Política

Protestes a Itàlia a una setmana de les eleccions

Grups d’extrema dreta i antifeixistes es manifesten amb la immigració com a teló de fons

Extrema tensió a Milà

Grups d’extrema dreta i també antifeixistes, amb el tema de la immigració de fons, es van manifestar ahir a les principals ciutats italianes a només una setmana de les eleccions, que s’han de celebrar el 4 de març. Només a la capital italiana es van convocar fins a cinc manifestacions per a les quals es van extremar les mesures de seguretat, amb el desplegament de fins a tres mil agents de policia i forces antiavalots.

La marxa més concorreguda va recórrer el centre de la ciutat sota el lema Mai més feixisme, mai més racisme. A aquesta manifestació a la capital italiana hi va assistir el primer ministre, Paolo Gentiloni, i el candidat del Partit Demòcrata, Matteo Renzi. A Milà, els agents antiavalots desplegats van dispersar una marxa de desenes d’antifeixistes que intentaven trencar un cordó policial i arribar al lloc en el qual es concentraven els militants d’extrema dreta Casapound.

Els grups d’extrema esquerra es van donar cita per denunciar la presència de partits neofeixistes a la ciutat i ho van fer en la via La Foppa, a pocs metres de distància de la plaça del Castell Sforza, on tenia lloc un acte electoral de Casapound. La policia els va prohibir sortir d’aquesta via, però es van encarar amb els antiavalots que mantenien el cordó policial mentre entonaven l’himne partisà Bella Ciao. Els agents van dispersar els manifestants amb porres i gasos lacrimògens, segons van retransmetre les televisions.

La tensió a Milà va créixer per la coincidència de l’acte del partit ultradretà i el míting electoral de la xenòfoba Lliga Nord, amb la participació del seu líder, Matteo Salvini, amb milers de persones concentrades a la plaça del Duomo, en l’acte més important de la seva campanya electoral i que tenia com a lema: Primer, els italians, un eslògan que dibuixa la polarització de la societat italiana. Aquest clima es viu a pocs dies dels comicis i enmig del debat a Itàlia per l’auge de forces d’extrema dreta i els episodis de violència entre partidaris d’ideologies contraposades. Un d’aquests episodis va ser el tiroteig racista del 3 de febrer passat a Macerata (centre), quan un antic militant de la Lliga Nord i d’ideologia neofeixista va disparar i va ferir sis immigrants. A l’illa de Sicília, a Palerm, també hi havia manifestacions previstes i s’esperaven moments de tensió perquè un integrant de la neofeixista Forza Nuova va ser agredit dimarts.

LA DATA

03.02.18
Un militant neofeixista
dispara i fereix un grup d’immigrants a Macerata, al centre del país.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona