Política

Torrent evita fixar un ple ordinari abans de la investidura

S’admet a tràmit la reforma de la llei de presidència, però el PSC ho atura anunciant una petició de reconsideració

Ciutadans va intentar ahir altre cop, en va, que el president del Parlament, Roger Torrent, convoqués un ple ordinari per donar explicacions sobre el bloqueig que viu la cambra catalana. La raó principal és que els tempos no acompanyen la formació taronja, tot i que des del principi tenien en la seva mà el desbloqueig de la cambra presentant la seva presidenta, Ines Arrimadas, com a candidata. Ara, però, els ritmes ja són uns altres.

El president, Roger Torrent, està més pendent del termini de les negociacions entre Junts per Catalunya, ERC i la CUP per poder fixar, primer de tot, com és habitual, un ple d’investidura com més aviat possible. Avui es dirimirà si la candidatura de Jordi Sànchez podrà ser efectiva després de la seva declaració aquest matí a la sala d’apel·lacions del Suprem. Res fa pensar que tres jutges rectifiquin el que va decidir Pablo Llarena, la llibertat de Sànchez, per la qual cosa tothom està pendent que Junts per Catalunya designi en les pròximes hores un nou candidat que permeti, aquest cop sí, fer la investidura com més aviat millor, això és abans de Setmana Santa, per la qual cosa abans Torrent consultarà els grups per fixar una nova data per al ple d’investidura.

La decisió de Torrent de no fixar encara una data per a un ple ordinari va tornar a aixecar les crítiques de l’oposició, especialment de Ciutadans, que havia esmenat la seva pròpia proposta de resolució per intentar adequar-la al reglament demanant la compareixença del president en un ple. Finalment, el text es va admetre a tràmit i ara caldrà que els grups hi presentin les seves modificacions. Aquests terminis no permetrien, en tot cas, celebrar un ple abans de Setmana Santa, malgrat les crítiques dels taronja, que ahir tornaven a acusar Torrent de “no voler donar la cara” davant del ple.

Tot i que el president del Parlament no va fixar una data per al ple ordinari, sí que la junta de portaveus va tractar, paradoxalment, l’ordre de dia de la futura sessió. En aquest cas, es va admetre a tràmit la reforma de la llei del president per permetre la investidura a distància. El procediment, però, quedarà aturat quan el PSC presenti durant les pròximes 48 hores una petició de reconsideració, ja que consideren que una investidura no es pot fer a distància i requereix la presència del candidat a l’hemicicle del Parlament. Ciutadans també ha anunciat que s’’hi podria sumar. Els socialistes també van anunciar ahir que, si prospera la tramitació de la reforma, també demanaran un dictamen al consell de garanties estatutàries. Els lletrats ja van pronunciar-se en contra de la investidura a distància perquè es tracta d’una reforma ad hoc. JxCat i ERC ja no es fixen tant en la investidura de Puigdemont per abordar la reforma de la llei i per tant caldrà veure ara si es fa valer la majoria independentista per afrontar els canvis que requereix la llei que permetrà en un futur la investidura a distància. Això alentirà també que es pugui abordar la reforma, tot i que el més probable és que llavors ja hi hagi un president investit.

LA FRASE

Excusen que no ho permet el reglament, però el que sempre passa és que Torrent no dona la cara
Fernando de Páramo
diputat de ciutadans

Carta a Inés Arrimadas

Proposar qualsevol altre candidat seria una “greu vulneració” de les obligacions com a president i un “perjudici” als drets de tots els diputats perquè equivaldria a “vetar” el candidat amb més possibilitats de ser investit. El president, Roger Torrent, va respondre ahir per carta a Arrimadas la missiva que va rebre del grup taronja en què es demanava el desbloqueig de la cambra. Torrent li recorda que ella no s’ha proposat com a candidata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona