Política

POLÍTICA

Clam contra els cinc mesos de Cuixart i Sànchez a presó

El president d’Òmnium fa una crida en l’acte de Barcelona a convertir la impotència en militància

Puigdemont connecta en directe amb Girona, on llança el missatge que tot plegat acabarà bé

Milers de persones es van concentrar, de nou, ahir al vespre, en moltes places del país per demanar la llibertat del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez, quan es compleixen ja cinc mesos del seu injust empresonament. Arreu, el clam es va fer extensiu al vicepresident Junqueras i al conseller Forn. A la plaça Universitat de Barcelona, Òmnium va fer arribar als concentrats un missatge de Cuixart des de la presó de Soto del Real en què fa una crida als ciutadans a convertir la impotència en militància per construir un país millor. Òmnium va dedicar l’acte a les conselleres i diputades empresonades, exiliades o imputades i a les familiars dels presos. Clàudia Pujol, de la directiva de l’entitat, va demanar a la vicepresidenta i ministra espanyoles, Sáenz de Santamaría i De Cospedal, “que facin el que estigui a les seves mans per posar fi a aquest dolor si encara els queda una espurna d’humanitat” i els va advertir que això no acabarà així: “La nostra història tindrà un final feliç.”

En un discurs crític amb els dirigents independentistes que creuen que, avui per avui, no es pot continuar per la via unilateral, Irene Negre, de l’ANC, va assenyalar que ni el referèndum ni la declaració d’independència són simbòliques, que la repressió creixerà i que no s’aconseguirà seure en una taula de negociació fins que “no posem en joc els interessos de l’Estat”. Per la seva banda, la historiadora i ex-presa del franquisme Anna Sallés va considerar que “la lluita serà llarga” perquè les “llargues arrels del franquisme” s’estenen en el règim actual quan persisteix l’“arbitrarietat” i la “injustícia”. Sallés també va llegir un manifest que recordava que Cuixart i Sànchez són a la presó perquè defensen el dret d’autodeterminació i que han estat privats de llibertat per haver-se manifestat pacíficament.

Patiment personal i social

“No us puc veure, però sé que hi sou.” Eren les paraules del president Carles Puigdemont, que mitjançant una connexió en directe es va adreçar al mig miler de persones reunides ahir a la plaça Independència de Girona. Va referir-se al patiment personal i familiar, però també social de la gent que de manera cívica i civilitzada forma part de la gran cadena de solidaritat. A tots ells, el president va aprofitar per llançar un missatge d’optimisme, que “tot això acabarà bé, perquè ho farem plegats”. A banda, Anna Pasqual, vídua de l’artista Isidre Vicens, va instar en una intervenció emotiva a ser valents i a no defallir, tot recordant els “grans exemples” de Cuixart i Sànchez.

LES FRASES

La causa contra Catalunya és contra la democràcia. Cal fer de la impotència, militància
Jordi Cuixart
president d’òmnium empresonat
La repressió creixerà. Si no estem disposats a desobeir, com construirem una república?
Irene Negre
membre del secretariat de l’anc
Ens hem de mantenir el màxim d’units davant dels que ens volen veure vexats i humiliats
Carles Puigdemont
president de la generalitat

Amnistia demana la posada en llibertat immediata

Amnistia Internacional Catalunya demana la “immediata posada en llibertat” dels Jordis, en paraules de la coordinadora de l’organització de drets humans, Adriana Ribas, que ahir es va reunir amb el president del Parlament, Roger Torrent. Després de mantenir al matí una tro bada de mitja hora a la cambra amb el president, la responsable d’Amnistia al nostre país va reclamar que “siguin retirats” els càrrecs que pesen sobre Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Segons va informar l’agència EFE, Ribas va explicar novament que Amnistia Internacional no defineix com a “presos polítics” el seu cas perquè aquesta “no és la terminologia” que l’entitat utilitza, però va afegir que estan portant a terme “un seguiment exhaustiu” de la seva situació i, quan la instrucció judicial estigui més avançada, l’organització determinarà si els considera “presos de consciència”. En qualsevol cas, però, Ribas va reafirmar que “la situació de presó preventiva i els càrrecs que se’ls atribueixen són desproporcionats i injustificats”.  I respecte al vicepresident i al conseller d’Interior, Amnistia prefereix esperar a tenir més concreció en la fase d’instrucció, tot i considerar també inadequada la “presó preventiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona