Política

L’advocat de Gabriel diu que l’extradició “seria impossible”

Creu que el jutge no la demana perquè Suïssa no la concediria

No hi ha rebel·lió sense violència, recorda

Olivier Peter, l’advocat suís de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, creu que el jutge Pablo Llarena ha decidit no demanar l’extradició de la seva clienta perquè el govern suís no l’hauria concedit. “Els fets pels quals se l’acusa no estan perseguits a Suïssa i, tal com jo ho entenc, a Espanya tampoc”, afirmava ahir en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. L’advocat de Gabriel creu que el jutge del Tribunal Suprem ha interpretat de manera “bastant clara” que “l’extradició seria impossible” pels delictes que se li imputen i “per la voluntat política que hi ha darrere de la seva persecució”.

Així, Peter explica que el delicte més semblant a la rebel·lió que hi ha al Codi Penal helvètic és l’alta traïció, que també implica “un acte de violència o insurrecció armada”. Admet que possiblement són les mateixes condicions que requereix el Codi Penal espanyol, però en el cas de l’article 265 del Codi suís es repeteix contínuament que l’acció s’ha de produir a través de la violència. Així, Peter conclou que els fets que es retreuen a Gabriel a Espanya “no són perseguibles” a Suïssa, i afirma que la “rebel·lió no implica extradició”.

Però, a més, recorda que l’article 3 del conveni europeu d’extradició “diu molt clarament que per un delicte de rebel·lió no hi ha extradició” i, per aquest motiu, se sorprèn de les declaracions del ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, que creia que no hi havia d’haver cap problema perquè el país helvètic concedís l’extradició de l’exdiputada de la CUP. Peter replica al ministre que “els estats de dret protegeixen i no extradeixen les persones perseguides per motius polítics”.

Pel que fa a la possibilitat de demanar asil, reafirma que només es farà si hi ha demanda d’extradició. L’advocat suís no preveu que l’exdiputada torni a l’Estat espanyol mentre hi hagi una ordre de detenció i confirma que, dimecres, es va presentar a les autoritats suïsses com a advocat de Gabriel: “Hem recordat no només l’obligació de denegar l’extradició pel caràcter polític, sinó també per la vulneració clara de les exigències d’un judici just.”

En una entrevista al diari Tribune de Genève, Gabriel explicava ahir que no fa plans a curt termini en espera dels passos del Suprem i que no es penedeix d’haver marxat encara que Boya, Rovira, Mas, Lloveras i Pascal hagin sortit en llibertat després de declarar. L’exdiputada recorda que “hi havia un risc concret de detenció” i que la raó d’anar a Suïssa no respon només al cas personal, sinó que se sent responsable de “denunciar la situació que es dona a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona