Política

judicialització del procés

Llarena comunicarà divendres a Turull, Rovira, Forcadell, Rull, Romeva i Bassa el seu processament

El jutge del Suprem celebrarà una vista per decidir si els imposa presó preventiva o els manté en llibertat sota fiança

Obre la porta a eventuals suspensions de càrrecs públics abans del judici i complica la hipotètica investidura de Turull

El Tribunal Suprem comunicarà als implicats en la causa del procés els autos de processament el pròxim divendres i, a més, celebrarà una vista per a possibles mesures cautelars sobre l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i els consellers cessats Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. Això vol dir, doncs, que divendres ja els processa i els comunica per quins delictes els portarà a judici.

Serà el moment de saber si manté el delicte de rebel·lió pel qual va obrir la causa. Llarena fa aquest pas quan ja té pràcticament acabada la instrucció, tot i que el jutge pot continuar encara recollint proves. De fet, aquesta mateixa setmana ha encarregat noves diligències a la Guàrdia Civil i ha obert una peça separada secreta (durant un mes). Tot i això, és un pas que acosta el moment d’obrir judici oral. Aquestes interlocutòries de processament es podran recórrer davant la sala d’apel·lacions. Un cop siguin fermes, els investigats que estan en presó preventiva podrien quedar suspesos del seu càrrec públic mentre duri la situació de presó. Per tant, se’ls apartaria de les seves responsabilitats abans del judici.

Tots ells són actualment diputats i estan en llibertat provisional després de pagar les respectives fiances. El jutge, en canvi, no cita d’altres consellers destituïts que també estan dins la mateixa causa –com Carles Mundó i Meritxell Borràs- però que no són diputats aquesta legislatura.

Pablo Llarena, el jutge que instrueix el cas en el Tribunal Suprem, comunicarà els processaments -pas previ al judici- divendres a tots els investigats a les 10.30h.

Durant la vista, la Fiscalia i l’acusació popular (exercida pel partit ultradretà de VOX) podran demanar al jutge que decreti presó provisional. Aquesta citació del jutge instructor podria complicar la investidura de Jordi Turull, si es concreta que és el nou candidat després de la renúncia de Jordi Sànchez.

La citació de Llarena per decretar l’obertura del processament arriba l’endemà que la defensa de Jordi Sànchez comuniqués a la Sala Segona del Tribunal Suprem la decisió del número dos de la llista de Junts per Catalunya (JxCAT) Jordi Sànchez, de no continuar a la vida política. Una renúncia que acosta una possible investidura de Jordi Turull, també investigat en aquesta causa i que ara podria veure entorpida la seva elecció -si s’acaba confirmant- per la decisió del magistrat.

El magistrat, que ha declarat complexa la causa, ja ha dit en interlocutòries anteriors que tenia gairebé enllestida la instrucció, i una presó per a Turull podria implicar –a més de la impossibilitat d’assistir a la sessió d’investidura, com s’ha vist amb Sànchez- la seva suspensió per a càrrec públic des del moment que la interlocutòria de processament sigui ferma, és a dir, un cop es resolguin els possibles recursos de les defenses.

L’article 384 BIS de la Llei d’Enjudiciament criminal, que és el que recull aquesta possible suspensió per a càrrec públic, estableix que un cop sigui ferma la interlocutòria de processament i decretada la presó provisional per un delicte comès per una persona “integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que estigués ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspès en l’exercici mentre duri la situació de presó”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona