Política

parlament

investidura

JxCat exhaureix la candidatura de Sànchez i proposarà Turull

Els de Puigdemont passaran al pla C després que l’expresident de l’ANC declari al TS

El debat d’investidura es podria celebrar la setmana vinent amb la incògnita de la CUP

El candidat de JxCat a la investidura, Jordi Sànchez, declararà avui davant la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem, igual que Joaquim Forn. Si l’alt tribunal no el deixa en llibertat, JxCat proposarà després, en els pròxims dies, un nom alternatiu, que serà el de Jordi Turull, conseller de la Presidència del govern de Carles Puigdemont.

El debat d’investidura es faria aleshores la setmana vinent, en espera del calendari que determini el president del Parlament, Roger Torrent, que haurà d’obrir una nova tanda de contactes amb els grups parlamentaris abans d’oficialitzar la proposta del nou presidenciable. La CUP, però, manté l’abstenció a la votació d’investidura, tot i que JxCat ha intentat guanyar-se el suport dels anticapitalistes amb la proposta de sotmetre el president a una qüestió de confiança a mig mandat.

“Demà serà un dia clau i poden passar coses importants”, va indicar el portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, respecte al dia d’avui. “Al Suprem és un dia important i tenim encara un bri d’esperança”, hi va afegir Maria Senserrich, membre de la direcció executiva del PDeCAT. Els dos partits coincideixen en la urgència que es formi un nou govern que aixequi la intervenció de l’autonomia. El PDeCAT, però, insistia a mantenir l’opció de Sànchez “fins a l’últim minut”. Un moment que, per JxCat, ja pràcticament ha arribat.

Tot i que Sànchez no hauria esgotat totes les instàncies per reclamar poder assistir al debat d’investidura com a candidat (incloent-hi l’anunciada i retirada decisió de demanar mesures cautelars al Tribunal Europeu de Drets Humans), la previsió de JxCat és passar ja al pla C, d’acord amb la pròpia determinació de Sànchez.

La sala d’apel·lacions ratificarà probablement la decisió del jutge Pablo Llarena de no deixar-lo sortir de la presó. Curiosament, l’expresident de l’ANC i el conseller d’Interior es trobaran, com a ponent de la sala d’apel·lacions, Francisco Monterde, un magistrat a qui els advocats del presidenciable van intentar apartar de les deliberacions. I és que la defensa de Sànchez va promoure un incident de recusació en contra seu perquè és vicepresident de l’Associació Professional de la Magistratura. A través de l’entitat s’havien emès nombroses piulades a Twitter contra dirigents del procés. Entre d’altres, una piulada en què se li atribuïa la responsabilitat d’haver incitat el 20 de setembre milers de persones a rodejar la comissió judicial i a destruir cotxes policials, uns suposats fets pels quals se l’investiga. La previsió és que JxCat, amb Puigdemont a cavall de Suïssa i Finlàndia, proposi Turull com a candidat després del moviment del Suprem.

Dissabte, el PDeCAT reuneix el seu consell nacional. El màxim òrgan de decisió dels exconvergents entre congressos podria ratificar el nom del candidat a la presidència, amb l’afegit que Turull és membre del seu partit i no un independent.

L’HORA

10.00 h
És l’hora en què Sànchez i Forn
declararan a la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem.

LES FRASES

Demà serà un dia clau i poden passar coses importants
Sergi Sabrià
PORTAVEU D’ERC
El nostre candidat és Sànchez i esgotarem tota la via fins a l’últim minut
Maria Senserrich
MEMBRE DE LA DIRECCIÓ EXECUTIVA DEL PDECAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona