Política

Els EUA imposen les sancions més dures contra Corea del Nord

La Casa Blanca manté la “campanya de màxima pressió” contra el règim de Pyongyang

La filla del president dels EUA és a Corea del Sud per a la clausura dels Jocs Olímpics

Nova ronda de sancions dels Estats Units per aïllar Corea del Nord i pressionar perquè posi fi als seus somnis de convertir-se en potència nuclear. Aquesta vegada, segons la Casa Blanca, es tracta del “més gran conjunt de sancions” imposat mai per part de les autoritats nord-americanes: 56 vaixells, companyies navals i comercials, i individus de diverses nacionalitats que “assisteixen a Corea del Nord” a evadir mesures anteriors.

“Hem imposat les sancions més dures mai imposades a un país”, es va congratular Trump, qui no fa tant dubtava de l’eficàcia de les sancions com a mesura de pressió. El Departament del Tresor va explicar que, com sempre, l’objectiu és “restringir les fonts d’ingressos i combustible que el règim nord-coreà usa per finançar el programa nuclear i mantenir les forces armades”.

Corea del Nord continua sent “la major prioritat en seguretat” que té l’administració Trump, i els EUA han promès mantenir totes les opcions obertes per “aïllar encara més” un règim que, a banda de posar en perill el món, és un “violador constant dels drets humans”.

L’actual administració, en boca del secretari del Tresor, Steven Mnuchin, està convençuda que les sancions han tingut efecte, ofegant les fonts d’ingressos del règim amb una croada que ha blocat gairebé totes les exportacions nord-coreanes.

L’anunci ha agafat Ivanka Trump, assessora i filla predilecta del president, de viatge oficial a Corea del Sud, com a representant dels EUA en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics d’hivern. Afalagada com si fos una cap d’estat, va ser l’encarregada de reafirmar el “compromís en la campanya de màxima pressió” que duen a terme els EUA i els seus aliats per “assegurar-se que la península coreana es desnuclearitza”.

És més que probable que Ivanka coincideixi durant la clausura a la mateixa balconada que l’enviat a l’esdeveniment de Pyongyang, Kim Jong-chol, reconegut exespia nord-coreà que presumptament va ser el cervell de dos atacs que van matar 50 sud-coreans l’any 2010. La situació tornarà a ser tensa entre diplomàtics, com ho va ser en la inauguració dels Jocs: llavors, el vicepresident nord-americà, Mike Pence, va evitar encreuar mirades amb Kim Jong-nam, germana del líder nord-coreà.

Corea del Sud, per la seva banda, té previst seguir amb l’estratègia de desglaç, parlant amb totes les parts. Així, les operacions militars conjuntes amb els EUA es reprendran quan acabin els Jocs Paralímpics d’hivern.

Tot i les sancions imposades, Trump, en roda de premsa amb el primer ministre australià, Malcolm Turnbull, va deixar clar que “si les sancions no funcionen anirem a la fase 2”, va alertar, una resposta que seria “molt dura i molt, molt desgraciada” per al món.

LA XIFRA

56
empreses estan afectades per la nova tanda de sancions dels EUA contra Corea del Nord.

Més control d’armes a Florida

La pressió ha obligat el governador de Florida, el republicà Rick Scott, a proposar noves mesures per endurir les lleis estatals sobre les armes. El “gran pla d’acció” del conservador inclou apujar fins als 21 anys l’edat mínima per comprar-ne una, la prohibició total de dispositius que converteixin rifles en metralladores, i una total restricció d’accés per a malalts mentals. A més, el governador imposarà que a les escoles hi hagi un policia per cada miler d’estudiants: l’institut de Parkland n’hauria tingut tres.

Tot i això, l’eficàcia d’aquesta última mesura està en dubte, després que se sabés que durant el tiroteig de la setmana passada hi havia un agent armat, que no va actuar i ha estat acomiadat. El president Trump el titlla de covard, i ha reiterat la seva idea d’armar els mestres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona