Política

parlament

investidura

JxCat i ERC amplien l’acord per afegir-hi la CUP

Han traslladat als cupaires un nou text on s’inclou una referència al procés constituent i també un multireferèndum sobre la Constitució catalana

La CUP ha de decidir ara si continuen amb la seva posició d’abstenció a la presidència de Sànchez

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han tancat aquesta matinada una ampliació de l’acord polític amb el que pretenen convèncer la CUP perquè voti a favor de la investidura de Jordi Sánchez. L’acord ja s’hauria traslladat a la CUP per a que el debatin en els seus òrgans decisoris.

JxCat i ERC han ampliat l’acord per convèncer la CUP i, per exemple, han inclòs una referència al procés constituent i també un multireferèndum al final de la legislatura per aprovar una futura constitució catalana. Aquests dos nous punts obligaran ara la CUP a decidir si continuen amb la seva posició, que des del cap de setmana passat és la d’abstenció.

Una de les queixes dels anticapitalistes era, precisament, que Junts Per Catalunya i Esquerra Republicana s’havien preocupat més pel qui lideraria el procés i no pas què i com es faria per tirar endavant la República.

“Hi ha un document molt extens que sintetitza les voluntats tant d’ERC com de JxCAT, i espero de la CUP, que tan de bo ens porti a un acord”, ha dit Pujol en declaracions a TV3. “L’èxit o el fracàs de la legislatura passa per l’apoderament de la gent perquè participi en aquest procés”, ha dit en referència a la redacció d’una Constitució catalana.

L’acord parteix del que ja van pactar les tres formacions de cara a la investidura del llavors candidat a la Presidència de la Generalitat Carles Puigdemont i insisteix en l’impuls d’un procés constituent amb la voluntat de seduir els anticapitalistes.

L’acord els ha arribat a última hora de la nit de dimecres a dijous, però cal tenir en compte que la CUP assegura que avui no valorarà ni gestionarà “res”, en el marc de la vaga feminista del Dia Internacional de la Dona. Així, en principi caldria esperar a divendres per saber si els anticapitalistes consideren que la proposta és per “fer República” i que, per tant, ha de convocar de nou el seu Consell Polític aquest cap de setmana, previ al ple d’investidura de Sànchez, dilluns a les 10:00 hores.

Disculpes a la CUP

Pujol ha aprofitat l’entrevista a TV3 per demanar “disculpes a la CUP: “No hem estat prou ràpids, però la situació és prou complexa, ja ho hem dit tantes vegades”, ha justificat.

Sigui com sigui, cal recordar que la investidura de Sànchez està en mans del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Ahir va donar un màxim de cinc dies a les parts (Fiscalia i VOX) per pronunciar-se sobre les peticions de llibertat de Sànchez, de Joaquim Forn i Jordi Cuixart. La decisió s’ha notificat aquest dimecres al matí però el rellotge comença a córrer a partir de demà. En la fase d’instrucció els caps de setmana són hàbils i, per tant, el termini conclou dilluns, coincidint amb la data del ple convocat al Parlament per investir Sànchez. Per tant, aquesta decisió de Llarena pot condicionar el calendari parlamentari si s’esgota el termini màxim dels cinc dies.

La defensa de Sànchez va sol·licitar dimarts a Llarena que el deixi en llibertat o que li doni permís per assistir al ple d’investidura. L’advocada de Cuixart també va presentar un escrit dimarts sol·licitant la seva llibertat (ho fa després de la declaració que va fer davant el jutge l’11 de gener) i dilluns també va reiterar la petició la defensa de Forn.

Finalment, l’advocat de Sànchez, Jordi Pina, valora presentar una demanda de mesures cautelars davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per protegir els drets del candidat a la presidència de la Generalitat. Pina es va reunir ahir a la tarda amb JxCat i, per separat, amb el president del Parlament, Roger Torrent. Fonts del grup parlamentari i de la presidència de la cambra van explicat a l’ACN que en un termini de 24 i 48 hores s’espera saber si finalment es prendrà aquesta mesura o no.

Pina va argumentar que la situació amb Sànchez és totalment diferent a la de Carles Puigdemont, ja que l’actual president del grup de JxCat està pres a l’Estat. En la reunió amb el grup, l’advocat ha explicat que està explorant tots les camins possibles per forçar un pronunciament de Llarena, a favor de Sànchez, per tal que pugui assistir al ple d’investidura de dilluns que ve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona