Política

PAUL BEKAERT

ADVOCAT DE CARLES PUIGDEMONT A BÈLGICA

“L’euroordre sempre serà refusada a Bèlgica”

NOVETATS · L’advocat flamenc de Puigdemont confirma que “estan estudiant” portar el cas de Puigdemont a Estrasburg i a Luxemburg

Per Bekaert, la demanda del president català és un cas sobre Catalunya que “és simbòlic per a la democràcia a Europa”

El cas de Catalunya és un gran problema per a Europa pel que fa a la democràcia
No es pot utilitzar l’euroordre per raons polítiques, i és fàcil per a nosaltres demostrar que l’objectiu és polític

Des del seu elegant despatx d’estil neoclàssic en un petit poble flamenc, Paul Bekaert afronta el cas més important i polèmic de la seva carrera. La defensa de Puigdemont va caure a la seva taula en plena cúspide de la crisi catalana ara fa just 120 dies, i la lluita per evitar l’extradició era a les seves mans. Advocat amb llarga trajectòria i experiència en casos de drets humans, era conegut fins aleshores a l’Estat espanyol per haver evitat l’extradició de dos terroristes d’ETA que Bèlgica es va negar a entregar a les autoritats espanyoles perquè considerava que hi havia risc que fossin víctimes de tortures. Tanmateix, la fiscalia espanyola no va donar temps a Bekaert per intentar assolir el mateix èxit, ja que va retirar l’ordre de detenció europea. La relativa tranquil·litat de les últimes setmanes després del terratrèmol mediàtic no serà definitiva. Els rumors sobre una reactivació de l’euroordre en els pròxims mesos podrien fer tornar aviat el lletrat flamenc a l’escenari judicial del cas Puigdemont. Però la reincorporació podria ser fins i tot més moguda que al novembre. Bekaert també ha portat casos als tribunals de justícia europeus, d’Estrasburg i de Luxemburg, i no descarta assumir una demanda de Puigdemont davant d’aquests jutjats. Un escenari que entraria dins la nova estratègia judicial, que preveu ofensives judicials mensuals a escala internacional ara que el gironí ja s’ha apartat com a candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya.

Puigdemont ha pres una bona decisió?
És una pregunta d’àmbit, no per a un advocat. Però està preocupat per la situació a Catalunya i pel fet que hi hagi o no un president administratiu.
Què opina del fet que no s’hagi permès la seva presidència?
No és democràtic no acceptar els resultats d’unes eleccions, i una condició per pertànyer a la Unió Europea és, precisament, ser democràtic. Si fas una lluita política contra els teus oponents, no al Parlament, sinó posant-los a la presó i utilitzant el poder judicial a favor teu, no ets democràtic.
Ara l’advocat britànic Ben Emmerson liderarà una ofensiva a les Nacions Unides en nom del president català contra l’Estat espanyol. Com encaixa vostè en aquest cas?
No hi estic implicat; això ho porten els altres advocats internacionals. Però per descomptat és molt bo que la comunitat internacional se’n responsabilitzi. És el pas correcte, perquè no és un problema local, sinó de la democràcia a tot arreu.
S’han anunciat noves accions legals i vostè va assegurar que estaria disposat a portar el cas a la justícia europea. Ja està considerant noves denúncies?
Sí, estem estudiant anar a Estrasburg i a Luxemburg juntament amb els advocats dels consellers. Ho estem discutint, encara no està decidit, i també els advocats de Barcelona donaran assessorament.
La batalla judicial és la prioritat de Puigdemont?
Ara mateix té altres coses al cap, a banda dels seus casos als tribunals.
Les noves denúncies podrien presentar incompatibilitats amb la demanda a l’ONU?
Un cas no exclou l’altre. És una qüestió de temps. Crec que a les Nacions Unides anirà més ràpid que a Estrasburg i Luxemburg.
Quines diferències hi hauria entre les demandes al tribunal competent de la Convenció Europea de Drets Humans, Estrasburg, i el responsable de jutjar com s’aplica la legislació comunitària?
Es pot anar a Luxemburg per l’extradició, perquè la Unió Europea és competent en aquest àmbit. Ara bé, altres qüestions com el fet que ell no ha pogut ser present a l’Estat espanyol durant les eleccions i la seva destitució com a president de la Generalitat són coses que no tenen res a veure amb l’extradició, i això seria competència d’Estrasburg.
Però ja es pot recorre contra aquestes instàncies?
La convenció diu que s’han de seguir tots els passos als tribunals espanyols i, si es refusa, es pot anar a Estrasburg.
Podria tenir èxit?
Hi ha sentències a Estrasburg sobre Turquia en el mateix sentit que són molt positives per als demandants.
Quin tipus de precedents s’han establert?
Per exemple, la incapacitat per presentar-se a unes eleccions en condicions, i els empresonaments. A Turquia això passa cada dia, i el tribunal ja ha establert precedents afirmant que això no es pot fer. Per tant, tenen una alta probabilitat a Estrasburg.
Com de lent pot ser el judici?
Pot durar molts i molts anys, però es poden demanar mesures cautelars. També hi pot haver mediació entre l’Estat espanyol i Catalunya a Estrasburg.
Hauria estat millor per a ell instal·lar-se a Suïssa com Anna Gabriel?
És molt important per a Puigdemont ser a Brussel·les per la seva carrera política. És més lògic fer política a la capital d’Europa que a Suïssa. A les muntanyes només pots esquiar, caminar i menjar xocolata. I això últim a Bèlgica també es pot fer.
Té contacte amb la seva defensa?
No, no soc advocat d’Anna Gabriel i no tinc cap contacte amb els seus advocats. No és la meva clienta.
S’ha filtrat a la premsa que la justícia espanyola té intenció de reactivar l’ordre de detenció quan acabi la investigació. Hi ha risc imminent d’extradició?
L’euroordre sempre serà refusada a Bèlgica, perquè no hi ha doble incriminació. És a dir, els fets han de ser criminals a Espanya i a Bèlgica.
Llavors, el fet que detallin més els càrrecs imputats a Puigdemont no podria facilitar el vistiplau del jutge belga?
No es pot utilitzar l’euroordre per raons polítiques, i és molt fàcil per a nosaltres demostrar que té un objectiu polític. El fet que s’hagi acabat o no la investigació no canvia els principis.
Puigdemont es quedarà a llarg termini a Brussel·les?
Sí, però sempre hi ha possibilitats d’arribar a una solució política entre Madrid i Barcelona. Això espero.
Un exili sense data de caducitat. Però què passa si li caduca el DNI o el passaport?
Encara que no tinguis carnet d’identitat, sempre ets un ciutadà europeu. Tinc clients que estan en la mateixa posició i no hi ha cap problema.
Cap?
Hi ha alguns problemes pràctics, però és un home molt intel·ligent i pràctic. Puigdemont sempre té solucions; no és un Quixot.
La possibilitat de sol·licitar asil polític està damunt la taula?
De moment, no. Però sempre és possible.
El podria obtenir?
És molt difícil per als europeus, però teòricament sempre es pot demanar.
Quines implicacions té per a la Unió Europea el cas Puigdemont?
El cas de Catalunya és un gran problema per a Europa pel que fa a la democràcia.
És el seu cas més famós?
Sí. Va més enllà d’un individu. Aquest cas és sobre Catalunya i és simbòlic per a la democràcia a Europa. Té un aspecte humà i personal molt important per al president i els consellers, perquè també és una tragèdia personal. Però també hi ha un aspecte històric que va més enllà d’un cas individual. Va sobre democràcia a Europa i a Espanya.
Per això el va acceptar?
Sí. No soc un nacionalista, soc un demòcrata. I és perquè de moment la democràcia a Europa no va bé, i podem utilitzar aquest cas per combatre-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona