Política

POLÍTICA

Cremen fotos del rei a Girona i Tarragona per celebrar la sentència del Tribunal d’Estrasburg

Un centenar de persones brinden per la decisió de la cort de Drets Humans a la plaça de Sant Pere

Lluc Salellas afirma que el cas demostra que la justícia espanyola “actua de part”

Continuen les celebracions per la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que estableix que cremar la imatge del rei no és delicte. Aquest dissabte ha estat el torn de Girona i Tarragona, on s’han cremat desenes de fotografies de Felip VI per aplaudir la decisió judicial.

Un centenar de persones s’han concentrat durat prop d’una hora a la Plaça de Sant Pere de Girona. A costat d’una gran pancarta amb el lema Ni Rei ni por, els participants han encès retrats i han brindat amb cava per celebrar la sentència favorable del TEDH. Els manifestants han cridat consignes contra la monarquia espanyola, com “Fora la corona espanyola” o “No tenim Rei”, i a favor de la República. Durant l’acte s’han escoltat diverses cançons referents a la monarquia com El Rei vol corona del grup Mesclat. Tot plegat davant del Casal Independentista El Forn de Girona.

La sentència, que es va conèixer el dilluns passat, obliga l’estat espanyol a retornar els diners a dos joves que van ser condemnats per cremar fotos del rei Joan Carles I el 2007, a més d’indemnitzar-los amb 9.000 euros.

Una de les representants dels dos joves gironins que van ser condemnats per la justícia espanyola, Núria Brugada, ha agraït la presència dels concentrats i ha recordat que l’acte no va ser individual sinó col·lectiu.

El portaveu dels encausats, Lluc Salellas, ha lamentat l’actitud dels tribunals espanyols, i assegura que el fet que hagi trigat tants anys a resoldre’s demostra que la justícia de l’Estat “actua de part”. “Només expressàvem la nostra opinió, tenim el dret a defensar que som independentistes”, ha reblat Salellas.

L’advocat ha agraït en nom dels encausats les mostres de suport que han rebut durant tota la setmana des de que es va conèixer la decisió del TEDH. “Ha estat un moment important perquè no ens fiem de la justícia espanyola, ja que mostra que està al servei d’institucions corruptes com la corona”, ha sentenciat.

’Jo també cremo la corona espanyola

A Tarragona, una cinquantena de persones han cremat fotos del rei Felip VI en una concentració aquest al vespre sota el lema Jo també cremo la corona espanyola. L’acció, convocada per l’esquerra independentista, s’ha fet com a “celebració” per la sentència d’Estrasburg i per reivindicar que “cremar fotos del rei no és cap delicte”.

Per Santi Fortuny, militant d’Endavant, la sentència del TEDH és “fruit de la insistència i desobediència al carrer mostrant el rebuig a la corona espanyola” i que, per tant, el missatge és que “persistint en allò que ens prohibeixen el poble català podrem aconseguir els nostres objectius”.

Fortuny ha recordat que aquesta no és la primera crema de fotos del Rei que es fa a Tarragona i que, en ocasions anteriors, es va arribar a cridar a declarar a alguns dels participants, com ell mateix. “No tenim por en fer aquest acte un cop la sentència ens dona la raó, però tampoc en teníem abans i precisament per haver fet aquesta acció a Tarragona i a arreu abans s’ha aconseguit internacionalitzar el conflicte i que Estrasburg falli contra l’Estat”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona