Política

Setge al procés sobiranista

Trapero es desvincula de les decisions polítiques de l’1-O

L’excap dels Mossos afirma a l’Audiencia Nacional que es va reunir amb el govern per expressar preocupació per la seguretat ciutadana

La jutgessa el deixa en llibertat sense mesures addicionals

El màxim responsable dels Mossos d’Esquadra durant els preparatius de l’1-O, Josep Lluís Trapero, va explicar ahir a l’Audiencia Nacional que en vigílies del referèndum va advertir la cúpula del govern català que el cos policial estava “al marge de tot el que suposava el procés” i que no els acompanyarien en l’estratègia, adduint la “neutralitat” que havia de mantenir el cos policial. D’aquesta manera, els va alertar que es desvinculaven de les decisions polítiques que es prenguessin a Palau. Aquests contactes es van produir, sobretot, pel fet que la cúpula dels Mossos estava força “incòmoda” i “molesta” perquè des de l’àmbit polític s’havia assegurat públicament que els agents facilitarien la celebració del referèndum. Trapero, si més no, va voler deixar clar que el cos s’ajustaria a les decisions judicials sobre l’1-O.

El major va respondre preguntes sobre dues reunions pocs dies abans del referèndum, en les quals, a banda del seu substitut al capdavant dels Mossos, Ferran López –que ahir també va declarar a l’Audiencia Nacional com a testimoni– i de tres comissaris, per la banda política hi van ser presents el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn. En les trobades, Trapero va traslladar la preocupació del cos policial per garantir la seguretat ciutadana, atès que, tenint en compte la prohibició del TC, es donava per fet que sortirien més de dos milions de persones al carrer. Així ho van relatar fonts presents en la declaració davant la magistrada Carmen Lamela, i hi van afegir que, en tot cas, Trapero va advertir dels riscos en matèria de seguretat, però en cap cas va demanar que suspenguessin l’1-O.

La declaració d’ahir es va allargar més de dues hores i es va centrar sobretot en el referèndum, en la presumpta inacció que l’acusació atribueix al cos policial davant les ordres judicials que els exigien impedir la votació i en la seva connivència amb la cúpula política per garantir “l’objectiu de la independència”. Un cop va concloure l’interrogatori, la jutgessa el va deixar en llibertat i va desestimar la petició del fiscal d’establir una fiança de 50.000 euros. L’acusació pública entenia que s’havia “agreujat” la situació processal de l’investigat pel fet que ara se l’acusa d’un segon delicte de sedició –el primer, pels fets de la conselleria d’Economia els dies 21 i 22 de setembre–. I, en tot cas, justificava la mesura al·legant que, en declaracions anteriors –la d’ahir era la tercera des de l’octubre passat–, havia “ocultat” detalls importants com ara les reunions. Fonts de la defensa de Trapero, però, van puntualitzar que les trobades entre les cúpules política i policial en cap cas són una novetat en el procés, i van assenyalar que el 18 de desembre passat ja es va demanar que se citessin com a testimonis tots els presents en les trobades i el ministeri fiscal s’hi va oposar, així com la jutgessa. Posteriorment, la sala de l’Audiencia Nacional va ratificar el rebuig a practicar aquestes diligències.

Compliment de mesures

Per la jutgessa, en canvi, no hi havia circumstàncies afegides per modificar les mesures cautelars –es va establir l’exigència de presentar-se davant la justícia cada quinze dies–, perquè fins ara les ha complert “escrupolosament”. Així mateix, va recordar que Trapero sap des de fa dies que li han imputat un nou delicte de sedició –ampliable al d’organització criminal– i tot i així no ha eludit l’obligació de comparèixer. I concloïa que “ja no exerceix el càrrec de major, i tampoc té una posició de comandament que li permeti afavorir l’ocultació o la destrucció de proves”.

El conseller Puig desafia Llarena i viatja a Luxemburg

El conseller Lluís Puig va explicar ahir que ha estat a Luxemburg, “treballant per la cultura i el país”, i va penjar una fotografia a Instagram. Puig ja va viatjar fa unes setmanes als Països Baixos, desafiant Llarena.

Lleida rebutja un homenatge a les víctimes de l’1-O

El PSC, Cs i el PP van votar en el ple de la Paeria de Lleida celebrat ahir contra la proposta de retre homenatge a les víctimes de la repressió policial de l’1-O. La moció era del PDeCAT, ERC, la CUP i el Comú de Lleida.

Llarena: “Les ordres no es cursen per sospites”

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va assegurar dijous que “les ordres internacionals de detenció no es cursen per sospites”, sinó que s’han de fer el dia que es conclou que hi ha indicis racionals de delicte. En una trobada a Astúries, el magistrat responia així a les crítiques per no haver cursat l’ordre contra Anna Gabriel i per haver-la retirat en el cas de Carles Puigdemont.

El Parlament Europeu estudia la neutralitat de TVE

El Parlament Europeu ha admès a tràmit la petició del Consell d’Informatius de TVE d’estudiar la imparcialitat i la pluralitat de les informacions del canal televisiu, acusat de “manipulació” i “censura”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona