Política

Trump desacredita altre cop l’FBI en acomiadar l’exnúmero dos del cos

McCabe, que havia dimitit i plegava avui, simbolitzava l’odi del magnat per l’agència d’intel·ligència

L’exfuncionari diu que el fan fora per la trama russa

Andrew McCabe havia de celebrar avui, diumenge, el cinquantè aniversari i la retirada de 21 anys de servei públic. Havia acabat com a director adjunt de l’FBI, càrrec del qual va dimitir fa un mes i mig. Però 26 hores abans d’aquest moment, el fiscal general dels EUA, Jeff Sessions, va acomiadar-lo de forma fulminant, deixant McCabe sense pensió i reobrint la guerra descarada de la Casa Blanca per desacreditar l’FBI i, especialment, la investigació sobre la trama russa.

Feia mesos que McCabe s’havia convertit en la imatge de tots els mals de l’FBI. Ex-mà dreta del defenestrat exdirector de l’FBI James Comey, la pressió política l’havia superat, i al gener, assetjat per crítiques a la seva suposada parcialitat, dimitia com a número dos de l’agència.

La figura de McCabe, no obstant, seguia sent poderosa: símbol màxim de l’estructura que havia iniciat la investigació del Russiagate que assetja el president Donald Trump. L’administració veia gairebé una necessitat tallar el cap de McCabe posant en joc la seva pensió de jubilació i qüestionant la seva honestedat.

Des de feia mesos, Trump exigia a Sessions que acomiadés McCabe. No va ser fins ahir, dissabte, a la matinada, amb nocturnitat i traïdoria, que es va fer efectiu. En un comunicat, Sessions argumentava que, després de revisar informes interns, quedava demostrada la “falta de franquesa” de McCabe en diversos fronts: converses amb mitjans de comunicació sobre la investigació de la Fundació Clinton i la gestió de la investigació sobre correus electrònics de l’exsecretària d’Estat i candidata presidencial demòcrata Hillary Clinton.

La falta de sinceritat suposa un comiat “efectiu de forma immediata”; però la batalla contra McCabe venia de lluny, especialment violenta amb els atacs de falta d’imparcialitat (i, per extensió, de tot l’FBI) en descobrir-se que l’esposa de McCabe havia rebut diners d’organitzacions demòcrates per finançar una campanya electoral. El comitè d’ètica de l’oficina no hi va veure cap mala praxi, però el cas va servir com a argument crucial per als crítics. “Andrew McCabe acomiadat, un gran dia per als homes i dones treballadors de l’FBI, un gran dia per a la democràcia. (...) Ho sabia tot sobre les mentides i la corrupció als nivells més alts de l’FBI!”, s’alegrava Trump en una piulada de matinada.

McCabe no té cap dubte que l’acomiadament és una represàlia per la seva participació en les investigacions de la trama russa, i les justificacions de falta de sinceritat, un intent de posar en qüestió la feina de l’FBI i del fiscal especial.

“Aquest atac a la meva credibilitat és una part de l’intent no només de difamar-me, sinó de tacar l’FBI, les forces de l’ordre i els professionals de les agències d’intel·ligència”, va rebatre McCabe en un comunicat.

Encara va anar més enllà, assegurant al The New York Times que l’administració Trump el vol desacreditar com a testimoni privilegiat de tot el que envolta la trama russa, incloent l’acomiadament de Comey i una potencial obstrucció de justícia del president. Per això no es quedarà amb els braços plegats, i ja està agrupant l’equip d’advocats que el defensaran en una demanda.

Amb McCabe fora d’òrbita, el nou objectiu és el sotsfiscal general i màxim responsable de la investigació especial sobre la trama russa, Rod Rosenstein. Un dels advocats de Trump, John Dowd, va dir a The Daily Beast que “resa” perquè Rosenstein liquidi el Russiagate fent fora el fiscal especial, Robert Mueller, tal com Sessions ha fet amb McCabe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona