Política

ensenyament

guerra per la llengua

De Vigo ja parla d’estudiar com “tractar” el castellà a tots els territoris amb cooficialitat de llengües

Reconeix que les competències que tenen les comunitats en matèria d’educació dificulten una “reforma”

El ministre d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo ha anunciat aquest dijous en una entrevista a TVE que el seu executiu “estudia” donar un “tractament comú” a l’ensenyament del castellà a tots els territoris de l’Estat on hi ha llengües cooficials. Així ho ha apuntat en una entrevista a TVE, després de la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar el mecanisme ideat per Juan Ignacio Wert –fer pagar a la Generalitat l’escolarització en castellà a centres privats-. Ha dit que té intenció de reunir-se “amb la comunitat educativa i amb les forces polítiques” per “veure com podem resoldre” aquesta qüestió “no només per a una comunitat autònoma, sinó per a totes les que tenen llengües cooficials”.

Segons el ministre, “aquesta és una de les vies que estem explorant per veure què és el que s’acomoda a l’esquema competencial espanyol”, on –ha recordat- es compagina la legislació estatal amb els estatuts d’autonomia. “Estem treballant en això no només en una CCAA, sinó també en altres”, ha afirmat abans d’assegurar que la fórmula ideada per Wert a la LOMCE “era una fórmula que no s’hauria d’haver donat mai” perquè implicava “que l’Estat actuava subsidiàriament en quelcom que no era competència de l’Estat”. Ara, ha afirmat, caldrà “buscar una altra fórmula” que no sigui “un brindis al sol” i no “quedi en res”. “Les sentències estan clares, i cal veure la fórmula”. En aquest sentit ha recordat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució no permet al seu executiu modificar el model educatiu perquè “no permet substituir la voluntat d’un parlament autonòmic”, i per tant les actuacions que es facin es duran a terme tenint “molt clar” el marc jurídic “i també els drets dels pares a escollir l’educació dels seus fills”.

Malgrat que va ser el seu número dos, Marcial Marín, qui va anunciar públicament que treballava en la inclusió d’una casella del formulari de la preinscripció per estudiar en castellà, el ministre ha assegurat que “no sap d’on ha sortit” aquesta possibilitat. “Això és una cosa que algú ha pogut dir i que ha sortit en algun mitjà de comunicació”, ha apuntat, i “és quelcom que en algun moment es va estudiar”, però “jo mai he parlat d’això”, sinó “d’una fórmula per garantir el dret dels pares”, i “quan la tinguem la posarem en coneixement de tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia