Política

POLÍTICA

El prior del Valle de los Caídos s’obre a exhumar

Retira el bloqueig després de ser renyat pel president de la Conferència Episcopal

El prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, va esbossar una rectificació ahir sobre el seu bloqueig a les exhumacions de dues víctimes republicanes de la Guerra Civil. Després d’escoltar l’amonestació pública del president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, advertint-lo que “no s’hi pot negar”, el prior va rectificar i va anunciar que dilluns retirarà el recurs contenciós administratiu amb el qual havia paralitzat les exhumacions autoritzades pels tribunals per la via d’impedir als tècnics de Patrimonio Nacional poder fer els estudis previs a les criptes de l’abadia, considerada un cementiri públic per l’advocat de l’Estat.

La rectificació del prior arriba després de dies de desobediència coronats amb la plantada que va fer dilluns en no assistir a la citació de la comissió de Justícia del Senat. Així, el benedictí Santiago Cantera es va escapolir d’haver d’explicar les raons de la seva obstrucció a permetre els treballs preliminars dels tècnics de Patrimoni, però alhora va invitar els senadors a fer el viatge invers i visitar-lo a ell a Cuelgamuros. La comissió de Justícia del Senat va fixar el 26 de març com a data de la visita, però la negativa de grups opositors com el PSOE, En Comú Podem i ERC a fer la visita ha fet avortar l’expedició al monument que acull les tombes de José Antonio Primo de Rivera i de Francisco Franco, junt amb 34.000 combatents i represaliats de la Guerra Civil, i que des del 1958 és gestionat per Patrimonio Nacional.

El detonant del viratge del prior va ser Blázquez, que des de l’autoritat moral de presidir la CEE va censurar la insensibilitat amb l’afer. “El responsable és Patrimoni. Si l’autoritat li ho diu al prior del Valle de los Caídos, el prior no es pot negar a rebre ni a treure les restes”, va advertir Blázquez en el decurs d’un esmorzar informatiu. En el viratge del prior també ha estat clau la mediació de la senadora del PP Esther Muñoz. Però el capdavanter de la croada en favor de les exhumacions és Eduardo Ranz, advocat de les víctimes franquistes que lluita per obrir l’ossari on se sap que hi ha els germans Lapeña i que recorda que en les tres ocasions documentades en què s’ha operat als columbaris (1980, 1990 i 2010) es va fer sense cap problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona