Política

Procés sobiranista

L’ANC aprova un full de ruta que reclama assolir la república i el poder “efectiu i no dependent” de l’Estat

L’entitat aposta per mantenir la seva independència dels partits

El proper 17 de març se celebraran eleccions per renovar el secretariat nacional

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acordat aquest diumenge el seu full de ruta, que insta el govern a “construir la República declarada” i assolir un poder “efectiu i no dependent” de l’Estat. L’entitat celebrarà eleccions per triar el nou secretariat nacional el proper 17 de març. Així ho ha aprovat l’Assemblea General Ordinària (AGO) que l’organització ha celebrat al Pavelló de la Mar Bella de Barcelona.

El document insta el govern a “construir la República declarada com un marc real de garantia de drets civils i socials, enfront de la involució democràtica i repressiva que esta duent a terme l’Estat”, i també a assolir un poder “efectiu i no dependent” de l’Estat. Per l’entitat, la implementació de la república s’ha de fer posant èmfasi en el finançament i control de la hisenda catalana; l’existència d’un poder judicial i una Fiscalia “imparcials i al servei de la societat catalana”, i amb la força pública a les ordres de les institucions catalanes “per garantir la seguretat de la ciutadania en circumstàncies ordinàries i també de conflicte”. També reclama que el govern adopti una llei electoral pròpia.

L’ANC vol potenciar i treballar el debat de futur per tal que se segueixin les fases de consolidació de la república, el procés constituent, la convocatòria d’eleccions constituents, la confecció participativa de la constitució catalana i el referèndum per ratificar-la. Per l’entitat, això s’ha de fer “pas a pas però sense dilacions”.

En l’àmbit jurídic, estableix que s’ha de respondre a l’ofensiva judicial de l’Estat “amb una escalada judicial provinent de la societat civil”, més enllà de les protestes al carrer. Per això, es marca l’objectiu d’iniciar contactes amb altres entitats i actors per tal de dur a terme denúncies a tribunals espanyols i internacionals per a cadascunes de les “ingerències o atacs rebuts per l’Estat”.

El full de ruta també inclou l’exigència de “restitució del govern legítim i les seves estructures”, la recuperació del control de les finances, la retirada de l’article 155 i l’alliberament dels presos polítics, el “lliure retorn de les persones exiliades” i el tancament de totes les causes judicials obertes. L’organització preveu fer mobilitzacions i accions mediàtiques en aquest sentit “que no només siguin de protesta”.

Els líders independentistes empresonats – Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn- i els que es troben refugiats a Brussel·les – Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret- i Suïssa –Anna Gabriel- han estat presents a l’assemblea amb una fotografia seva en la primera fila de cadires al pavelló de la Mar Bella.

L’assemblea subratlla la necessitat d’aprofundir la col·laboració amb el món local i garantir la coordinació entre els moviments sobiranistes. També aposta per aconseguir el màxim suport internacional “davant la manca de democràcia, la persecució per motius ideològics, la repressió i l’actuació arbitrària de la justícia per tal que es reconegui el dret d’autodeterminació exercit l’1-O”.

El full de ruta de l’ANC preveu que caldrà conscienciar els partits que cal que es reorganitzin de manera que els seus dirigents, consellers, membres del govern i diputats “no es trobin en una situació personal que els generi un conflicte d’interessos que impedeixi la defensa nítida i incondicionada de la república”.

L’Assemblea aposta per “seguir sent l’entitat de referència de la societat civil per assolir la independència”. És per això que es conjura a “reforçar i preservar” la seva independència respecte dels partits polítics com a “garantia d’una transversalitat clau en el compromís i la mobilització de la societat”. Per l’ANC, cal mantenir la “sobirania com a entitat i no doblegar-se a la voluntat dels partits polítics” per tal de “tirar endavant totes aquelles accions que consideri necessàries encara que no aconsegueixin el ple suport polític”.

Finalment, l’assemblea ha donat el vistiplau a la proposta de la mesa de celebrar eleccions per renovar secretariat el proper 17 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona