Política

Revés europeu a l'Estat espanyol

Cremar la foto del rei és llibertat d’expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans considera que l’acció no es pot considerar delicte d’odi

L’Estat espanyol està obligat a pagar una indemnització de més de 10.000 euros als dos gironins sentenciats pel cas

Els magistrats argumenten que no es tracta d’un atac personal

Estrasburg apaga el polèmic i etern debat que criminalitzava la crema d’imatges del rei borbònic amb una bufetada a l’Estat espanyol per la seva sobreprotecció jurídica de la monarquia. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va estimar ahir que la crema de fotografies del rei el 2007 estava emparada pel dret a la lliure expressió. Una sentència molt esperada a Girona, escenari dels fets que han propiciat el revés a les autoritats espanyoles i que ha arribat just en un moment de màxima tensió a Catalunya per les controvertides condemnes de presó per injúries a la corona i d’oposició a la figura de Felip VI pel seu paper l’1 d’octubre.

Més d’una dècada després de la controvertida crema de fotografies del rei Joan Carles I i de la reina Sofia a la plaça del Vi, la justícia europea ara dona la raó als dos joves gironins que han arrossegat durant tot aquest temps les condemnes de les màximes instàncies judicials espanyoles. Jaume Roura i Enric Stern van ser condemnats el 2008 per l’Audiencia Nacional a 15 mesos de presó per un delicte d’injúries a la corona, una pena ratificada pel Tribunal Constitucional i substituïda per 2.700 euros de multa per a cadascun. Disconforme, el seu advocat i exdiputat de la CUP, Benet Salellas, va recórrer a la darrera instància: Estrasburg.

No hi ha delicte d’odi

I l’última és la bona. Per unanimitat, els magistrats europeus que han estudiat el cas van decidir donar la raó a tots dos catalans declarant que els seus actes estaven protegits pel dret a la lliure expressió que recull la Convenció Europea de Drets Humans. Així, la sala del TEDH formada per l’espanyol Luis López Guerra i l’andorrà Pere Pastor Vilanova, entre d’altres, va ratificar ahir la posició dels tres jutges més progressistes al Constitucional, que van discrepar dels seus companys. Una decisió que, segons ha pogut saber El Punt Avui, coincideix amb el relleu de López Guerra per la controvertida i homòfoba catedràtica Maria Elósegui.

Una de les qüestions clau d’aquesta sentència és la ponderació que fa la justícia europea del dret a la lliure expressió versus la restricció per delictes d’odi que preveu la Convenció. L’advocat de l’Estat, Rafael Andrés León Cavero, va fracassar a l’hora de convèncer el TEDH que el cas de Roura i Stern era un crim d’odi, ja que aquest va considerar finalment que fer-ho “implicaria una interpretació massa àmplia” d’aquest delicte.

Per rebatre la posició espanyola, els magistrats argumenten que “no es tractava d’un atac personal” contra el rei “sinó d’una crítica al que representa com a líder i símbol de l’aparell estatal”. Així, mentre que per al Constitucional la crema de la fotografia reial entrava “en el camp del discurs de l’odi” o de “l’ús de la violència”, on es podrien incloure crims xenòfobs o antisemites, per al TEDH es va tractar simplement “d’una certa provocació permesa per a la transmissió d’un missatge crític”. Amb tot, Estrasburg també va enviar un missatge a l’Estat espanyol en què alerta que qualificar aquest tipus d’acte de discurs de l’odi “podria soscavar el pluralisme, la tolerància i l’obertura sense els quals no existeix una societat democràtica”.

Violar els drets humans no surt gratis. Més enllà de la recompensa moral que es reconeguin els seus drets, els dos gironins hauran de rebre una indemnització de les autoritats espanyoles responsables d’haver-los-hi negat. Estrasburg obliga ara l’Estat espanyol a compensar Stern i Roura pels danys que els ha ocasionat la seva violació de la llibertat d’expressió. En un termini de tres mesos l’Estat haurà de pagar 2.700 euros a cadascun com a sanció pecuniària i un total de 9.000 euros per les costes del procés judicial.

Jurisprudència crítica

No és el primer cop que Estrasburg critica el blindatge de la monarquia espanyola pel fet de ser contrari als drets humans. De fet, l’alt tribunal ja va dir en ocasions anteriors que “l’augment de la protecció per una llei especial” del cap de l’Estat “no és coherent amb l’esperit de la Convenció”, com per exemple en la seva sentència Otegi contra Espanya. En aquell cas va exculpar el líder abertzale Arnaldo Otegi de la condemna d’injúries a la corona per haver acusat Joan Carles I d’imposar la monarquia a través de la tortura.

Tanmateix, aquella sentència no va frenar ni l’Audiencia Nacional ni el Tribunal Constitucional a l’hora de declarar culpables Stern i Roura. Ara el gran interrogant és si, més enllà de pagar les indemnitzacions corresponents, les autoritats espanyoles rectificaran la seva posició sobre les injúries a la corona en línia amb el que marca la legislació internacional de drets humans. En qualsevol dels casos, amb la sentència d’ahir els rapers Hasél o Valtònyc tenen ara més aplanat el camí per ser exculpats a Estrasburg.

13.09.07
Es realitza
la polèmica crema de les fotos a la plaça del Vi de Girona durant una protesta per la visita dels reis.
01.07.08
Segon judici
a
l’Audiencia Nacional perquè en el primer no es va permetre la presència d’un traductor de català.
13.03.17
Estrasburg
revoca les sentències anteriors, dona la raó als dos joves i obliga l’Estat espanyol a indemnitzar-los.

Despullant Felip VI dels seus privilegis

La sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans ha caigut com una galleda d’aigua freda a Madrid en plena reivindicació de la figura del rei Felip VI com a figura garant de l’ordre constitucional. Estrasburg detalla en la seva decisió sobre el cas dels dos gironins que “l’interès de l’Estat per protegir la reputació del seu cap d’estat no pot justificar” donar-li “un privilegi especial o protecció en relació amb el dret a informar o expressar opinions al respecte”. Malgrat que l’Estat espanyol ja va ignorar aquesta exigència del tribunal el 2011, ahir va reiterar un cop més que la monarquia no pot tenir una protecció especial en el marc de la Convenció de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona