Política

Macron i Merkel es mostren ferms amb Rússia i impulsen la refundació d’Europa

Responsabilitzen Moscou de l’enverinament de Skripal

El president francès i la cancellera es reuneixen a París per donar una nova embranzida a la UE

Després de més de cinc mesos de negociacions i d’espera a Berlín, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va escenificar ahir a París el retorn d’una aliança francoalemanya forta i estable, pocs dies abans del Consell Europeu del 22 i el 23 de març. El binomi Macron-Merkel va reunir-se ahir a la tarda a la capital francesa amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa a la Unió Europea, que amb prou feines es recupera de la crisi del Brexit.

Les primeres paraules dures d’aquest nou capítol van anar dirigides cap a la Rússia de Vladímir Putin pel que fa al cas de l’enverinament del doble espia rus Sergei Skripal i la seva filla Yulia. “Condemnem aquesta ingerència russa”, va assegurar el president francès, Emmanuel Macron, durant una roda de premsa conjunta amb Merkel. El jove dirigent, de 40 anys, va qualificar aquest episodi “d’ingerència russa” i “d’atac al territori britànic”. Igual de contundent es va mostrar Merkel, que va assegurar que “tot ens fa creure que Rússia és la responsable d’aquest intent d’assassinat”. Segons va recordar la cancellera alemanya abans de reunir-se amb el dirigent centrista, van aprofitar aquesta trobada “per dialogar sobre les respostes adequades”. De fet, Macron ja va anunciar abans-d’ahir que durant els pròxims dies anunciarà les mesures que el govern francès adoptarà pel que fa a l’intent d’assassinat de Sergei Skripal al Regne Unit.

A més de mostrar la suposada nova fortalesa de les autoritats europees, Macron i Merkel també van aprofitar la reunió per impulsar el procés de refundació de la UE. De fet, el dirigent centrista va proposar a Merkel “establir un full de ruta clar i ambiciós des d’ara i fins al mes de juny”. “Avui s’obre un nou capítol en què hem de traçar un nou horitzó en el projecte europeu que no només sigui a curt termini, sinó també a mitjà i llarg termini”, va declarar el president francès, que va defensar que “resulta indispensable construir una nova ambició per a Europa”.

En el famós discurs de la Sorbona, el jove dirigent va presentar a finals de setembre la seva proposta de reforma de la UE en clau federal, que preveu la creació d’un pressupost i de la figura d’un ministre d’Economia exclusius de la zona euro. Per posar en marxa aquest projecte, difícilment realitzable, però que almenys es tracta d’una de les poques iniciatives concretes per refundar la UE, Macron ho aposta gairebé tot a establir unes bones relacions amb Merkel i convèncer-la de la voluntat de França d’aplicar reformes neoliberals. “Durant molts anys, el govern alemany ha esperat que França faci les seves reformes. Europa també ha esperat que l’aliança francoalemanya avanci. Ara ja estem preparats”, va defensar el president francès.

Dissidències econòmiques

De manera paral·lela a Macron i Merkel, també van reunir-se ahir a París el ministre francès d’Economia, Bruno Le Maire, i el seu homònim alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, per confrontar les diferents visions sobre la reforma de la zona euro. “Hi ha diferències tècniques que es mantenen”, va reconèixer Le Maire. París i Berlín havien previst presentar al març la proposta de reforma, però aquesta ha estat ajornada fins al juny arran de la dificultat de Macron per convèncer Merkel d’establir nous mecanismes de solidaritat entre el nord i el sud d’Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona