Política

cultura

la censura a arco

Ifema es disculpa després de la retirada de l’obra sobre presos polítics d’Arco

La fira assegura que no hi havia “mala fe” i garanteix que evitarà en un futur una acció similar

L’alcaldessa de Madrid no assisteix a la inauguració com a protesta per la retirada de l’obra de Santiago Serra

El president del comitè executiu d’Ifema, Clemente González Soler, ha lamentat la polèmica generada entorn a la retirada de la instal·lació ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ de Santiago Sierra i ha demanat “sinceres disculpes” davant la controvèrsia produïda. En aquest sentit, consideren que la petició a una galeria de retirar l’obra “en cap cas buscava exercir cap censura a la creació”, malgrat que aquesta hagi estat la percepció pública.

“No hi ha hagut mala fe en aquesta acció i acceptem les crítiques rebudes, comprenent que hem d’evitar en el futur qualsevol altre circumstància d’aquesta naturalesa”, precisa en un comunicat enviat als mitjans. Amb tot, no s’obre a tornar a exposar la peça.

Ifema detalla que l’únic òrgan competent en l’avaluació dels continguts és el comitè organitzador d’Arco Madrid, una potestat a la qual es “refermen”. És la primera vegada que la fira demana retirar una obra.

Així mateix, la fira agraeis la participació a Arco Madrid i garanteix que el seu objectiu és configurar, de la mà de l’estament galerístic, una plataforma comercial i de coneixement del “més alt nivell internacional” per representar la “vitalitat i el dinamisme” de l’art contemporani, així com d’afavorir l’impuls del col·leccionisme públic i privat. En aquesta línia, afirmen que no volen comprometre la seva voluntat de “seguir construint una fira que respongui a l’esperit de qui la constitueix”, des dels galeristes, passant pels artistes, les institucions del mon de l’art, els col·leccionistes i tots els actors que confirmen l’univers de la creació cultural.

Polèmica a l’entorn de l’existència de “presos polítics” a l’Estat

L’obra recollia els rostres pixelats del vicepresident destituït pel 155 Oriol Junqueras, l’expresident de l’ANC i diputat de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, per denunciar l’existència de “presos polítics” a l’Estat.

Es tracta d’un treball de l’artista Santiago Sierra que s’havia d’obrir al públic a partir d’aquest dimecres fins el 25 de febrer a l’estand de la galeria Helga de Alvear. L’obra també inclou altres casos, 24 en total, com els joves d’Alsasua, els titellaires de Madrid empresonats el 2016 directius d’Egin o simpatititzants del 15-M que van participar en piquets informatius de la vaga general del 29-M del 2012, acompanyats d’una breu llegenda que explica cada cas, que tot i que no en publica la identitat, són fàcilment identificables.

L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, no ha assistit a la inauguració d’Arco com a protesta per la retirada de la instal·lació ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’. Així, Carmena expressa la “màxima defensa de la llibertat de creació, expressió i exposició a la ciutat”.

En aquest sentit, considera que no pot quedar afectada la imatge internacional d’una ciutat “oberta, democràtica i creativa com és Madrid” ni admetre “cap retorcés” en la defensa dels drets fonamentals de la democràcia. No obstant, l’alcaldessa vol seguir mostrant el seu suport a ARCO i ho visitarà abans del tancament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona