Política

Atac gihadista a Catalunya

El PDeCAT qualifica com a “substancial” la informació secreta revelada aquesta tarda pel CNI sobre l’imam de Ripoll

El director del Centre Nacional d’Intel·ligència ha comparegut a petició pròpia davant la comissió de secrets oficials del Congrés

Tots els representants polítics presents a la reunió s’han compromès a guardar silenci sobre el que es reveli aquesta tarda

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà ha explicat que la informació que el director del CNI, Félix Sanz Roldán, ha traslladat al Congrés sobre la relació de l’imam de Ripoll amb els serveis secrets ha estat “substancial”, i ha garantit que la guardarà el secret.

“La millor forma que la legislatura sigui productiva en aquesta comissió és guardar el secret”, ha dit Xuclà després de la compareixença de Sanz Roldán davant la Comissió de Secrets Oficials del Congrés per aclarir la relació entre els serveis secrets i l’imam de Ripoll (Ripollès), Abdelbaki Es Satty, líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona aquest estiu.

Félix Sanz Roldán ha comparegut a petició pròpia, després que al novembre sortissin a la llum diverses informacions periodístiques que apuntaven que el CNI va tenir contacte amb Es Satty mentre complia condemna a una presó de Castelló de la Plana per tràfic de drogues entre 2010 i 2014. Les mateixes fonts apuntaven que els contactes formaven part del protocol establert amb els convictes que han mantingut relacions amb gihadistes. Aquest dimarts, els grups podran fer preguntes però la reunió es fa a porta tancada i amb el compromís de tots els portaveus de guardar silenci.

Explicacions polítiques

Des que van publicar-se aquestes informacions, grups parlamentaris com ERC i PDeCAT han demanat explicacions en diferents moments als responsables del govern espanyol per tal d’aclarir aquestes afirmacions. També s’han fet sentir les veus crítiques i demanant explicacions des de Barcelona i Ripoll.

Aquest dimarts, abans d’entrar a la comissió, el portaveu adjunt del PDeCAT, Jordi Xuclà, ha lamentat que quan han passat gairebé set mesos dels atemptats encara no hi ha hagut cap comunicació per part del govern espanyol sobre els fets en seu parlamentària. Xuclà, que s’ha compromès a no desvetllar el contingut de la comissió, sí considera que allò que coneguin i les preguntes que facin els pot servir per tenir “criteri suficient” per emprendre noves iniciatives parlamentàries per aportar més informació sobre els fets. “Valorarem si és bo que l’opinió pública sàpiga més sobre aquests elements”, ha sostingut.

La Mesa del Congrés ha tombat una proposta de PDeCAT i ERC que volien una comissió d’investigació sobre les relacions del CNI amb l’imam de Ripoll. Una decisió que, segons Xuclà, no es pot argumentar en pro de la seguretat nacional ja que, segons recorda, el 2004 es va fer una comissió similar després dels atemptats de l’11-M quan el cas encara estava judicialitzat.

A la comissió hi han assistit els portaveus dels diversos grups parlamentaris. Per part del PP, hi ha format part Rafa Hernando, per part del PSOE Margarita Robles, de Cs Joan Carles Girauta, per Podem Irene Montero i del PDeCAT Jordi Xuclà. El portaveu d’ERC, Joan Tardà, no ha pogut assistir per motius personals ni tampoc ha pogut nomenar un substitut, ja que els participants en aquesta comissió els designa el ple i no es poden canviar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona