Política

Prepotència i art degenerat

L’art té una llarga història d’escàndols provinents de conductes d’intransigència política, des de períodes històrics fins avui

La gran fira madrilenya es veu sacsejada per una polèmica sobre el límit de la llibertat

La polèmica suscitada entorn de la censura de l’obra de Santiago Sierra sobre els presos polítics o els polítics presos –com cadascú vulgui dir-n’hi, això no és una qüestió semàntica– entra en perspectiva quan va més enllà de la política i dintre de territoris estrictament ètics. Entenc que hi ha d’haver uns criteris de selecció, però l’art i la resposta sovint no han anat plegades.

El primer que m’ha vingut al cap ha estat l’escultura del Moisès de Miquel Àngel que hi ha a la tomba del papa Juli II, a Roma. La hi van encarregar el 1505, però l’artista no la va acabar fins a quaranta anys després, una eternitat per a l’època i d’una manera radicalment diferent al projecte original de la tomba colossal que li van prometre a Miquel Àngel, i que havia d’anar sota la cúpula de Sant Pere després de la mort del papa. Les llegendes i els guionistes de Hollywood van remarcar l’odi en l’expressió del Moisès a causa de l’engany que havia patit el geni. Ningú hauria dit que l’escultura única tindria el renom i els visitants que ha tingut. De casos d’aquests en podríem citar a dojo, però és cert que la polèmica, les censures i, fins i tot, la prohibició i destrucció d’obres d’art formen part de la història moderna. Simbolistes, impressionistes, dadaistes i surrealistes van ser perseguits i les obres dels expressionistes alemanys van patir tota mena de carícies per part dels nacionalsocialistes.

El cas de Sierra és, per tant, un cas poc original al país de la Inquisició. També recorda la polèmica el 2015 al Macba per l’escultura d’Inés Doujak, en què es representava a un pastor alemany que sodomitzava el rei –o exrei– Joan Carles I. L’obra es va fer més famosa que si s’hagués exposat sense traves. Hauria passat sense pena ni glòria perquè, amb franquesa, no és gran cosa. Ens podríem preguntar si les ments privilegiades d’Arco no aprofiten aquestes vicissituds polítiques per donar un plus a la quantitat d’exposicions on només els badalls i els llumeneres dels crítics d’art són capaços de visitar i argumentar des del llenguatge críptic.

El mural sobre els presos polítics ha estat retirat perquè, segons els organitzadors, “desvia l’atenció del conjunt de la fira”, però el fet de censurar és, en si, més preocupant que el tractament infantil i hegemònic que li donen al públic culte i format políticament que visita l’important esdeveniment madrileny. El 2012, sense ser retirada, un fenomen similar va passar amb l’escultura Always Franco, d’Eugenio Merino, que mostrava el dictador momificat i en conserva dins una nevera. En aquella ocasió no em vaig poder treure del cap l’escultura sobre Franco de Joan Brossa o quan els estudiants de la Universitat de Barcelona van col·locar un cigarret en un bust del general. La galerista Helga de Alvear ha accedit a la petició de retirada de l’obra i el director d’Arco em sembla que té un bon mal de cap davant les ingerències del dirigents de la dreta –tot i que la fira manté un lligam estret amb l’Ajuntament de Madrid, en mans de la immaculada Carmena– o dels que són més papistes que el papa.

A partir d’aquí, tothom hi diu la seva, però la qüestió de fons sobre la llibertat d’expressió queda, novament, eclipsada. Passa realment res perquè l’art denunciï els excessos dels poderosos? Estaran més feliços Junqueras i tota la resta dels retratats al mural pel fet de ser en el circ d’Arco? Ha d’estar una persona com Oriol Junqueras a la presó? Seran preguntes sense resposta que els cofois ministres de Rajoy només podran respondre amb eufemismes mentre el seu prestigi i ètica política se’n van, un cop més, per l’aigüera dels principis morals. El polèmic Santiago Sierra ha posat el dit a la nafra i la seva obra tindrà la repercussió que mereix. És l’Estat tan dèbil per no permetre ni la llibertat creativa d’un artista?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona