Política

parlament

El Parlament celebrarà un ple per tractar la resolució de Cs que “sol·licita” la compareixença de Torrent amb un nou text

La Mesa admet a tràmit la modificació de la Llei de Presidència de JxCat, mentre Cs i PSC ja anuncien la seva reconsideració

Ho fa després que Cs hagi modificat el text de la seva proposta de resolució

El president del Parlament, Roger Torrent, ha avançat aquest dilluns a la Junta de Portaveus que properament fixarà data per a un ple ordinari de la cambra. I és que, després que Cs hagi modificat el text de la seva proposta de resolució i el nou redactat “sol·licita” la compareixença de Torrent perquè expliqui la situació de bloqueig de la política catalana i les seves possibles sortides, el document ha estat admès a tràmit per la Mesa i el president ha anunciat que la resolució serà tractada en aquest ple ordinari que, a hores d’ara, encara no té dia. De la mateixa manera, la Mesa reunida aquest dilluns abans de la Junta de Portaveus, també ha admès a tràmit la reforma de la Llei de Presidència que JxCat havia registrat. PSC, Cs i PPC han mostrat la seva disconformitat dins la reunió, i socialistes i Ciutadans han anunciat a la Junta que demanaran a la Mesa que es reconsideri l’admissió a tràmit.

Hi haurà un ple ordinari. Encara no té data fixada, però la proposta de resolució de Cs demanant explicacions a Torrent pel bloqueig de la situació política ha fet que el president del Parlament hagi anunciat que el Parlament es reunirà per debatre i votar aquesta qüestió. El primer text que havien presentat els d’Inés Arrimadas havia estat desestimat apel·lant a un defecte de forma, però la segona versió del document, on en lloc “d’instar” a la compareixença de Torrent se “sol·licita la seva compareixença”, ha passat el filtre de la Mesa i ha estat admès a tràmit sense problema. Ara, els grups tenen dos dies per presentar possibles reconsideracions, i després hi ha previst un període d’esmenes de set dies, cos que situa el ple en una data no anterior al dijous 29 de març. Això podria implicar que, si les negociacions quallen, el ple d’investidura acabés celebrant-se abans, i això deixaria la compareixença de Torrent en una situació ben diferent a l’actual.

A més, segons ha explicat el president del Parlament a la Junta de Portaveus, al mateix ple s’inclouria la validació dels detrets per convalidar la pròrroga pressupostària i d’endeutament, i l’abonament del 20% de la paga extra dels treballadors públics de l’any 2012; un projecte de llei del PSC sobre l’anglès a les universitats; es triarien els diputats interventors; es votaria la petició de creació d’una comissió d’investigació sobre el jihadisme i l’atemptat a Barcelona i Cambrils; i s’escollirien els tres diputats que hauran d’acudir al Congrés a defensar la modificació de la llei sobre l’eutanàsia en nom del Parlament. A més, enganxada a aquesta sessió se celebraria el ple extraordinari i específica que requereix el nomenament dels senadors de designació parlamentària.

D’altra banda, en la reunió de la Mesa d’aquest dilluns també s’ha admès a tràmit la modificació de la Llei de Presidència que JxCat va entrar i que pretén permetre una investidura de manera telemàtica o per delegació. El grup de Carles Puigdemont va presentar aquesta proposta quan encara estava sobre la taula la seva candidatura a la investidura, i va ser un dels elements de confrontació entre JxCat i ERC. Ara, però, els republicans asseguren que no hi veuen peguen en iniciar la seva tramitació.

Qui sí detecta problemes és Cs i el PSC, que han anunciat ja a la Junta de Portaveus que presentaran una petició de reconsideració a l’admissió a tràmit de la iniciativa i que, si cal, recorreran al Consell de Garanties Estatutàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona