Política

Puigdemont defensa el dret a decidir en un tens debat

Alguns assistents a la conferència van increpar el president amb crits a favor de Tabarnia o en contra de l’escola catalana

Era el seu últim acte a Ginebra abans de marxar avui cap a Finlàndia

Tens debat el que es va viure ahir a la Maison de la Paix de l’Institut d’Estudis Internacionals i Desenvolupament de Ginebra en el que va ser l’últim acte de Carles Puigdemont a Suïssa. El president va defensar el dret a decidir dels catalans i va denunciar la falta d’implicació de les institucions europees en el cas català, però va ser interromput i escridassat diverses vegades per alguns assistents contraris a la independència.

Prop de 500 persones van assistir a la conferència, que estava moderada per la periodista de la BBC, Imogen Foulkes. En el torn de preguntes, alguns dels participants van cridar a favor de Tabarnia, van dir que a l’escola catalana no s’aprèn el castellà i van descriure com a il·legal el referèndum, moment en què Puigdemont va respondre: “Està prohibit votar? Està prohibit votar, d’acord! És per això que volem marxar i fer una república.” Fins i tot la moderadora va haver de demanar tranquil·litat i va recordar que aquests “no són els tipus de debat” que volien promoure.

Tot i aquest malestar evident, el president va tornar a instar l’Estat a dialogar per trobar un desllorigador a la tessitura actual: “Podem posar-nos d’acord en com resoldre les grans diferències?”, va preguntar Puigdemont, que va indicar, un cop més, que una de les sortides a aquest atzucac “no és la repressió, són les urnes. No tinc cap por d’un referèndum d’independència a Catalunya”, va reiterar i va afegir-hi: “Per por de provocar divisions no podem parlar de temes delicats amb la població? Hi ha temes tabú? La unitat d’Espanya és més important que l’exercici de la democràcia?”. Segons la seva opinió, una “societat democràtica profunda” ha de poder tenir debats d’aquests tipus on es puguin “expressar de maneres diferents, i a vegades oposades”, les opinions. El president va tornar a emfatitzar que la independència “no és l’única solució” al conflicte territorial a l’Estat espanyol, però va deixar clar que el govern de Rajoy no ha plantejat cap alternativa

Pel que fa a l’escola catalana va negar que no s’estudiés castellà i va subratllar que l’últim informe PISA demostra les “habilitats lingüístiques” dels estudiants. “No comparteixo la idea de crear dos sistemes, no vull tractar de manera diferent els ciutadans que parlen castellà dels que parlen català”, va matisar, tot remarcant que l’escola catalana és un “model d’èxit, no un problema”.

Avui està previst que Puigdemont comenci un nou tour per un altre país europeu, en aquest cas a Finlàndia. A la tarda es reunirà al Parlament finès amb diputats per explicar-los la situació a Catalunya i divendres protagonitzarà una conferència a la Universitat d’Hèlsinki i després es reunirà amb els membres del think tank Nova Societat de Política Internacional de Finlàndia (NUPS), dirigit per l’exministre d’Afers Estrangers finlandès Pär Stenbäck. Dissabte acabarà la visita a Finlàndia amb una trobada amb membres de la societat civil del país escandinau.

LA FRASE

No tinc cap por d’un referèndum. Per por de provocar divisions no podem parlar de temes delicats?
Carles Puigdemont
PRESIDENT

LA DATA

22.03.17
Avui
comença el viatge del president Puigdemont a Finlàndia, que s’allargarà fins dissabte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona