Política

VALTÒNYC

MÚSIC DE RAP

“La llibertat d’expressió és un dret de tots”

Valtònyc ha estat condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona per una cançó antiga del seu repertori

S’han anunciat mobilitzacions en defensa de la llibertat d’expressió i els principals festivals del país l’han contractat, cosa que ha provocat l’efecte contrari del que pretenien els censors

No esperàvem trobar justícia a l’Estat espanyol perquè a Espanya no hi ha justícia

El cantant de rap Valtònyc ha estat condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries greus a la corona per l’Audiencia Nacional. Nascut a sa Pobla el 1993, Josep Miquel Arenas Beltran és un raper convençut i un poeta agressiu, que no tanca la boca. La seva condemna ha incendiat les xarxes socials en favor de la llibertat d’expressió. Parlem amb ell sense compliments. Parlem amb ell sempre amb to afable i d’una manera educada. El rap és una tendència de resposta sorgida a Nova York als anys setanta. La seva mateixa sigla respon al terme rhythm and poetry o rage against police. Valtònyc porta una vida sana, cultiva el cos i té una gossa, que ha parit els gossets amb els quals surt a la foto.

A quants anys haurien condemnat aquests jutges els Sex Pistols per la seva cançó ‘God save the queen’, del 1977?
Dos anys mínim, perquè els haurien aplicat un delicte d’enaltiment, entre d’altres [somriu]. La veritat és que costa entendre totes aquestes coses.
S’haurien carregat la història de la música moderna?
I tant. El que m’ha passat no és res més que l’estat de les coses que estan passant avui dia. Com sabeu, no soc un cas únic.
Es veu que els jutges no tenen la més remota idea de rap ni de cultura ‘hip-hop’... Tampoc de la necessitat de combinar metàfora i realitat en la poesia...
Per als lletristes americans, això seria una cosa molt menor. Als Estats Units fins i tot s’han fet videoclips en què maten Trump, però saben perfectament que és un estil, no un enaltiment. El mateix Eminem ja criticava d’una manera molt heavy Bush.
Des del primer moment, veus del ‘hip-hop’ com ara Afrika Bambaataa i Run-DMC feien crítiques virulentes i en un país democràtic ho acceptaven...
Tens raó, perquè la intenció era criticar de manera contestatària l’estat policial que es vivia. No hi ha cap intenció de fer mal a ningú en concret. El rap sempre s’ha utilitzat com a vehicle de resposta, per exemple, contra el racisme als Estats Units...
Com vius que el Suprem ratifiqui la condemna?
No esperàvem trobar justícia a l’Estat espanyol perquè a Espanya no hi ha justícia. Encara no s’han dignat ni a investigar tots els crims del franquisme, entre moltes altres coses. L’única idea és anar cap a Estrasburg per intentar aconseguir que ens escoltin, cosa que no han fet aquí.
Creus que aquests jutges tenen la més remota idea de rap i de cultura ‘hip-hop’?
No els preocupa res, només perseguir gent que no s’expressa com ells ho fan. No confiàvem en el Suprem.
A mi la lletra no m’ha semblat especialment virulenta en relació amb altres temes del rap. Condemnar algú per un poema cantat no és exagerat? Tot els creadors podríem anar a la presó.
És el que t’estic dient: que la gent no s’ha de mobilitzar per jo ni de bon tros. S’ha de mobilitzar perquè la llibertat d’expressió és un dret de tots, i el dia de demà li podria passar el mateix a qualsevol. Si no lluitem ara, amb tot el que està passant, ens la prendran, com han fet amb moltes altres llibertats.
Independentment de les formes, i veient-ho d’una manera no maniquea, si fossis ells no trobaries exagerat condemnar algú per un tema de rap?
És una exageració condemnar algú per haver mostrat la seva creativitat artística a través d’una cançó. Els que donen suport a aquesta sentència no ho fan per ficar un jove a la presó, sinó perquè no estan a favor de les llibertats, ni els interessen.
Pràcticament et vas autoeditar tota l’obra des de començament de segle. Com veus ara que et convidin als principals festivals del país?
Molt bé. La veritat és que estic molt content amb la resposta dels meus companys. Amb la condemna han aconseguit el que no volien: que la cançó es popularitzi i que la gent conegui la meva obra i les meves cançons. Estic molt agraït i vull aprofitar per donar les gràcies a tots aquests festivals que m’han contractat i a tota la gent que s’està organitzant per donar-me suport i per lluitar de nou per la llibertat d’expressió i fer mogudes.
Com has dit, han aconseguit l’efecte contrari: donar a conèixer una cançó que s’hauria mogut en el cercle restringit del rap.
Efectivament, només m’haurien escoltat les quatre rates que m’han estat seguint a la claveguera [riu].
Com veus el moment d’involució que es viu a l’Estat? Retiren obres d’art, empresonen polítics convencionals, condemnen músics... Això no té aturador?
Em sembla molt lamentable, però crec que demostra exactament el que està passant aquí i en altres països com Turquia.
Preveus un retorn de la dreta cavernícola latent després de fer-se passar per liberals durant dècades?
Només són liberals per esprémer el treballador i violar els drets humans comerciant amb qui sigui. Són liberals per eliminar els drets bàsics i tenir llibertat d’explotació. Això és ser liberal. És una puta vergonya i una puta mentida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona