Política

El govern britànic rebutja l’esborrany de Brussel·les

Johnson acusa la UE d’explotar la situació a la frontera nord-irlandesa per parar el ‘Brexit’

Els unionistes del DUP amenacen de retirar el suport al govern de May si firma la proposta comunitària

El rebuig del govern britànic a l’esborrany del Brexit que va proposar ahir Brussel·les va ser contundent. “La implementació de l’esborrany –va advertir ahir la primera ministra, Theresa May– soscavaria el mercat comú britànic i amenaçaria la integritat constitucional del Regne Unit creant una duana i una frontera reguladora al mar d’Irlanda [el mar que separa l’illa d’Irlanda, on hi ha Irlanda del Nord, que és territori britànic, i la República d’Irlanda,  de l’illa de Gran Bretanya], i cap primer ministre podria mai acceptar això.”

Més directe va ser el ministre d’Afers Estrangers, Boris Johnson, que va acusar la Unió Europea (UE) d’explotar la situació a la frontera nord-irlandesa per frenar la sortida del Regne Unit del bloc comunitari. Irlanda del Nord té una frontera invisible amb la República d’Irlanda, al sud de la illa, des dels acords de pau de 1998, que van posar fi a 30 anys de sanguinari conflicte armat entre republicans catòlics proirlandesos i unionistes protestants pro-britànics. Milers de persones creuen la frontera per anar a treballar, al metge o a l’escola cada dia. La imposició de l’anomenada frontera dura suposaria tornar a la situació prèvia a la pau.

Johnson va ser al centre de la polèmica després que es filtrés una carta a Theresa May en què exposava que era inevitable la “frontera dura”. Més tard va dir que creuar la frontera nord-irlandesa després del Brexit hauria de ser tan fàcil com passar d’un barri a un altre a Londres. La comparació va ser molt criticada als mitjans. El sector més antieuropeu conservador considera que la proposta europea significaria l’annexió d’Irlanda del Nord a la UE, o sigui, la reunificació de la illa d’Irlanda.

Atrapat en la divisió

Per la seva part, el ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va declarar que la UE necessita saber la posició del Regne Unit. El govern de May està atrapat en la divisió interna. Depèn del suport que rep dels vuit diputats unionistes nord-irlandesos del Partit Democràtic de l’Ulster (DUP). Sense el seu suport, no podrien governar. Nigel Dodd, líder del DUP a Westminster, va amenaçar el govern de retirar-li el suport si firmava l’acord. “No vam deixar la UE per veure el trencament del Regne Unit”, es va queixar Dodd.

El DUP ja va forçar el govern a acceptar “l’alineació reguladora” amb la UE de tot el país, no només d’Irlanda del Nord com proposava inicialment May, si no s’arribava a un acord final. Després d’aquell acord in extremis al desembre, el ministre del Brexit, David Davis, va dir, tan bon punt va arribar al país, que no era un pacte definitiu, però la UE li va recordar que era un tracte entre cavallers.

“El fracàs de May per trobar una solució viable se li ha girat en contra”, va declarar ahir el responsable del Brexit laborista, Keir Starmer. Els laboristes van avançar que introduiran una esmena en la llei del Brexit, que s’està debatent a la cambra alta, perquè el govern garanteixi la frontera invisible a Irlanda del Nord. Critiquen que el govern tory no tingui encara cap pla i mantingui un doble discurs.

LES FRASES

Cap primer ministre britànic podria firmar un acord com aquest
Theresa May
primera ministra britànica
No vam deixar la UE per veure el trencament del Regne Unit
Nigel Dodd
líder del DUP a Westminster


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona