pas per cursar una petició d’extradició a Suïssa

L’exdiputada de la CUP no ha comparegut aquest dimecres a declarar davant el jutge del Tribunal Suprem

La Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) espanyol ha demanat a Pablo Llarena que ordeni la detenció d’Anna Gabriel. Tal com ella mateixa va anunciar dimarts, l’exdiputada de la CUP no s’ha presentat aquest dimecres a declarar davant el jutge, que l’havia citada a dos quarts de deu del matí com a investigada en el marc de la causa contra el procés independentista.

El Ministeri Públic ja ha presentat un escrit a Llarena per sol·licitar la mesura i ara el magistrat haurà de determinar ara si emet una ordre internacional de detenció com a pas previ a cursar petició d’extradició a Suïssa.

Al seu escrit de dues pàgines, la Fiscalia recorda que “és la segona vegada” que Gabriel no compareix a una citació, en referència al fet que la seva defensa va demanar un ajornament –concedit pel jutge– perquè no hagués de declarar el 14 de febrer. El Fiscal també apunta que, segons les notícies aparegudes als mitjans de comunicació, l’exdiputada de la CUP es troba a Ginebra, a Suïssa.

Per aquest motiu, demana al jutge que decreti ordre de presó provisional per procedir a la posterior reclamació davant les autoritats competents de Suïssa perquè “es procedeixi a la seva detenció per a ser posada a disposició de l’òrgan judicial” i “impedir que continuï en situació de fuga”. Es tracta, segons la Fiscalia, d’ordenar la recerca i captura internacional de la investigada i la seva detenció a efectes del Conveni d’Extradició de 1957.

Aquesta eventual petició, però, podria tenir un recorregut curt. Un portaveu del ministeri de Justícia suís va apuntar aquest dimarts que el seu país “probablement no podrà autoritzar l’extradició” perquè “a priori” els crims de que se l’acusa són de tipus “polític”. Suïssa també podria tancar la porta a altres peticions de la justícia espanyola, com per exemple interrogar-la “com a sospitosa”.

El ministeri fiscal ha actuat després que la secretària judicial del Tribunal Suprem ha aixecat aquest dimecres al matí una acta d’incompareixença de l’exdiputada de la CUP. L’Advocacia de l’Estat ja ha anunciat aquest matí que s’afegirà a la petició que faci la Fiscalia. Els representants de l’acusació popular de Vox han demanat que des del primer moment que s’obri el procediment per aconseguir l’extradició de l’exdiputada de la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona